Net als bitcoin is ethereum gebaseerd op de blockchain. Alle transacties gebeuren gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat de goedkeuring van elk blok met gegevens gebeurt door talloze computers. Het ledger of grootboek komt zo tot stand door zeer vélen, en wordt ook zo bijgehouden. Niet door of bij één entiteit dus, zoals wel het geval is bij fiatmunten. Maar waar bitcoin zuiver als betaalmiddel en opslag van waarde dient, is het ethereum netwerk veel en veel uitgebreider. Het zijn dan ook twee verschillende, aparte blokketens of netwerken. Met elk een munt, respectievelijk de bitcoin (BTC) en ether (ETH).

Smart contracts

De kracht van ethereum zit hem in de slimme contracten (smart contracts) die er in gemaakt en gebruikt kunnen worden. Dat zijn contracten waarin alle voorwaarden voor de verschillende partijen reeds zitten. Die automatisch uitgevoerd kunnen worden, zonder dat er nog menselijke tussenkomst nodig is. ‘Denk aan een verzekering voor boeren, die automatisch geld overmaakt wanneer een data-feed laat zien dat er een slechte oogst was.’

De munt

Veilig en snel kunnen betalen en geld opslaan is uiteraard van het allergrootste belang. Geen economie of handel zonder geld. Zo het ernaar uitziet willen nogal wat naties evolueren naar een cashloze maatschappij. Japan bijvoorbeeld, als derde belangrijkste economie ter wereld. Het land heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2025, en dat is niet zo veraf meer, voor 40 procent alle contante betalingen te vervangen door digitale. Als en indien die vervangen wordt door cryptomunt(en) dan is bitcoin wel de meest voor de hand liggende. Zeker met de gestage uitbouw van haar Lightning Network. Een soort tweede laag bovenop de bitcoin blokketen om deze supersnel te maken. Ethereum, het netwerk, heeft ook een munt, de ether (ETH). Maar daarmee kan alleen binnen dat netwerk gehandeld worden.

De blockchain

Aan de andere kant is ethereum zoals reeds gezegd uitgebreider, en ook flexibeler. Er kan veel meer gebeuren in het ethereum netwerk dan in het bitcoin netwerk (dat ook alleen daar werd opgericht in 2008 door Satoshi Nakamoto.) Wil een land, economie en maatschappij contanten vervangen door digitaal geld, dan moet het hoe dan ook een blockchain gebruiken. Alleen: welke zal dat worden?

Decentralisering is het key word

Het kernwoord. Decentralisatie. Bitcoin biedt dit voor de munt BTC. Maar ethereum doet dit voor alles wat erop en erin gebouwd wordt. Het ethereum netwerk werd in 2014 opgericht door Vitalik Buterin. Met de technologie van genoemde smart contracts kun je ook Dapps maken, gedecentraliseerde applicaties of toepassingen. Dapps is een ander kernwoord.

Dapps

Decentrale applicaties zijn volledig open-source. Dus de toegang tot de bronnen, de codes, is volledig openbaar en in te kijken. Dapps functioneren volledig zelfstandig. Ze kunnen ook aangepast worden, bijvoorbeeld aan veranderde marktomstandigheden. Maar alleen als er daarvoor consensus (overeenstemming) bestaat onder de gebruikers. De apps op uw smartphone zijn centraliseerde applicaties. WhatsApp bijvoorbeeld. Die hebben nog steeds een centrale server nodig via dewelke de communicatie loopt. Decentrale apps of Dapps niet. Zij functioneren gedecentraliseerd, binnen het ethereumnetwerk, op basis van de smart contracts technologie. ‘Ontwikkelaars werken al aan gedecentraliseerde chatdiensten, gedecentraliseerde cloudopslagdiensten en andere gedecentraliseerde oplossingen.’

Tokens

Binnen een Dapp kunnen zogenaamde tokens gebruikt worden. Gesteld je richt een organisatie op of maakt een game, een spel. Dan kun je je eigen munt creëren, die je zelf benoemt. Binnen jouw organisatie of binnen de spelerskring kan die dan gebruikt worden. Dat zijn dan geen munten maar tokens. Een soort van betaalbewijzen, waardetekens, toegangsbewijzen; er bestaat in deze context niet echt een goeie vertaling voor. Zo is de ether, munt van ethereum, in feite geen cryptomunt maar een token. Je kunt ETH immers alleen binnen het netwerk van ethereum gebruiken. Terwijl je met BTC, de munt bitcoin, in theorie overal en aan iedereen kunt betalen. Wie ze maar accepteert in zijn/haar wallet.

Conclusie

Het is zoals appels met peren vergelijken. Ze zijn beiden fruit, maar daar houdt de overeenkomst wel mee op. Ethereum heeft het de blockchain of is de blockchain waarop ‘alles’ gebouwd kan worden. Maar geen ‘universele’ munt. Bitcoin…is bitcoin. Is dé munt. Punt. In theorie zouden beiden complementair moeten zijn om de ideale blockchain en de ideale munt de krijgen. Maar…ideaal? Neen dat zijn ze (nog) geen van beide. Ze missen schaalbaarheid. Het duurt nog veel te lang om transacties te bevestigen, verifiëren. Daar wordt door ontwikkelaars aan gewerkt. Altcoins borduren voort op het succes van beide. Sommige met eigen netwerken en eigen munten. Sommige gebouwd op het ethereum netwerk. Een ander deel bouwt eigen netwerken en er kan in BTC gehandeld worden.

Killer App

Appels, peren, een hele fruitsalade ondertussen van meer dan 2000 munten en tokens. Allemaal missen ze ‘iets’. Wanneer dat ‘iets’ gevonden wordt, zal deze of gene munt, token of netwerk doorbreken bij het grote publiek. Het is wachten op wat ook wel de Killer App genoemd wordt of killer applicatie. Een toepassing van munt, token of blockchain die, eens ze verrijst, onmisbaar blijkt. Het zal zijn…alsof die er altijd al geweest is. Zo zal het aanvoelen. Er gaat iets komen of iets ontstaan, dat zal zorgen voor die doorbraak. Tot dan is het wachten. Zoals in het leven, de echte wereld, is ook de digitale wereld nog lang niet volmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: