(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) …en dat was ook broodnodig, een boost, of het Stock-To-Flow Bitcoin Model van PlanB kon meegegeven worden met het grofvuil. Niet dus, want net toen BTC onder de 30.000 dollar dook vorige week, kwam er hulp, steun en bemoediging voor cryptobeleggers. Vanuit twee kanten, twee gebeurtenissen, nieuwsfeiten. Drie eigenlijk. Het begon al vorige week woensdag en afgelopen nacht dan nog met sprong, als een vulkaan die erupteert! Bear with us!   

  • Ten eerste: het rondetafel-gesprek op woensdag 21 juli jl. tussen Elon Musk (Tesla), Jack Dorsey (Twitter) en Catherine – Cathie –  Wood (Ark Invest) dat Biflatie.nl live toonde, bracht een nieuw elan. Musk reveleerde dat zowel hij als Tesla als SpaceX, zijn ruimtebedrijf, cryptomunten bezitten. Dat zijn dan meest Bitcoins, en Ethereum en Dogecoin. Jack Dorsey wil zijn sociale media-platform uitbreiden met bitcoin naar de DeFi sector, de gedecentraliseerde financiën. Professioneel fondsbeheerder Cathie Wood dan tenslotte, verhoogde haar belang in de Grayscale Bitcoin Trust. En kocht ook nog eens aandelen Twitter bij.
  • Ten tweede: nog diezelfde dag bracht de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs uit dat 15 procent van alle ´family offices´ waarmee zij zaken doet, reeds in crypto belegt, en dat nog eens 45 procent dit van plan is. Behoorlijk belangrijk en positief nieuws dunkt ons, en alle andere cryptobeleggers, die bitcoin ondertussen al 5000 dollar hoger zetten. Dat dan tot op zondag 25 juli, gisteren. Family offices zijn private vermogensbeheerders, die op een zeer brede manier werken aan behoud en aangroei van het vermogen van de ultra-rijken. Dat net zij hun welvaart veilig willen stellen en mogelijk nog doen aangroeien met cryptobeleggen, is een hele boost voor de koersen, en een hart onder de digitale riem van alle minder-vermogenden, zoals u en ik? Geen financieel advies uiteraard maar dit is wat ondergetekende doet: keep hodling; bijkopen wanneer de Fear & Greed Index weer eens extreem negatief gaat, en verkopen wanneer die in de andere richting overdrijft.
  • Ten derde, en dit is wat afgelopen nacht gebeurde. Het is ´Tesla all over again´, een déjà vu. Herinner u een paar maanden geleden toen beleggers bitcoin naar de – voorlopig – hoogste koers ooit stuurden, alleen al omdat ene E.Musk zich achter bitcoin plaatste. Zijn Tesla ging BTC accepteren als betaalmiddel. Dan volgden nog wat tweets van de ondernemer die het enthousiasme nog opstuwden…om vervolgens zijn woorden in te trekken, want bitcoin mijnen zou niet goed voor het milieu zijn, ai, koers terug naar af – u kent het vervolg. Btcoin halveerde in koers. Nou ja, met het onbevestigde nieuws dat Amazon, grootste e-commerce bedrijf ter wereld, crypto zal accepteren tegen einde 2021, zien we hetzelfde gebeuren. De bitcoin koers stijgt sinds afgelopen nacht van $34.500 naar bijna $39.000 op moment van schrijven, maandagochtend 26 juli 2021. Vandaar in de titel ´Amazon ammehoela´. In de betekenis dan van ´ik geloof er weinig van´; ´eerst zien en dan geloven´, weet u wel. Maar ook gewoon omdat ik het een leuke titel vind hoor. ´t Kan best, en het is heel positief indien het werkelijkheid wordt, daar niet van. Maar al wat we in feite in handen hebben, aan tastbaars hebben, is een nieuwsbericht dat Amazon dit volgens een anonieme ´insider´ van plan is, en een job posting vanwege Amazon waarbij een nieuwe werknemer gezocht wordt die goed ingewerkt is in het reilen en zeilen binnen de blockchain/cryptowereld. De grootste stijging van bitcoin in zes weken komt er dan door een zogenaamd short squeeze: heel wat beleggers zaten short bitcoin (= op voorhand verkopen wat je niet bezit, in de hoop later te kunnen terugkopen aan een lagere koers). Dus wanneer BTC dan plots fel opwaarts springt, moeten deze short-partijen meteen terugkopen, zij het met verlies, want anders riskeren ze dat dit verlies nog verder oploopt.  

Binance naar de beurs

De grootste cryptobeurs ter wereld lag afgelopen week weer flink onder vuur, zoals collega Harm van Wijk in detail berichtte afgelopen vrijdag 23 juli 2021. Maar ze vecht ondertussen wel terug. Zo zoekt Binance US, de aparte beurs voor Noord-Amerikanen, een beursnotering in de VS. In het hol van de leeuw! (En die leeuw bijt nog wel maar heeft al veel tanden verloren…) Binance voert verder nog wat optische aanpassingen door, zoals het de hefboom voor margin producten verlagen en dergelijke. Want Binance wil wel blijven bestaan, wel blijven werken!

Ze zeggen… 

Ze zeggen? Ze zeggen zoveel… Tja, maar dit is niet de bakker om de hoek of de loodgieter die hier net wat kwam herstellen. Luister maar:

In de startblokken

Oanda is ´a leader in currency data, offering forex & CFD trading, corporate fx payments and exchange rates services for a wide range of organizations and investors.

De senior marketing analist zei vorige week dat institutionelen zijn “ready to place big bets” if #Bitcoin stays above $20K.

“The Bitcoin price has been stable, and we have not seen any panic selling.” 

Bitcoin. Altijd open.

Op 22 juli jl. waren tal van websites internationaal, ook van financiële instellingen, onbereikbaar. Dat is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn, dat zoiets voorvalt. De oorzaak lag ditmaal bij Akamai in de VS, leverancier van data en diensten. We zijn het als burgers al gewoon, leren ermee leven maar normaal is het niet. Hierover maakt Didi Taihuttu van The Bitcoin Family en bitcoins grootste fan volgende opmerking: 

´During this outage many banks couldn’t operate!  

Bitcoin never has outages and is never closed and can be used 24/7 anywhere in the world by anyone, rich and poor, with or without a home.  

So could it be an improvement of the current monetary & banking system?

  #bitcoin ´

Federal Reserve System (´the Fed´) Chairman Jerome Powell spreekt

…en dit dateert wel al van twee weken geleden maar is toch de moeite waard in herinnering te brengen. ´Jerome Powell said that the US dollar had “completely failed” as a payment system in testimony before the Senate Banking Committee.´ Euhh…neen, sorry, typefoutje. Het moet zijn: ´cryptocurrencies´ had completely failed as a payment system! Hahaha, uw Joost houdt wel van een grapje, is ook de grappigste thuis; vooral dan wanneer hij alleen is… Nou ja, ´t is een mening natuurlijk. Maar het venijn zit in de spreekwoordelijke staart van wat hij nog zei, en is voor de goede verstaander overduidelijk. Let op, en dit is wel juist en precies wat hij verklaarde: ´he claimed that the U.S. “wouldn’t need” cryptocurrencies if there was a digital dollar in circulation´ (!) Begrijpt u wat mister Powell hier zegt? Eens een digitale dollar in roulatie, is er geen ´nood´ meer aan cryptomunten… Hmm, en betekent dit dan dat die…verboden gaan worden?! Enfin, ik neem het in ieder geval op als een waarschuwing, en u kent het gezegde: een gewaarschuwd belegger is er twee waard…

Kijk, dit vinden wij belangrijker dan een onbevestigd ´gerucht´ dat Amazon dit of dat; of dat de Tesla baas zus of zo doet of niet doet. Namelijk: Bank of America gaat haar (rijkere) cliënten toelaten indirect in crypto te beleggen. 

Wie kocht de dip onder $30.000?

U misschien, of toch niet, niet gedurfd? Ach, ik ook niet hoor, maar dat was alleen omdat ik geen liquide middelen had toen. BTC stond op zeker ogenblik zozeer onder druk vorige week, dat het leek alsof de $30.000, een niveau meermaals aangetikt en doorbroken, het écht zou begeven. En dan zou het richting $24.000 gaan. Echter: sinds 21 juli jl. zou het helemaal anders lopen. Het werd up, up and away! Deze miljardair durfde dus wel (al stijgt de mate van durf wel naargelang je middelen hebt hoor). ´Trading firm of richest crypto billionaire reveals buying ‘a lot more’ Bitcoin below $30K

Alameda Research, headed by Sam Bankman-Fried, whose net worth lately has reached over $8 billion, has upped its Bitcoin buying around its key psychological support of $30,000.´

Crypto 101

101 is een uitdrukking voor: wat zijn the basics. Een tutorial of handleiding, de basis kennis dus. BTW en in het algemeen en voor wie ´t nog niet weet: op Biflatie.nl vind je een interessante Cursus Cryptobeleggen. Bovenaan de site www.biflatie.nl – Crypto Cursus. Klik er eens op. Interessant omdat…ik hem zelf schreef, maakte. Met hulp van twee collega-experten wel. Misschien, vast zijn er heel wat cryptobeleggers die eigenlijk niet heel goed weten waarmee ze bezig zijn. Ze kopen en verkopen, jawel, moeilijk is het niet, maar wat weten ze eigenlijk? Waarmee ben je precies bezig, wat is het grotere geheel, wat zijn de valkuilen, wat moet je beslist niet doen – en wel doen, om performanter te beleggen in crypto. Dat zijn zo de vragen die behandeld worden in deze toch wel, 50 pagina´s, redelijk omvangrijke cursus. ´t Is niet duur, ´t is geen titanenwerk om door te worstelen want er is een deel theorie en een deel praktijk… Nou ja, ik beveel het toch aan, in het algemeen ook hoor; je voorbereiden, wat te studeren op, want je verliest geheid, telkens weer, wanneer je niet goed weet waarmee je eigenlijk bezig bent. Jawel hoor, en de vele post die ik nog altijd ontvang duidt hier telkens weer op. Velen weten weinig, heel weinig, en dan ben je dus ´zomaar´ wat aan ´t doen hé. Loopt gegarandeerd faliekant af!

Een lezer van deze Cryptonieuwsbrief schrijft vanochtend:

´Bestaat de mogelijkheid dat wij ook eens een update/uitleg kunnen krijgen van de crypto-terminologien zoals veelal in de nieuwsbrieven en crypto-digests wordt gebruikt? Zoals in de laatste Crypto Digest

Tokanized shares / stock tokens
Wat betekent een stock token van bv Apple?
KYC regels?
In het algemeen over de verschillende typen Crypto ETP’s?
Blue Chip crypto’s?
Exotische crypto’s? 
21Shares crypto’s?
etc, etc´
Tuurlijk, beste R., we gaan dit zelfs nu even doen voor u en waarschijnlijk nog geïnteresseerden. Ook al tikt de klok en zou deze nieuwsbrief allang verstuurd moeten worden. Nou ja. Dit wordt ook een nieuwe rubriek: u mag vragen stellen (doet u al hoor), en wanneer die interessant zijn voor een groter publiek, zullen we die hier in de Cryptonieuwsbrief behandelen. U vraagt wij draaien, goed? Zoals deze vraag van de heer ´R.´

