Bitcoin op record koers – is het FOMO?

3

Fear Of Missing Out, de schrik om de stijging te missen. Dat zien nogal wat commentaren als de reden voor de fenomenale koersstijging van de waarde van bitcoin de laatste dagen. We schrijven vrijdag 6 november 2020. De mens is een kuddedier, en beleggers zijn ook mensen? Geen mensenras zo inhalig als beleggers (Greed). Geen mensenras ook zo angstig ooit als beleggers (Fear). Inhalig om vooral geen winst te missen, en ook altijd nog méér willen. Maar ook angstig, schrikachtig, om te verliezen dan. Beleggers, en dan zeker onder de particulieren, zijn vaak manisch-depressief. (Ik weet waarover ik spreek want ik ben geen uitzondering in deze). BTC staat aan 15.400 dollar en is optisch niet zo ver af meer van het all time high van 20.000 d.d. december 2017. Vanaf de 10.000 dollar nog pas sinds einde september 2020! Maar wat drijft de koers fundamenteel? 

Alternative.me

3 Miljoen procent and still going strong

Lemmingen volgen elkaar, als het moet tot in een afgrond. Maar deze kudde beleggers lijkt eerder een berg te beklimmen. Richting het recentste hoogtepunt dan van drie jaar geleden? Bitcoin gaat nog veel hoger hoor, zeg dat Biflatie het gezegd heeft. Onze gids is daarbij onder andere experten PlanB, de anonieme Nederlandse econometrist, werkzaam bij ´een institutioneel´ die het ultieme bitcoin model ontwikkelde. En ermee publiek ging vroeg in 2019. Op geen enkel moment is BTC van de richting afgeweken die zijn S2F Bitcoin Model berekende. Eerst naar 100.000 dollar, om met de jaren richting 1 miljoen dollar te noteren? Het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk. En toch? Wie had tien jaar geleden verwacht dat BTC met 3 miljoen + procent zou stijgen in waarde?

De grote opgang van de koers in 2017 naar die 20.000 dollar werd louter gedreven door die privé belegger, speculator, investeerder. Deze golf, die van 2020 zal bitcoin aanzienlijk veel hoger brengen omdat ze – ook en vooral – door institutionelen gestuwd wordt. De allergrootste financiële partijen zoals banken en andere financiële instellingen. Verzekeringsmaatschappijen. Pensioenfondsen. Stichtingen. Beleggingsfondsen. Koning keizer admiraal – bitcoin willen ze allemaal? You bet! Er zullen almaar meer dollars nodig zijn, en euro´s, en ponden, en yen en yuans, om wat rest van het globale financiële systeem nog te redden. Het te rekken. Te rekken tot? Het hele zootje implodeert.

Bitcoin kun je niet printen

Dat weten onze bewindvoerders hoor, tot in de hoogste regionen. De ECB en de Federal Reserve. Het IMF, de Wereldbank, de BIS, Bank for International Settlements en alle centraalbankiers ter wereld. Het dollargebaseerde monetaire systeem staat op knappen. En voor alles en iedereen mee ten onder gaat, willen ze zich indekken. Indekken door onder meer maar vooral bitcoin te kopen. Want fiatmunten zijn inflatoir en cryptomunten zijn deflatoir. Fiatmunten kun je oneindig bijmaken en dat gebeurt nu ook in immer versneld tempo. Maar een digitale munt zoals BTC et al. kun je niet ´printen´. De hoeveelheid ervan is eindig (18,5 miljoen reeds in de markt van de 21 miljoen en dan stopt het voor altijd!) Daarom ook gaan alle centrale banken, voor maar ook achter de schermen digitaal. Werken zij naarstig aan een CBDC, een eigen digital currency. Daarom gaat de dollar digitaal, en de euro, en alle andere grote munten, terwijl China de digitale yuan reeds in gebruik heeft (op kleine schaal voor nu). En u, wat doet u? Got crypto? Got bitcoin?

3 REACTIES

  1. Bedankt, Biflatie, voor de vriendelijke uitleg en introductie bij het ingrijpend gewijzigd lezersforum (en het spoorloos verdwijnen van alle voorgaande commentaren) Thanks! 🙁

  2. Inderdaad. Er worden hier af en toe zoveel onzinnige topics geplaatst maar een topic wat even aandacht vraagt en uitlegt over deze wijziging, zie of hoor je niets van. Het lijkt me verstandig om hier toch even aandacht aan te geven, Biflatie, anders vrees ik dat ook veel serieuze reageerders af gaan haken of niet meer het achterste van hun tong laten zien. Ik zit er zelf niet op te wachten dat bepaalde reacties tot in lengte van dagen hier te lezen zullen zijn, dat was in het oude systeem beter voor elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.