´Bitcoin slokt de goudmarkt op´

De Winklevoss Twins – tweelingbroers Tyler en Cameron – zijn personaliteiten in Cryptoland. Al heel vroeg in bitcoin belegd en stichters van de cryptobeurs Gemini, voorzien zij nog een vertienvoudiging van de marktkapitalisatie van de grootste en oudste digitale munt. Ze worden wel visionairs genoemd en bijzonder gerespecteerd voor hun kennis en inzichten. Vandaar dat we dit serieus mogen opvatten, wat lichtjes anders zou zijn in het geval onze slager of de bakker om de hoek hun prognose voor bitcoin ventileren. Met alle respect natuurlijk voor ieders kunnen en vakkennis, want we zien noch Tyler, noch Cameron een perfecte steak haché maken, of een krokant tiengranenbrood bakken. Die tien trillion of biljoen dollar is precies de marktkapitalisatie van goud, terwijl BTC in april 2021 dan 1 biljoen dollar omvang haalt. Nog maar, of reeds.

Kannibaal

Niet voor niets wordt bitcoin het Nieuwe Goud of Gold 2.0 genoemd, zoals Cameron Winklevoss het benoemt. Beide zijn in zekere mate safe havens, veilige vluchthavens voor inflatie, dollar erosie en financieel-economische calamiteiten. (De huidige Coronacrisis valt daar zeker ook onder.) Waar het gele edelmetaal zijn nut bewijst sinds duizenden jaren, is bitcoin a.h.w. the new kid on the block. Nieuwkomer, maar dan wel groeiend in een verschroeiend tempo. Zes maanden terug kon je nog 1 BTC kopen voor 10.000 dollar. Vandaag tel je bijna het zesvoudige neer. Het komt er op neer dat dixit de Winklevosses, bitcoin de goudmarkt kannibaliseert. Zo zegt Cameron het letterlijk“from white paper to $1 trillion, bitcoin is eating gold alive.

Bitcoin has left the building

Opnieuw zijn er 2000 bitcoins minder te verhandelen, minder beschikbaar op de beurs. Ditmaal meldde de grootste cryptomakelaar van de VS, Coinbase, dit soort berichten. Van de beurs weg (hot storage) naar een private wallet, digitale portefeuille (cold storage). Dit soort terugtrekkingen uit de directe handel, in aantallen bitcoin, zijn coins die we voorlopig niet meer terugzien. Het gebeurt meer en meer – grote aantallen bitcoin maar ook ethereum, ether (ETH) die niet snel meer opduiken. Vanwege whales, partijen die aanzienlijke partijen coins bezitten en vaak ook hodlen, vasthouden-voor-de-langere-termijn. Idem dito voor wat institutionelen betreft. Dit moet de kleine belegger en trader, de zogenaamde retail investor, eigenlijk sterken in de gedachte ook ´goed bezig´ te zijn. Zo gezien leidt het Grote Geld de weg, toont het ´t Kleine Geld (nou ja) de richting. Zo heel anders dan in 2017, toen de retail investor er helemaal alleen voorstond. Het loont de moeite zelf eens te kijken hier, naar de getoonde grafiek. Naarmate de koers van BTC steeg sinds december 2020, daalde het aantal bitcoin dat nog op de beurs verhandeld kan worden. 

Altcoin seizoen aangebroken?

Ethereum genoemd, terwijl de munt eigenlijk ether heet (ETH) haalt een nieuw all time high, van 2144 dollar. Het gebeurt wel vaker dat deze tweede grootste munt naar marktkapitalisatie, de richting van de nummer één volgt. Want ook bitcoin zette drie weken geleden haar hoogste koers ooit neer, van 61.556 dollar. Sindsdien heeft deze laatste grote moeite dit niveau te overtreffen. Misschien is het altcoin seizoen wel aangebroken? De periode die wel elk jaar een keer plaatsvindt, waarin de alternatieve munten en tokens populairder worden. En er minder aandacht aan bitcoin besteed wordt. Heel wel mogelijk want nemen we de koersen van de top 20 munten over de afgelopen week: dan zien we ETH plus 20 procent; Binance Coin plus 27 procent; Polkadot plus 31 procent; XRP plus 27 procent en ga zo maar door.

Meest ondergewaardeerde munt

´Real Vision, a New York-based broadcast media and financial research company´ hield een poll, online bevraging, van 221.000 bezoekers, posters op Twitter. Op de vraag wat zij zien als de meest ondergewaardeerde cryptomunt, kwam VeChain uit de bus. VET is het beurssymbool, en ondergetekende kan het daar alleen maar volmondig mee eens zijn. Een gedegen groeier als innovatief blockchainbedrijf in de SCM, supply chain management. Geen sexy coin of company in the spotlights, maar een bedrijf dat voor een groeiende klantenportefeuille echte problemen oplost. VeChain, hoewel inderdaad bescheiden (precies zoals de charmante mede-stichter en CEO Sunny Lu) en altijd wat onder de radar…delivers. Onder haar klanten zitten alvast 30 van de Fortune 500 companies, en o.i. zal het daar niet bij blijven. 

NFT rage over hoogtepunt heen?

Dat lijkt inderdaad wel zo. NFT´s oftewel non-fungible tokens zijn een apart soort tokens of deelbewijzen. In de zin dat zij uniek zijn en nooit meer gekopieerd kunnen worden, ook niet door de eigenaar. Wel kunnen ze doorgegeven worden en verkocht. Zowat alles werd de afgelopen maanden wel in zo´n NFT gegoten en verkocht. Soms tegen miljoenenbedragen. Van digitale kunst tot Tweets, van huizen in de blockchain tot een unieke video van 50 seconden (verkocht voor 390.000 dollarno kidding…) De meerderheid der NFT´s staat op de ETH blockchain maar de rage lijkt af te nemen, het appetijt der (rijke) beleggers gestild, al kan dat ook tijdelijk zijn. ´Non-fungible token (NFT) assets and collectibles are starting to see sales decline and interest in NFTs is dropping as well. Additionally, it’s being said that an “oversupply of NFTs” may hurt the market, according to James Surowiecki the author of “The Wisdom of Crowds.”´

Bitcoin op Disney+ streaming platform

De term ´bitcoin´ werd vernoemd in een populaire reeks van Marvel, “The Falcon and the Winter Soldier.” Het is niet de eerste keer dat bitcoin het televisiescherm haalt. ´Just recently, the television show “Shameless” referenced bitcoin (BTC) and ethereum (ETH). BTC’s first TV mention was on the episode of “The Good Wife” back in 2012 and Krusty the Clown from “The Simpsons” mentioned BTC the following year.´ Dus zo bitcoin al geen verschijning maakt in uw beleggingsportefeuille, dan komt de cryptocurrency wel via de tv uw huiskamer binnen. Mogen we, misschien wat voortvarend maar toch, stellen dat er stilaan geen ontkomen meer aan is…? Got crypto? Got bitcoin?

 

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges. 

3 reacties

  1. Gold en Silver are real money ! Pitty is manupulated like everything in this world ! As well is bitcoin.. Inventor and creator can be Soros or other big world controlfreaks ! Eveything got its end ! Be carefull! You are warned !

  2. Lachen als alles inklapt of als het weer “verdwenen” is!
    Je hebt helemaal niets in handen!!
    Fysiek Goud en Zilver is het beste tegen waarde daling van het fiatgeld!

    1. Klopt, het is niet voor niks dat landen en (centrale) banken goud en soms ook zilver aanhouden als een backup tegen een currency crash en geen bitcoin. Denkt men nou echt dat zij die macht af gaan staan aan een stel whizzkids door ineens een bitcoin standaard in te voeren? Er zou een ware volksrevolutie nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Maar waarom zou de bevolking gaan strijden om de macht van landen over te hevelen naar een stel ongekozen bitcoin whales? De bitcoin is immers nog oneerlijker over de bevolking verspreid dan goud, zilver of zelfs geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.