Tokenization 

is ´in een token vervatten´. Wat het voorwerp, item, het tastbare, digitaal maakt. Zo worden al bepaalde aandelen in een token vervat; een snelle, goedkope en veilige (want in de controleerbare blockchain) manier om iets te verhandelen is het, deze tokenization. Binance verhandelde zo kort een handvol aandelen als token (deelbewijs, soort eigendomsbewijs letterlijk, een recht-hebben-op). Waar het net mee gestopt is omdat Binance in tal van landen wettelijk onder vuur ligt, en dit eigenlijk een beetje broodroof is, een afpakken van handel van reguliere aandelenbeurzen, begrijpt u? Pas op: dit is wel dé toekomst hoor, en álles zal mettertijd in zo´n token vervat worden, digitaal gemaakt worden. De voordelen zijn te immens om te negeren, niet te gaan gebruiken. Dus genoemde aandelen; obligaties (is men al mee bezig); goud (ook al mee bezig); olie (poging onderweg); vastgoed (idem) en wie weet: zelfs misschien of waarschijnlijk ook de grootste financiële markt ter wereld; die van de derivaten, afgeleide financiële producten zoals futures bijvoorbeeld. Gaat allemaal komen, is niet te stoppen.

KYC 

staat voor know your customer. Ken je klant. Het is een set van wettelijke voorschriften voor beurzen, platformen, aanbieders van (digitale) diensten zodat ze hun klanten moeten leren kennen. ID bewijs, foto soms, bewijs van fysiek adres etc. Dit soort vereisten wordt meer en meer algemeen en uitgebreider, omdat de wetgevers dit eisen, om te zijner tijd belastingen te kunnen heffen, en bewegingen met zwart en crimineel geld tegen te gaan.

ETP 

staat voor exchange traded product(s). Dit zijn trackers die een onderliggende waarde volgen één op één. Je hebt hierbij geen fysiek eigendom maar koerst mee met de…koers. Van het onderliggende, snappie? Een van de populairste ETPs is dan het ETF, exchange traded fund. Passief gemanaged, weinig kosten, veel gebruikt door institutionelen, en er bestaan er vele duizenden van op zowat alles wat je maar kan bedenken; van olie tot goud en van aandelen tot crypto. Jawel, ook voor bitcoin bestaan er ETPs, en ook al voor ethereum.

Blue chip

is een aloude uitdrukking in de beleggerswereld, gebruikt voor het beste, het grootste, het bekendste, het meest betrouwbare. Het summum dus, of toch verondersteld. Neem aandelen Coca Cola bijvoorbeeld. De uitdrukking wordt nu ook gebezigd in de cryptowereld, en zou dan slaan op munten met een marktkapitalisatie van minstens 2 miljard dollar. Bitcoin dus al zeker. Ik moest dit zelf opzoeken.

Van exotische cryptomunten heb ik nog niet gehoord. Maar ik stel me voor dat het vergezochte, piepkleine, zeer ongewone munten betreft. Ik zocht het ook voor u, beste R. op en vond dit: ´8 van de meest bizarre cryptomunten die je nu kunt kopen´. Dus exotisch…laat ons het ook bizar noemen.

21Shares slaat op 21.Shares.com, een Zwitsers crypto-handelsplatform dat genoemde ETP aanbiedt.

Die ´etc…´ zullen we dan voor later behandelen? Hope this helps.. 

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 10.000+ munten en tokens tezamen, vergeleken met vrijdag jl. bedraagt vandaag 1,545 trillion! – biljoen – dollar (was 1,281 trillion afgelopen vrijdag). BTC noteert aan 38.314 dollar!  (was 30.000). De bitcoin dominantie is momenteel 46,3 procent (was 46,2). Het betekent dat én bitcoin, én altcoins een grootste opwaartse beweging gemaakt hebben; en wat een enorme toename van de hele marktkapitalisatie?! 

Binnen twee dagen – op woensdag 28 juli a.s. – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wensen we u alvast een geweldige start-van-de-week!

2 reacties

  1. Geachte Joost,

    Ik ben er vrijwel van overtuigd dat Bitcoin niet zo snel weer boven de 60000 usd gaat noteren. Herinner je je nog in 2009 toen zilver bijna 50 usd aantikte hoe lang duurde het toen weer voordat we 50 usd zagen. Tot op heden nog steeds niet. Dus ik verwacht dat we nog eerst flink lager gaan.
    De toekomst zal het leren uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: