Dat is wat Cryptopotato.com zich afvraagt. En met deze crypto/blockchain website vast nog een slordige 100 miljoen bezitters groot en klein van digitale munten. Het is tegelijk een zogenaamde Vraag Van Eén Miljoen. Want wat moet je als cryptobelegger met bitcoin aan $17.000 einde november 2020? Helemaal niks dus blijven hodlen maar. Snelsnel verkopen want bitcoin gaat helemaal terug naar een viercijfer-notering. Of misschien net bijkopen, want het record van drie jaar geleden – $20.000 – wordt nog dit jaar uitgenomen. Maak uw keuze!

Privacy en anonimiteit

Donderdag 26 november was niet zo´n goede dag voor de digitale munt BTC. In een mum van tijd ging het $3000 lager. Van $19.500 naar $16.200. Heel wat longs werden uitgeschud. De meeste altcoins gingen relatief nog lager dan bitcoin. ´The move was seemingly propelled by the news that US regulators might seek to require identity verification from crypto wallet providers. Coinbase’s CEO, Brian Armstrong, commented on the matter, expressing his worries that if the new rules are implemented, they would be rather harmful to the users and the industry, in general.´ Bitcoin et al. anoniem? Vergeet het. Staten, overheden hebben geld geroken en zullen er alles aan doen wat in hun macht ligt (véél!) om er belastinginkomsten uit te puren. Zoals de Nederlandse overheid een screenshot zou/zal eisen van uw wallet. Geen ontsnappen meer voor uw grijs of nog iets donkerder geld? Alhoewel, om uiterste anonimiteit of privacy te bekomen bestaan er nog altijd ´CoinJoins, CoinSwaps, Taproot en nog veel meer…´

Verklaringen

Andere mogelijke verklaringen voor de recente correctie met 3000 dollar: omdat de OKEx cryptobeurs klanten opnieuw toegang geeft tot hun saldo. Na tijdelijk gesloten te zijn geweest omdat de oprichter gearresteerd werd op beschuldiging van fraude. Omdat de bitcoin koers al twee weken gestegen was zonder noemenswaardige correctie. Omdat het all time high van 20.000 dollar d.d. december 2017 een heel sterke technische en psychologische weerstand vormt. Omdat na bijna verdubbeld te zijn in waarde (van 10.000 dollar naar 19.500 op twee maanden) het logisch lijkt dat veel cryptobezitters winst van de digitale tafel nemen. 

photo_2020-11-26_11-21-42-min

Cryptopotato.com: ´BTC/USD. Source: TradingView´

Fear and Greed – Angst en Hebzucht

Een laatste reden voor de flinke dip die BTC maakte dan: de Bitcoin Sentiment Index oftewel de Fear and Greed Index stond op ´extreme hebzucht´. Wat meestal een voorbode is voor een kleine of grotere correctie. De wijzer toont vandaag, twee dagen later, trouwens nog steeds die stand:

´Historical Values

Now: Extreme Greed 87
Yesterday: Extreme Greed 86
Last week: Extreme Greed 91
Last month: Greed 67´

Alternative.me

Wees geen volger maar een voortrekker

Als contra indicator kan dit tellen. Het is maar één voorbeeld van de talloze keren dat het als trader loont om net het omgekeerde van de massa cryptobeleggers en -handelaars te doen. Kopen wanneer ´iedereen´ schrik heeft, en verkopen wanneer de anderen schijnbaar elke prijs over hebben om bitcoin te verwerven. Het wordt ook wel contrair beleggen genoemd en het is een van de vele valabele beleggingsstrategieën. Tot hier heel wat mogelijke verklaringen voor de koersdip van bitcoin. Zoals Didi Taihuttu ook zegt: een daling met nauwelijks 15 procent is echt geen big deal hoor. Niet voor een munt of munten die gekend zijn voor hun hoge volatiliteit.

Strategie in crypto beleggen

Een mogelijk teken dat dit niks dan een kleine hik was die bitcoin maakte, is dat opnieuw de obligate pessimisten vanonder hun steen vandaan kruipen. Met ach-en-wee roepen en waarschuwen voor…spoken? Voor een bitcoin aan 5000 dollar? Ondergetekende – geen financieel advies, mind you! – gelooft er geen jota van. Bijkopen doe ik persoonlijk alle maanden wel, dus hoog kopen maar tegelijk ook laag kopen. Dit, gekoppeld aan hodlen, is mijn strategie in het cryptobeleggen. Zelden zult u mij zien cashen, een uitzondering niet te na gesproken, wanneer ik deze of gene cryptokoers een voorlopige top zie bereiken. Wat niet altijd lukt hoor. En hoe zit het met u, beste lezer: wat is uw strategie in deze? Laat het ons vooral weten…!

5 reacties

      1. Het gaat er niet om of je Roubini serieus neemt. Het gaat om de zienswijze ongeacht de persoon. In wezen is de Bitcoin nog meer fiduciair geld dan de euro. En dat vertrouwen is zo groot dat je er sinds de introductie al meer dan 63.000 keer zoveel goederen en diensten mee kan kopen. Een veilige vluchthaven?

  1. Toch wil ik jullie attent maken op een recent artikel over de behandeling van de Bitcoin in de MSM. https://bitcoinmagazine.nl/2020/12/bitcoin-btc-mainstream-media/ Natuurlijk hebben de dollar en de euro aan waarde verloren. Laten we veronderstellen dat sinds de introductie van de Bitcoin de koopkracht van de dollar en de euro is gehalveerd. Dan koop je niet 63.000 keer zoveel goederen en diensten zoals ik hierboven schreef maar 31.500 keer zoveel goederen en diensten. In Bitcoin uitgedrukt bestaat er hyperdeflatie. Wie bij de introductie van de Bitcoin een huis kocht stelt vast dat indien hij in Bitcoins had geïnvesteerd nu 31.500 huizen had kunnen kopen. De fervente aanhangers van de Bitcoin zullen zeggen dat ik het eindelijk een beetje begin te snappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: