Bitcoin stijgt naar nieuw record

22

De waarde van Bitcoin is begin maart naar een nieuw record gestegen. De digitale valuta wordt door steeds meer partijen geaccepteerd als legitiem betaalmiddel. De afgelopen weken is de waarde van een Bitcoin fors toegenomen. Is het wederom een hype of is er dit keer meer aan de hand? Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere weergave.

bitcoin record

De Bitcoinmarkt groeit

De forse stijging van de afgelopen tijd komt volgens CNET onder ander door het feit dat er meer mogelijkheden ontstaan om aan Bitcoins te komen, maar ook om Bitcoin te gebruiken. Er zijn inmiddels zelfs Bitcoinbedrijven die een banklicentie hebben verkregen. Steeds meer partijen proberen een graantje mee te pikken van de snelle opmars van Bitcoin. Toch is het niet onverstandig om voorzichtig te zijn. In 2011 steeg de prijs ook naar nieuwe records, kort daarna kreeg het echter te maken met een flashcrash, omdat het grootste Bitcoin-handelsplatform Mt. Gox werd gehackt. Toentertijd daalde de waarde van de digitale munteenheid naar een paar cent.

Waarde Bitcoin nu zo’n $40,-

De waarde van één Bitcoin schommelt momenteel rond de $40,-. Sinds het begin van het jaar is Bitcoin inmiddels zo’n 300% gestegen. De afgelopen dagen fluctueert de koers echter enorm. Uitschieters naar bijna $50,- en vervolgens een daling richting de $35,-. Ondanks deze volatiliteit van de afgelopen weken, zijn steeds meer partijen bereid om de digitale munten als valuta te accepteren. Omdat steeds meer bedrijven Bitcoin accepteren kan je er ook meer mee doen. Het is inmiddels bijvoorbeeld mogelijk om met Bitcoins zakmessen te kopen, maar ook grotere partijen, zoals Reddit, WordPress, MEGA staan open voor betalingen in de alternatieve munteenheid. Ook steeds meer internetbedrijven, accepteren Bitcoins voor hosting, domeinen en andere diensten. Ook bestaat er sinds kort een heuse bit-pinautomaat.

Hoe werkt het precies?

Bitcoin werkt als volgt: je downloadt een programma en dat is je eigen Wallet, ofwel je digitale portemonnee. Je hoeft je niet te registreren of een account aan te maken om de software te downloaden. Betalingen kunnen binnenkomen op een adres bestaande uit 34 letters en cijfers. Hier kan iemand direct Bitcoins naar toesturen, zonder dat je te maken hebt met een tussenpartij. Het werkt dus Peer-to-Peer (P2P), er wordt geen gebruik gemaakt van een cliënt-server. Het systeem is geheel gedecentraliseerd. Alle Bitcoins zijn in bezit van een onbekend aantal personen en het heeft geen centrale database. Transacties worden door alle nodes (miners) geverifieerd. Het Open Source project blijkt vooralsnog zo goed in elkaar te zitten, dat niemand het nog heeft kunnen hacken. De grote vraag is of het in de toekomst een duurzame groei zal kennen, zonder enorme fluctuaties. Het feit dat centrale banken zenuwachtig worden van de toename van de populariteit van Bitcoin zegt natuurlijk ook wel iets. Ook Biflatie.nl heeft al een aantal jaar een wallet en accepteert betalingen in Bitcoin.

Leestips: Bitcoin’s Gains May Fuel Central Bank ConcernsWhy cyber currency Bitcoin is trading at an all-time high