De prijsexplosie van Bitcoin heeft internationaal heel wat weerklank gekregen. In de nieuwe CoinDesk Quarterly Review wordt uitgebreid aandacht besteed aan het fenomeen, waarbij wordt verwezen naar het feit dat 2020 een prijsstijging met 300% te zien gaf. De CoinDesk Quarterly Review is van mening dat 2020 een zeer belangrijk jaar is geworden voor de cryptocurrenties in het algemeen en voor Bitcoin in het bijzonder.

In het eerste kwartaal was er sprake van onrust op de markten voor crypto’s, in het tweede kwartaal halveerde de koers van Bitcoin, in het derde kwartaal was er de explosie van de stable coins en het vierde kwartaal was dan het kwartaal dat de institutionele beleggers de Bitcoins (en in mindere mate de andere cryptocurrencies) hebben ontdekt.

De onstuitbare opmars van de cryptocurrencies

Misschien verdienen die stable coins een woordje uitleg. Die stable coins bieden veel voordelen die andere cryptocurrencies bieden, maar met één essentieel verschil. Ze zijn stabiel, vandaar de naam. In een markt waar de prijzen van cryptocurrencies geweldig schommelen, is de optie om de waarde van fondsen op te slaan op een manier die volatiliteit uitsluit uiteraard zeer aantrekkelijk.

Deze optie geldt niet alleen voor cryptobeleggers, maar biedt ook handelaars de kans om cryptocurrencies te accepteren zonder zich zorgen te hoeven maken over prijsschommelingen. In de meeste gevallen zijn die stablecoins gekoppeld aan veelgebruikte Fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Sommige zijn gekoppeld aan grondstoffen, zoals goud.

Terwijl de Bitcoin-rally van 2017 grotendeels werd aangedreven door kleine beleggers, is een belangrijk kenmerk van de rally in 2020 dat ze voornamelijk werd aangedreven door institutionele beleggers. Investeren in Bitcoin is algemeen aanvaard geworden, het wordt stilaan de normaalste zaak van de wereld dat Bitcoins (en andere cryptocurrencies) in een beleggingsportefeuille worden opgenomen. Onder andere ook als afdekking.

Deze trend zal zich waarschijnlijk in 2021 voortzetten, vooral gezien de toenemende onzekerheid over de stabiliteit van de traditionele valuta’s en over de komst van inflatie. De sterke rally van Bitcoin in de laatste paar dagen van december bekroonde een sterk jaar en leverde een return op jaarbasis van 300%. Daarmee deed Bitcoin het beter dan de andere cryptocurrencies, met uitzondering van Ethereum dat met een spectaculaire stijging van 470% nog een tikkeltje sterker uit de verf kwam.

Een andere indicator die aangeeft dat de institutionele betrokkenheid op de Bitcoin-markten toeneemt, zijn de volumes op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Deze derivatenbeurs, die bitcoin-futures en opties aanbiedt, zag het  openstaande belang in Bitcoin-futures tijdens het laatste kwartaal van 2020 uitgedrukt in Amerikaanse dollar met bijna 300% toenemen.

Ethereum deed het in 2020 zelfs nog beter dan Bitcoin

Het bericht werd een beetje naar de achtergrond gedrongen door de berichtgeving rond Bitcoin, maar het is alleszins het vermelden meer dan waard: met een prijsstijging van 470% was Ethereum in 2020 met voorsprong de sterkste presterende cryptocurrency.

Het Ethereum-ecosysteem boekte vooral sterke vooruitgang tijdens het vierde kwartaal. De langverwachte lancering op 1 december van Ethereum 2.0 was een belangrijke stap op weg naar de migratie van het ecosysteem naar een proof-of-stake blockchain, zeg maar een type algoritme dat gericht is op het bereiken van gedistribueerde consensus in een blockchain.

CoinDesk Research wijst er op dat na de gelukte lancering de Ethereum 2.0-ontwikkelaars hun inspanningen hoofdzakelijk focussen op de opdracht om nog enkele tienduizenden validators op het netwerk te integreren. Het doel is om een ​​minimumaantal van 262.144 validators te hebben die Eth 2.0 beveiligen alvorens over te stappen op de volgende ontwikkelingsfase (fase 1). Vanaf woensdag 6 januari 2021 is het aantal validators met 20% gestegen.

Historisch gezien vielen pieken in het aantal actieve accounts op Ethereum samen met pieken in de prijs. Dat patroon werd echter doorbroken tijdens de stijgingsfase van de afgelopen weken. De stijging van de prijs van Ethereum tot voor het eerst sinds januari 2018 tot boven het niveau van 1100 dollar werd niet weerspiegeld door een stijging van het aantal actieve accounts.

Dat  aantal actieve accounts vertoont nog steeds een stijgende lijn, maar bevindt zich nog steeds ongeveer 33% onder de piek van 714.225 die werd bereikt in 2018 toen de ETH-prijs de kaap van 1.400 dollar naderde. Dit kan betekenen dat de laatste ETH-prijsstijging meer werd aangewakkerd door marktspeculatie dan door een groei van het aantal gebruikers. Waarmee meteen vraagtekens bij de draagkracht van de stijging geplaatst kunnen worden. Met Eth 2.0 heeft Ethereum echter onmiskenbaar een nieuwe sterke troef in handen.

Niet alle Ethereum-transacties omvatten overigens overdrachten van ETH. Het kan ook gaan om overdrachten van ERC-20- en ERC-721-tokens, dit zijn crypto-activa die zijn gemaakt voor unieke toepassingen met Ethereum als basis. Bovendien worden niet alle Ethereum-transacties geïnitieerd door gebruikers. Sommige worden automatisch opgestart door een smart contract, de code die de functionaliteit achter alle gedecentraliseerde applicaties (dapps) dicteert.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: