Bitcoin: what goes up…

…will come down. Zal ook naar beneden komen. Dat is precies wat gebeurde in de nacht van 26 op 27 juni 2019. Na een voorlopig hoogtepunt in 2019 van $13813 voor BTC, volgt ook vandaag nog een verdere correctie. Op moment van schrijven is de $11398 al aangetikt. Bitcoin zoekt momenteel een evenwicht rond $11700 à 12000 na een weergaloze stijging van de laatste dagen en weken. De bomen groeien dan toch niet tot in de hemel? De meerderheid der beleggers is weer eens té enthousiast geweest. Lesje geleerd, toch, of…?

Stijgingen gerechtvaardigd

Bepaalde commentatoren zagen BTC al naar 50.000, ja zelfs 100.000 dollar tegenwaarde catapulteren. Dat komt, dat komt maar…niet in één rechte lijn omhoog hoor. Dit is december 2017 niet! Het enthousiasme lijkt wel weer van die aard. Maar we mogen toch hopen dat die meerderheid lessen heeft getrokken uit die periode? (We betwijfelen het op hetzelfde moment dat we dit neerpennen, stel u voor…) Mind you: de hele crypto en blockchain wereld is ondertussen ferm geëvolueerd. Stijgingen in waarde van bitcoin en tal van altcoins is nu veel meer gerechtvaardigd. Zoveel meer ingeburgerd als ze zijn. Want je kunt niet één groot bedrijf noemen dat niét op een of andere manier betrokken is vandaag de dag. Er is ook een reuzepartij bij gekomen sinds het begin van 2019: de institutionelen.

De aanleiding

Wat de precieze aanleiding is van de correctie die alle cryptocoins doormaken? De koersen vooral dan van bitcoin waren te vlug te hoog gegaan. Dat zowiezo. Maar er is altijd één druppel die de spreekwoordelijke emmer dan doet overlopen. In dit geval was dat de tijdelijke technische problemen bij Coinbase, de grootste cryptomakelaar van de VS. Die zijn opgelost maar de ‘schade’ was aangericht. Een weergaloze stijging als die bitcoin beleefde met dagen achter mekaar plus tien, plus twintig procent? Die duldt niet één wanklank. Die dissonant is er dus wel gekomen. Maar het was toch, zoals gezegd, slecht een aanleiding. Een afleiding, goed voor één moment van twijfel. Met alle gevolgen vandien.

Onweerswolken aan de horizon

De tweede helft van juni 2019 bracht ook lichte bewolking teweeg aan de schitterende blauwe cryptohemel. De FATF die 200 landen ‘met de revolver tegen het hoofd’ adviseert om binnen het jaar werk te maken van regulering. Alle plaatselijke cryptobeurzen te dwingen tot openheid. KYC, Ken Je Klant, identificatie, en wie weet wat meer nog. Er is zelfs sprake van het moeten kenbaar maken op aanvraag van wie, wat, hoeveel en naar wie verzendt. Wat compleet tegen de decentralisering eigenschappen van cryptomunten, tegen hun aard zelve ingaat of zou gaan. Wolken, zorgen, nou ja, dat was te verwachten. De dagen van het Wilde Westen voor crypto lijken ten einde te komen. De jacht op zwart en écht crimineel geld in cryptoland is ingezet. De schade die daardoor nog aangericht kan of zal worden? Wie het weet (Joost?) mag het zeggen…

Hackers et al.

Die zijn ook weer terug van nooit weggeweest. En hebben weer eens slachtoffers gemaakt. Onheil komt nooit alleen. Ditmaal bij Bitrue, de cryptobeurs te Singapore, voor een tegenwaarde in dollar van 4,5 miljoen. Nog een slachtoffer maar dan in India is de grootste cryptobeurs aldaar, genaamd Koinex. Niet door dergelijke cybercriminelen maar wegens onzekerheid op wettelijk vlak in dat land. Koinex sluit per 27 juni 2019 haar deuren. En in Iran sluit de overheid de electriciteit af van alle plaatsen en streken waar ongecontroleerd naar crypto’s gemijnd wordt. In één maand was het verbruik met maar liefst 7 procent gestegen en dit dreigde het hele land te schaden! Wie nog wil mijnen zal daar een hogere prijs voor moeten betalen dan het huidige energietarief. Het eigen project van de Iraanse overheid voor een nationale cryptomunt is ondertussen zo goed als rond.

Alles bij mekaar gerekend…

…is het wachten op stabiliteit in de bitcoin koers, ook wel King Coin genoemd. Dat kan redelijk snel geschieden maar misschien ook is de huidige correctie toch een verrassing bij heel wat ‘laatkomers’ bij de party. FOMO, weet u wel? Beleggers (of opportunisten?) die dan plots merken: hà, dus die BTC koers kan ook dàlen…?! O.i. zal het een kwestie van dagen of weken worden, niet veel langer, vooraleer de cryptomarkt in haar geheel haar weg voortzet. Omhoog, maar wel in een langzamer tempo. Mogen we toch hopen! Gestage, geleidelijke stijgingen in waarden zijn altijd ook duurzamer en van meer blijvende aard. Bent u het daarmee eens, beste lezer, of toch niet? Heeft de plotse daling van de bitcoin prijs u verrast of verwachtte u ze? We vernemen het als altijd graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.