Bitcoin koers: het begin van het einde of het einde van het begin?

Een beetje cryptische (!) titel misschien maar ik verklaar me nader. Het begin van het einde, dan bedoelen we de FUD (fear, uncertainty, doubt) die je steeds weer hoort en merkt en leest wanneer de bitcoinkoers corrigeert. De stijging halt houdt, de koers rood wordt, en zeker wanneer er tien en meer procenten weer afgaan. Daar moeten we als veteraan in (crypto)beleggen toch steeds ook weer hetzelfde antwoord op geven. Is dit het begin van het einde voor bitcoin, voor crypto in het algemeen? Neen dus, neen. Wat we zagen gebeuren in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 april 2021 in zowat alle koersen was wat een normale correctie van de uptrend heet. Niets van beleggingen gaat in een rechte lijn omhoog. Ook de cryptobomen groeien niet tot in de hemel. Toch zeker niet in één keer, onafgebroken. 

 

Leef!

Met ´het einde van het begin´ bedoel ik dat de Grote Beweging Opwaarts van bitcoin et al. reeds is ingezet. (Ik had graag de Grote Sprong Voorwaarts hiervan gemaakt, maar dat begrip heeft dan weer akelige connotaties voor wie een beetje geschiedenis kent, dus dat laten we maar zo-zo). Dat we het begin van de stijging tot 100.000 dollar, zelfs 288.000 dollar dixit PlanB, wel achter ons hebben liggen. Het eerste grote en makkelijke geld is verdiend. Wie niet mee was sinds een jaar, twee jaar geleden kan alleen maar vanaf dit, het huidige niveau van koersen, participeren. Dat is dan de zeer lange aanloop van de geboorte van bitcoin in 2009, tot puberteit. Dan spreken we over het jaar 2017. Die moeilijke periode die de puberteit meestal is, leidt dan als het goed is tot adolescentie. Tot jongvolwassenheid. Ik situeer dat van midden 2020 tot vandaag eigenlijk, april 2021. Als alles goed is en in de ideale wereld (?!) gaan cryptocurrencies vanaf nu de volwassenheid in ernst in.

Met vallen en opstaan

 

 

Iedereen van een zekere leeftijd weet en beseft en herinnert: dit gaat niet zonder vallen-en-opstaan. En opnieuw vallen en nog eens recht en weer vallen en…en definitief opstaan (nou ja…) Recht blijven. Ben je een jonge dertiger dan denk je dat je nu echt wel de wereld en jezelf door hebt. Door en door kent. Want je hebt ondertussen toch al zoveel meegemaakt? Alles is onder controle, je bent nog in de fleur van je leven en op je eigen hoogtepunt, ja? En dat klopt, en dat gaat goed, tot…het Leven zelf je een tik geeft, een smak, misschien wel een hele harde klap. En daar leer je als het goed zit dan van Je raapt jezelf toch weer terug bij elkaar en move on. Ouder en wijzer, heet dat dan. Zo zal het de cryptomarkt ook vergaan. Met inherent dan toch de nodige verliezers en winnaars. Samengevat en als je er één iets over moet en kunt zeggen: het is Opwindend. Spannend. Dramatisch soms en Helend vaak. Geen enkele dag is voor een cryptobelegger dezelfde. Het is dan ook nooit saai. Cryptobeleggen is als het Leven zelf.

 

Hoger lager – maar dan in het kwadraat

Daar moet je als (crypto)belegger gewend aan raken. Dat mag in principe je humeur niet beïnvloeden, en zeker niét aanzetten tot paniekverkopen! Want daar krijg je geheid wat later spijt van. Dit is een les die vooral de beginnende cryptobelegger nog moet leren. Hij en zij zitten en masse als nieuwelingen in de cryptomarkt, en goed voor hen. Maar zij moeten wel beseffen dat dit de meest volatiele markt is – ter wereld en ooit! Net doordat zij vanaf begin 2021 (researchbureau Glassnode leverde het bewijs) participeren, gaan zij bewust en onbewust mee de richting van cryptocurrencies bepalen. Dat wil zeggen dat de koersen alleen maar volatieler, nog beweeglijker worden. Tja, en daar moeten we het dan allemaal maar mee doen, nietwaar…? 

Goede raad in slechte tijden

Sinds ik de Cryptonieuwsbrief elke weekdag vul met het dagelijkse nieuws op crypto/blockchain gebied, krijg ik nogal wat post, emails van dergelijke ´starters´. Zo schrijft één zo iemand, een juffrouw of dame, me dat ze enkele dagen geleden (we schrijven vandaag zaterdag 24 april 2021) is ingestapt, en prompt op verlies staat. Zelf zegt ze er over, beetje berustend en laconiek maar wel intelligent, dat ze wel pech heeft, om zo al meteen slecht te starten. Intelligent zeg ik, want ze voegt er meteen aan toe: ´de enige fout die ik heb gemaakt is dat ik niets meer achter de hand heb, om bij te kopen´. Kijk, dat toont aan dat zij begrijpt, beseft, toch niet panikeert, haar gedrag beschouwt en zelf corrigeert. Puik vind ik dat, en dat antwoord ik dan ook. Ik moedig haar aan, geef nog een paar tips, wel altijd met de geëikte frase ´geen financieel advies´.  Zoals: zeker een beginner doet er best aan om niet alles ineens in de markt te stoppen. Inderdaad wat achter de hand aan cash te houden, maar ook: elke maand voor een vast bedrag(je) crypto´s te kopen. Dan koop je hoog, maar vaker ook laag, en dat werkt altijd in een opgaande markt. Zoals de cryptomarkt er één is. Wanneer de koersen dan rood, en liefst donkerrood staan, zoals afgelopen week, dan koop je immers méér voor hetzelfde geld. Beetje durver investeert in zo´n geval dan zelfs meer dan elke maand gebruikelijk. Ja, zij gaat het vermoedelijk wel maken, deze juffrouw of dame. Met een dergelijk eigen inzicht en wat goede raad…

Crypto Cursus

Dit alles gezegd zijnde, heeft ondergetekende de Waarheid ook niet in pacht. Leert hij elke dag ook nog bij. Is hij ook absoluut niet blij dat zijn wallet (zij het tijdelijk maar wat is tijdelijk?) in ´t rood staat. Als cryptobeleggen – en dat geldt voor beleggen in het algemeen – je één ding wel leert, is het…nederigheid. Je begaat toch altijd weer fouten, en dat is inherent aan the game (´t is geen spel maar soit). Dat is gewoon eigen aan beleggen, investeren. Heel belangrijk is dat je daarvan leert, en dezelfde fouten geen tweede keer maakt! Want beleggers zijn ook mensen, en je moet toch vaak of minder vaak die twee aangeboren eigenschappen onderdrukken die je telkens slechte raad willen geven. Dat zijn dan fear, angst, en greed, hebzucht. Hoe meer en hoe langer je belegt, je gaat jezelf steeds weer vragen stellen. Zelfkritiek noem ik het, introspectie,  en het is ook de beste kritiek. Waarom heb je dit niet gekocht toen het zo laag stond? Waarom heb je dat verkocht, terwijl, kijk, het zoveel hoger gaat vandaag? Onderdruk ze, negeer ze wanneer maar mogelijk, want het zijn je eigen vijanden en de slechtste raadgevers. Kijk ook en vooral naar wat je goed deed, wat je hebt bekomen, al behaald. En wees daar ook blij om en fier op!

Dit soort lessen, oud en beproefd doorheen decennia van beleggen, vind je in de Crypto Cursus. Theorie, en praktijk van cryptobeleggen. De hele Cursus telt zo´n 50 pagina´s en zelfs al ben ik de auteur ervan? Hij is ook objectief bekeken wel echt elke euro waard eraan gespendeerd. De winnaar is niet hij die géén fouten maakt, maar degene die het minste fouten maakt…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.