‘Bitcoin krijgt vleugels’ en China een primeur

0

Van 25 op 26 oktober 2019 tekent BTC de grootste dagstijging op sinds 2011. De Telegraaf omschrijft het als volgt: ‘Digitale munt bitcoin krijgt vleugels. Na de malaise sinds eind september liet de bitcoin vanaf vrijdag een zeer krachtige herstelbeweging zien, waarbij de digitale munt zelfs weer even boven de grens van $10.000 belandde.’ De bitcoin koers manoeuvreerde volgens CoinMarketCap aldus:

7 Day High / Low$10.021,74 USD /
$7.446,99 USD

China geeft de aanzet

Om zaterdag 26 oktober een evenwicht te vinden rond de $9200. Niet toevallig merkte Biflatie de initiële stijging op, die vrijdag 25 oktober. Op dat moment, ’s avonds ter publicatie, was de bitcoin koers ‘pas’ met 12 procent gestegen. Wanneer we in de talloze andere commentaren grasduinen, lijkt zowat iedereen het met ons over de oorzaak eens te zijn. Het was de oproep van de Chinese president Xi op genoemde vrijdag om dringend werk te maken van de adoptie van blockchain. Dit is wat hij precies zei tijdens een ‘Politburo Committee session on blockchain technology trends’. Op 24 oktober eigenlijk maar het kwam pas in de westerse pers de 25ste:

We must take blockchain as an important breakthrough for independent innovation of core technologies, clarify the main directions, increase investment, focus on a number of key technologies, and accelerate the development of blockchain and industrial innovation.”

Cointelegraph.com

Concurrentie niet welkom

Woorden die niet mis te verstaan zijn! Opvallend ook vanwege deze hoogste Chinese official. Terwijl het land in 2017 nog ICO’s bande en vervolgens cryptobeurzen. Er zouden zelfs plannen bestaan (hebben?) om ook het mijnen van munten te verbieden. Biflatie gaf ook daarvan de reden: de overheid heeft een eigen cryptomunt in de coulissen zitten! Het was dus een kwestie van eerst alle mogelijke binnenlandse concurrentie uit de weg ruimen.

Op en neer, neer en op

De bitcoin koers reageerde op de verklaring van de Chinese president en wel big time. Hoewel er geen woord over de munt zelf werd geuit. Toch werd het door cryptobeleggers wereldwijd gezien als een thumbs up. Net zoals de afwijzende houding van de VS tegenover Facebooks aangekondigde libra munt in juli 2019, gezien werd als een thumbs down. In zekere zin was het ook een opluchtingsrally. De koers van BTC was gewoon sindsdien te veel gezakt. Onverantwoord diep, en dan kan een in se positief bericht plots tot zo’n relief rally leiden.

Wordt vervolgd

Maar het verhaal en de impact vanuit China gaat nog verder. Eén dag na de presidentiële oproep blockchain te omarmen, komt al een nieuwe wet uit. Effectief per 1 januari 2020. Coindesk: ‘The Standing Committee of the 13th National People’s Congress in China has passed the cryptography law on Saturday and it will be effective on January 1, 2020, according to a Chinese media report.’ Bedoeling is: ‘“Clear guidelines and regulations are needed to evaluate commercial cryptography technologies used in the major fields related to the national interest as the current ‘loose’ system is not suitable for the industry anymore.”’

Chinese primeur

Zo vlug kan dat gaan: China heeft hiermee als eerste ter wereld een eigen wetgeving voor cryptografie; cryptomunten en blockchain. Bedoeling is ontwikkeling van blockchain technologie te stimuleren. R&D dus, en er komt natiewijd onderricht ‘to promote cryptography among government officials, companies and social groups.’