Het lijkt contradictorisch. BTC is onder de psychologische grens van $10.000 gedaald in de laatste week van juli 2019. Maar toch is de interesse almaar groeiend om in bitcoin te handelen. Tenzij het om miljoenen contrarians zou gaan, maar dat is bijzonder onwaarschijnlijk. Meestal gaat de massa beleggers, ook in crypto…zoals de massa gaat. Met de neuzen dus meest in één richting. Maar het is de Amerikaanse zo-goed-als-afwijzing van de Facebook Libra, die een positieve injectie aan de markt heeft gegeven. En een negatieve.  

Negatief

Negatief in die zin dat de meerderheid der cryptobeleggers vandaag somber(der) gestemd is voor wat betreft een grotere (algemene?) acceptatie van bitcoin et al. Terwijl het voor wie nauwkeurig de hoorzittingen in kwestie gevolgd heeft, toch redelijk duidelijk moet zijn. Al moet je ook tussen de zinnen, uitgesproken en uitgeschreven, kunnen lezen. Die Amerikaanse wetgever maakt toch een onderscheid tussen de Libra en Bitcoin. De eerste ziet hij als een gecentraliseerde munt, met teveel potentiële macht in handen van, toch, één man (Zuckerberg.) Eén entiteit (Faecebook). Ondanks alle ontkenningen van deze. Terwijl er nauwelijks een negatief woord viel over de bitcoin munt. Die duidelijk wèl gedecentraliseerd is. En daarom minder bedreigend?

Positief

Het positieve aan heel de Libra/Facebook affaire is dan wel de toegenomen belangstelling. De bekendheid van. Was er nog ergens op de wereld een verloren ziel die nog nooit van cryptomunten of bitcoin had gehoord? Dan is dat vast een Facebooker en die is plots wel wakker geworden. Want het gaat in deze ook om zijn/haar favoriete bedrijf. Dat een grote stap (als laatkomer dan nog) in de digitale wereld wil zetten. Voor blockchain en cryptomunten wil gaan. Met een Libra die een plaats zal vinden in een Calibra wallet. Koning Keizer Admiraal, bitcoin kennen ze allemaal? Dat wordt dan nu zeker: ‘facebooklibra’ kennen ze allemaal. En dat merken ook en in de eerste plaats de grote beurshuizen. In Libra kunnen de klanten nog niet handelen. Dat zal (eventueel?!) pas in 2020 kunnen. Maar bitcoin kopen-en-verkopen: ja, daarnaar is de vraag groeiend.

TD Ameritrade

‘Tim Hockey, the CEO of online brokerage firm TD Ameritrade, has recently confirmed traders’ interest for bitcoin has been on the rise, partly thanks to Facebook’s libra.’ De Amerikaanse online effectenmakelaar is verkozen tot Best Overall Broker van 2018. Ameritrade heeft meer dan 11 miljoen klanten en meer dan ‘a trillion’ (duizend miljard) dollar in beheerde waarden. Als er iemand of een bedrijf voeling heeft met de beleggersmarkt, is het wel een gigant als Ameritrade. Zijn klanten kunnen vandaag reeds bitcoin futures kopen. Dat zijn termijncontracten. Maar niet BTC zelf. ‘Speaking to The Street, the CEO stated the company’s clients are looking forward to being able to trade BTC through it, as cryptocurrencies like bitcoin are “drawing increasing interest from investors, and they want to trade it.”’

Institutionelen

Dat zijn dan banken, verzekeringsmaatschappijen, publieke en private fondsen en andere grote financiële partijen. Het grote geld zeg maar. Die zijn al zeer geïnteresseerd in bijkomende mogelijkheden om bitcoin te kopen. Bij Ameritrade worden ze, zij het indirect, in theorie al wel bediend. Want zo’n future contract kost al direct 25.000 dollar. Toch is dat peanuts voor de enorme sommen die dergelijke partijen vaak te beleggen hebben. Ze willen in deze de markt niet verstoren, de handel beïnvloeden. Maar het is de Amerikaanse particuliere belegger vooral die nog bij makelaars als Ameritrade op zijn honger blijft.

‘We willen wel maar…’

…die Amerikaanse wetgever hé, met zijn wetgeving, die vaak onduidelijk is. Verschillend van staat tot staat. Dubbelzinnig. Verwarrend allemaal. En veranderlijk! De CEO opnieuw van Ameritrade:

We would like to be able to participate, but we want to be comfortable with the risk to our clients and ourselves in a world where crypto has still got lots of debate about a number of items that we’re all hearing about.

Cryptoglobe.com

Amerika maakt het cryptobeleggers moeilijk

Zo geeft de grootste beurs ter wereld, Binance, vanaf september 2019 géén toegang (meer) aan Amerikaanse klanten. Net vanwege die gecompliceerde wetgeving. In 2018 telde het klantenbestand van Binance nog 30 procent Amerikanen. Dat aantal is in juni 2010 teruggevallen tot 15 procent. Toch blijft de Amerikaanse markt, ook al vanwege het prestige, interessant voor Binance. (Dat anno 2019 met hoofdkwartier op Malta gevestigd is, gevlucht voor Chinese wetgeving uit Hong Kong, met beurzen in Singapore en op Jersey.) Toch is er goed nieuws op komst voor de Amerikaanse would be crypto/bitcoinbelegger. ‘Binance users will also look for comfort in the announcement yesterday that the company is launching a separate fiat-to-crypto exchange to serve the U.S. market in full regulatory compliance.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: