Bitstamp Review

Een van de oudste en meest gerespecteerde cryptocurrency exchanges die vandaag de dag actief is, is Bitstamp.

Je hebt er misschien al van gehoord, vooral als je een inwoner van Europa bent. Bitstamp begon zijn activiteiten in 2011, niet lang na de oprichting van Bitcoin, en het heeft zich sindsdien gepositioneerd als een top Europese cryptocurrency exchange, terwijl het zijn gebruikersbestand over de hele wereld uitbreidde. Naast het wereldwijde gebruikersbestand heeft het ook kantoren in Luxemburg, Londen en New York.

In deze Bitstamp review nemen we je stap voor stap mee door het Bitstamp platform. We zullen ook dieper ingaan op belangrijke functies, veiligheidsprocedures, kosten en klantenondersteuning.

Met dat gezegd zijnde, laten we er meteen in springen.

Bitstamp overzicht

In 2011 richtten Damijan Merlak en Nejc Kodric Bitstamp op in Slovenië om tegemoet te komen aan Europese Bitcoin-liefhebbers. In die tijd was de beurs bedoeld als alternatief voor de dominante Mt. Gox-beurs.

Naarmate Bitstamp groeide opende het later kantoren in het Verenigd Koninkrijk in 2013 en vervolgens in Luxemburg in 2016. Sindsdien heeft het ook een kantoor in Londen en New York toegevoegd om uitstekende service te blijven bieden aan zijn groeiende wereldwijde gebruikersbestand.

Bitstamp is het populairst bij gemiddelde en ervaren cryptocurrency-enthousiastelingen, en wordt gebruikt als een manier om meer gevestigde cryptocurrencies te kopen met fiatvaluta’s. Bitstamp biedt lage kosten, en is erkend als een uitstekende manier om grote hoeveelheden digitale valuta’s uit te wisselen.

Bitstamp was ooit een van de top cryptocurrency-uitwisselingen, die tot $ 700 miljoen aan dagelijks handelsvolume verwerkte, maar het is sindsdien aanzienlijk gedaald omdat de markt overspoeld is geraakt met nieuwe uitwisselingen.

Vanaf mei 2018 is Bitstamp #22 in handelsvolume, en verwerkt ruwweg $ 90 miljoen per dag in handelsvolume. Meer dan de helft daarvan is BTC/USD handel, met nog eens ruwweg 10% elk wordt ingenomen door ETH/USD en BTC/EUR handel.

Is Bitstamp veilig?

Veiligheid van de exchange is een van de belangrijkste vragen voor de gebruiker. Cryptocurrency exchanges zijn uitstekende doelwitten voor hackers en we hebben recentelijk een flink aantal voorbeelden gezien, van Mt Gox tot Coincheck.

Dit is ook een bijzonder gevoelig punt voor Bitstamp, aangezien zij ook te lijden hadden onder hacks in 2014 en 2015. Bij de hack van 2015 wisten de aanvallers 19.000 BTC te ontfutselen, wat eigenlijk een van de grootste cryptocurrency exchange hacks ooit is.

Met dat gezegd zijnde, is het nog steeds veilig om Bitstamp te gebruiken? Kort antwoord: Ja

Hoewel deze hacks gebeurden, waren ze het resultaat van phishingpogingen die erin slaagden om beursmedewerkers te misleiden. Ze waren niet het gevolg van technologische storingen.

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de stappen die de beurs sindsdien heeft genomen en hoe ze hun beveiliging hebben verbeterd. Laten we eens kijken naar enkele van de veiligheidsmaatregelen van Bitstamp.

Beveiliging exchange wallet

Bitstamp gebruikt een aantal van de beste praktijken als het gaat om koude opslag van hun cryptocurrency activa. Wat dit in feite betekent is dat ze de meerderheid van hun munten off line houden in een air-gapped staat.

Dit betekent dat ze ontoegankelijk voor hackers omdat ze niet zijn aangesloten op het internet. Deze zal alleen ooit worden benaderd en teruggetrokken uit wanneer ze bijna leeg op munten die ze houden in hun “Hot Wallet”.

Hot wallets zijn die portefeuilles die zijn aangesloten op hun servers en transacties voor de gebruikers vergemakkelijken. In termen van de veiligheidsprocedures die in dit geval worden geïmplementeerd, maken zij gebruik van geavanceerde multi-sig portefeuilles.

Dit betekent dat deze wallets alleen een transactie kunnen verzenden als deze door meerdere sleutels is ondertekend. Het komt erop neer dat er een aantal medewerkers van Bitstamp zijn die deze transacties zullen ondertekenen.

Dit is ook de reden waarom de hackers niet in staat zouden zijn om opnieuw geld te stelen in het geval van een phishing-poging. Ze zouden alle sleutels van alle deelnemers moeten krijgen om de transacties te ondertekenen.

Veiligheid voor de gebruiker

Natuurlijk is er altijd het risico dat de accounts van gebruikers gehackt kunnen worden. Daarom heeft Bitstamp een aantal functies die gebruikers beschermen en de kans verkleinen dat een hacker ooit in staat zal zijn hun accounts te compromitteren.

De belangrijkste hiervan is ongetwijfeld de twee-factor authenticatie. Dit is tegenwoordig vrij standaard op beurzen en is een extra beveiligingslaag. Deze zijn niet standaard vereist op Bitstamp, dus het wordt aangeraden dat u dit inschakelt.

Ook als u ooit geld uit uw online portemonnees wilt versturen, heeft Bitstamp een bevestiging via e-mail nodig als extra beveiliging.

Echter, ondanks al deze beveiligingen die zijn ingesteld, wilt u altijd de beste beveiligingspraktijken gebruiken en nooit een grote hoeveelheid munten opslaan op de uitwisseling. Zoals het gezegde meestal gaat: “als je niet in het bezit van de sleutels, je niet de munten bezitten”.

Communicatie veiligheid

Tenslotte, omdat Bitstamp omgaat met gevoelige informatie zoals identiteitsdocumenten en accountwachtwoorden, moeten ze ervoor zorgen dat alle communicatie veilig is.

Daarom maken ze gebruik van de meest geavanceerde standaarden in AES 256 encryptie voor verbindingen met hun server. U kunt dit bevestigen door het groene “SSL” hangslot in uw browser te zien wanneer u Bitstamp bezoekt.

Bovendien worden uw documenten, wanneer u ze uploadt naar de site, opgeslagen met PGP-codering. Dit betekent dat zelfs als hackers hun weg zouden vinden naar hun servers, uw informatie veilig is.

Al deze veiligheidskenmerken betekenen dat Bitstamp sinds de hack van 2015 vrij is van verdere hackers en wordt beschouwd als een van de veiligste beurzen.

Bitstamp vergoedingen

Iets dat veel cryptocurrency-handelaren zullen waarderen aan Bitstamp is hun lage en transparante vergoedingenstructuur.

Handelaren worden drie soorten kosten in rekening gebracht. Dit zijn stortingskosten, handelskosten en opnamekosten (netwerkkosten).

Handelskosten

Als u al geld op de beurs heeft staan, wordt u een percentage in rekening gebracht voor het bedrag dat u verhandelt. Dit is gekoppeld aan het volume dat u in de afgelopen 30 dagen heeft verhandeld en volgt een glijdende schaal.

Hoewel de meeste handelaren in de bovenstaande categorie vallen, kunnen grotere institutionele handelaren die een market maker zouden kunnen zijn, om een maker vergoeding vragen als zij contact opnemen met de klantenservice.

Financierings- / opnamekosten

Als u geld gaat sturen naar Bitstamp, zullen de kosten verschillen afhankelijk van de methode die u gebruikte om uw account te financieren.

Als u uw geld verstuurt via een SEPA-overboeking in euro’s, betaalt u geen kosten. U zult alleen 0,90 EUR opnamekosten moeten betalen wanneer u het verzoek van Bitstamp doet.

Als u echter geen EU-bankrekening heeft en wilt betalen via een internationale bankoverschrijving, dan betaalt u 0,05% stortingskosten (minimumtarief van $7,5). Als u wilt opnemen via een draad dan zou je moet betalen een 0.09% vergoeding met een minimum vergoeding van $15.

Als u uw munten met een credit-of debetkaart kopen zou dan u zou betalen een vaste 5% vergoeding. Dit is een beetje aan de hogere kant voor een kaart aankoop in vergelijking met andere oplossingen zoals Hodly en Coinmama.

Tot slot, als u geld opneemt in cryptocurrency, dan zal Bitstamp u geen kosten in rekening brengen. U zult echter wel een netwerkvergoeding moeten betalen, dat is het bedrag dat naar mijnwerkers gaat om de transacties te verwerken.

Klantenondersteuning

Klantenservice is meestal een van de belangrijkste zaken die een beurs moet aanvinken. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn als je vier eeuwen moet wachten op antwoord op support tickets.

Daarom moeten we de klantenondersteuning van Bitstamp echt complimenteren.

Ten eerste hebben ze een uitgebreide FAQ-sectie waar u al uw vragen kunt stellen. Als u echter een vraag had die niet in de FAQ’s stond of u had een specifieke accountvraag, dan kunt u hun ticketsysteem gebruiken.

Bitstamp zal uw ticket meestal binnen een uur of twee ontvangen. Dit is drastisch korter dan bij veel andere vergelijkbare beurzen.

Een andere echt indrukwekkende toevoeging bij Bitstamp is de telefonische ondersteuningsoptie. Hieronder vindt u de telefoonnummers voor de respectievelijke landen:

Londen: +44 20 3868 9628
Noord-Amerika: +1 646 568 9784
Luxemburg: +352 20 88 10 96
We hebben de klantenondersteuningslijn getest om er zeker van te zijn dat deze inderdaad live was en ze reageerden (wat we kunnen bevestigen).

Bitstamp Verificatie

Dit sluit mooi aan bij het bovenstaande punt over klantenservice, want verificatie is vereist voordat er gehandeld kan worden en wordt uitgevoerd door het team van Bitstamp.

Waarom is verificatie vereist?

Omdat er nieuw EU-beleid is dat eist dat beurzen goede KYC-procedures uitvoeren voor hun klanten. Dit is iets dat zelfs voorheen anonieme P2P-uitwisselingen zoals Bitcoin cash zijn gaan invoeren.

Als u dus anoniem Bitcoin wilt kopen, zult u op zoek moeten naar andere alternatieven.

Als u echter volledig geverifieerd wilt worden op Bitstamp, dan is het enige wat ze van u nodig hebben een identiteitsbewijs en een bewijs van adres. Dit kan worden geüpload via hun verificatieportaal.

Er is ook een optie om extra informatie te geven over uw financiële situatie en voorgenomen gebruik van de uitwisseling. De reden dat deze optie ook beschikbaar is, is voor die handelaren die beginnen met het uitbetalen van grotere hoeveelheden munten, Bitstamp kan deze opnames stoppen als onderdeel van hun controleactiviteiten. Als u het formulier had ingevuld dan kunnen ze uw verzoeken niet tegenhouden.

In termen van de tijden die het duurt voor de verificatie, kan het variëren afhankelijk van de belasting. Tijdens de Bull Run van 2017 duurde de verificatie minstens een paar dagen. Nu kan dit echter in een paar uur worden gedaan. U kunt hen altijd een supportticket sturen als u dat wenst.

Valuta ondersteuning

Bitstamp wordt vaak meer beschouwd als een “Fiat Gateway” dan als een grote beurs om een reeks kleinere Altcoins te kopen.

Daarom blijft Bitstamp zich richten op de meest gevestigde crptocurrencies en biedt paren aan met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin en Ripple. Deze worden gekoppeld aan fiatvaluta’s in USD en EUR.

Hoewel de handelsvolumes zijn gedaald, biedt Bitstamp nog steeds een hoge mate van liquiditeit in de cryptocurrencies die het aanbiedt. Dit geldt vooral voor al hun europaren.

Als u op zoek was naar een andere Fiat-gateway die een groter aanbod van altcoins heeft die u kunt kopen, dan kunt u Kraken overwegen, een exchange die gevestigd is in Californië.

Bitstamp registratie en inloggen

Als u de officiële Bitstamp-site bezoekt, ziet u een link “Registreren” in de rechterbovenhoek van de site. Als u op die link klikt, wordt het registratieformulier voor de beurs geopend, waar u uw naam, e-mailadres en land van verblijf moet invullen. Klik op om akkoord te gaan met de servicevoorwaarden en om te bewijzen dat u geen robot bent en klik dan op de knop “Registreren”. Zodra u hebt geklikt, ontvangt u een bericht “Registratie voltooid” als u het formulier correct hebt ingevuld. U ontvangt ook uw klant-ID en wachtwoord via het e-mailadres dat u hebt gebruikt om u aan te melden. Het automatisch gegenereerde wachtwoord moet worden gebruikt voor de eerste login, maar daarna worden gewijzigd.

Controleer uw e-mail voor uw nieuwe inloggegevens en u kunt ze gebruiken om voor de eerste keer in te loggen bij Bitstamp. U zult gedwongen worden uw wachtwoord te wijzigen na de eerste keer inloggen. Als u uw wachtwoord wijzigt, wordt u uitgelogd en logt u vervolgens in met het nieuwe wachtwoord. U moet ook even de tijd nemen om 2-factor authenticatie in te stellen om uw account volledig te beveiligen. Dan bent u klaar om te kijken wat Bitstamp te bieden heeft.

KYC vervolledigen

Bitstamp volgt de Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering voorschriften, dus om toegang te krijgen tot opnames en stortingen moet u uw account verifiëren. U kunt kiezen uit een persoonlijk of zakelijk accounttype, maar beide vereisen de volgende documentatie om het account te verifiëren:

Geldige identificatie, zoals een rijbewijs, paspoort of nationale identiteitskaart.
Bewijs van woonplaats, bijvoorbeeld een energierekening, een bankafschrift of een van de vele andere door de overheid uitgegeven documenten.

Na het verstrekken van de vereiste documenten moet u ook uw telefoonnummer verifiëren. Dit wordt gedaan via SMS, waarbij Bitstamp een OTP-code stuurt naar het telefoonnummer dat u opgeeft. Zodra dat is gebeurd, hebt u volledige toegang tot alle functies en kenmerken van uw Bitstamp-account en kunt u gemakkelijk storten, opnemen en handelen.

Uw volgende stap voordat u gaat handelen is het doen van een storting, wat u kunt doen door te klikken op de link “Storten” helemaal rechtsboven op de webpagina. Dit zal de stortingsopties pagina openen waar u kunt kiezen om te storten via SEPA of internationale overschrijving, of als u dat liever doet via de cryptocurrency van uw voorkeur (BTC, ETH, LTC, BCH, XRP). Het is ook mogelijk om een storting te doen via AstroPay.

In sommige gevallen kan uw storting tot 3 werkdagen duren, hoewel cryptocurrency en SEPA stortingen meestal veel sneller zijn dan dit. Zodra u geld beschikbaar heeft in uw rekeningsaldo kunt u beginnen met handelen.

Bitstamp handelsplatform

U kunt dit doen door ofwel te klikken op de “Kopen/Verkopen” link bovenaan de pagina, of door te klikken op de “Tradeview” link bovenaan de pagina. In beide gevallen moet u het paar kiezen waarin u wilt handelen, het bedrag van uw transactie, de prijs die u bereid bent te betalen, en het ordertype (onmiddellijk, markt, limiet of stop).

Zodra de transactie is voltooid, zal uw rekening worden gecrediteerd met de cryptocurrency die u hebt gekocht. U kunt deze vervolgens laat verkopen op de beurs, of u kunt naar een externe portemonnee overboeken als u daarvoor kiest.

Let op: er is een minimum van 5 euro voor in euro’s luidende handelsparen, en een minimum van 0,001 BTC voor in Bitcoin luidende handelsparen. Voor elk ander handelspaar is het minimum gebaseerd op 5 eenheden van de fiatvaluta. Dus alle in USD luidende paren hebben een minimum van 5 USD.

We waren behoorlijk onder de indruk van het trading view platform in termen van functionaliteit en tools. Vanuit een gebruikerservaring, is het goed ingedeeld met de orderboeken en koop / verkoop muren gemakkelijk zichtbaar. U hebt ook een lijst van de laatste transacties die net op de markt zijn aan de rechterkant van het platform dat een audio-optie heeft als u dat wenst.

Dit is ook het ideale platform voor de chartists en technici onder de crypto trading gemeenschap. Dit komt door de reeks van technische studies en indicatoren die beschikbaar zijn. U kunt de grafiek ook uitbreiden naar een volledig scherm optie mocht u alleen gebruik willen maken van de grafiek.

Helaas is er geen optie om tal van verschillende grafieken te scheiden in tabbladen of widgets. Dit betekent dat u een apart browsertabblad op een ander scherm zult moeten openen als u meerdere cryptoparen wilt verhandelen. Helaas is er geen PC-client die u kunt downloaden en waarop u uw grafieken kunt voltooien.

Mobiele toepassing

Om het gebrek aan PC-clients te compenseren, heeft Bitstamp een gebruiksvriendelijke mobiele applicatie die beschikbaar is op iOS en Android. Op de app kunt u orders plaatsen en uw positie in de gaten houden. Het heeft ook beperkte grafiekmogelijkheden mocht u technische analyse willen doen.

Hoewel het een geweldige optie is voor die handelaren die hun posities onderweg willen monitoren of een of twee eenvoudige trades willen plaatsen, is het niet echt zo geavanceerd. Dit is ook wat de meeste van de feedback wijst op zowel de itunes store als Google Play. U kunt bijvoorbeeld geen stoporders plaatsen en alleen limietorders en wanneer u naar de grafieken kijkt, schaalt het niet al te goed.

Dus, als u een gebruiker bent die veel bezig is met mobiel handelen dan kunt u een andere beurs overwegen die een meer geavanceerde en krachtige handels applicatie heeft.

Bitstamp-partnerships

Omdat Bitstamp zo gerespecteerd is, is het in staat geweest verschillende partnerschappen op hoog niveau te creëren en heeft het ook enkele opmerkelijke prestaties geleverd. Bitstamp was de allereerste Ripple Gateway en was ook de eerste partner in het Ripple Incentive Program.

Het is ook opmerkelijk dat Bitstamp partnerschappen heeft afgesloten met zowel Swissquote als Credit Agricole SA, wat de stellaire reputatie binnen de financiële industrie benadrukt.

Bitstamp wordt momenteel gereguleerd door de CSSF (Luxembourg Financial Industry Supervisory Commission) en was de eerste cryptocurrency exchange in Europa met een volledige licentie. Regelgeving betekent dat Bitstamp de beste praktijken volgt voor accountverificatie en beveiligingsnormen voor klanten, en regelmatig wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich aan de regelgeving houdt.

Feedback van gebruikers is over het algemeen positief voor Bitstamp. Er zijn enkele klachten over vertragingen bij het goedkeuren van accounts uit het tijdsbestek van december 2017, toen alle cryptocurrency-uitwisselingen werden overspoeld met nieuwe gebruikers.

Er zijn ook oudere klachten geweest over de klantenservice die 2-3 werkdagen nodig had om te reageren op ondersteuningsverzoeken, maar vanaf mei 2018 lijken die problemen ook te zijn opgelost. Een laatste punt van zorg zijn de mobiele applicaties, die worden beoordeeld met 2 van 5 sterren in de Apple-winkel en 3 van 5 sterren in de Google Play-winkel.

Over het algemeen is de handel echter efficiënt en betrouwbaar op het Bitstamp-platform.

Bitstamp vs Coinbase

Als je gevestigd bent in Europa, zijn er twee fiat wisselkantoren die je het meest zou overwegen en dat zijn Bitstamp en Coinbase. Hoewel Bitstamp hun hoofdkantoor in Europa heeft en dit hun markt heeft gemaakt in de afgelopen 4 jaar, is Coinbase een agressieve duw aan het maken in hun markt.

Ze hebben hun euro financieringsopties uitgebreid en zijn meer crypto paren aan het uitrollen waar mensen op kunnen handelen. In de onderstaande tabel nemen we een kijkje naar enkele van de belangrijkste overwegingen wanneer u een keuze maakt tussen Coinbase en Bitstamp.

Uit onze analyse blijkt dat Coinbase en Bitstamp vergelijkbaar behoorlijk gevestigd zijn. Als u alle handelsfunctionaliteit wilt van dan kunt u Coinbase Pro (ex GDAX) gebruiken. Dit is geweldig voor die handelaren die graag handelen met grafieken en technische analyse.

Hoewel ze allebei dezelfde hoeveelheid cryptocurrency-activa lijken te hebben om op dit moment te kopen, is het vermeldenswaard dat Coinbase bezig is met het toevoegen van een hele reeks nieuwe munten aan hun platform. Dit werd eerder aangekondigd in een blogpost door het bedrijf. Er is geen indicatie of Bitstamp binnenkort nog meer munten zal toevoegen.

Coinbase heeft wel iets hogere handelskosten dan Bitstamp en deze zijn vlak. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor die handelaren die veel volume doen en graag iets lagere fees willen.

Conclusie

Bitstamp is een van de langst bestaande Bitcoin-beurzen, die het begin van de cryptocurrency-geschiedenis heeft doorstaan, toen het nog niet eens zeker was dat cryptocurrencies konden overleven. Door de jaren heen heeft het zichzelf gepositioneerd als een veilige, betrouwbare beurs voor het kopen van de top cryptocurrencies met behulp van fiat valuta’s.

Met lage kosten en een eenvoudig te gebruiken interface, is het een goede chaoice voor ervaren, gemiddelde en beginnende cryptocurrency enthousiastelingen die Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, of Litecoin willen kopen.

Omdat de exchange is gevestigd in Europa en zich richt op Europese klanten, is het een goede keuze vanwege de lage SEPA-overboekingskosten.

Dat gezegd hebbende, heeft deze Bitstamp Review ruimte voor verbetering gevonden.

De beurs heeft bijvoorbeeld ruimte om veel meer cryptocurrencies en fiatvaluta’s toe te voegen. Het toevoegen van een online chatfunctie zou een uitstekende manier kunnen zijn om zich te onderscheiden van de menigte van cryptocurrency-uitwisselingen die het handelsvolume van Bitstamp het afgelopen jaar hebben opgeslokt.

Over het geheel genomen is Bitstamp een goede keuze voor diegenen die op zoek zijn naar het kopen en verhandelen van de belangrijkste cryptocurrencies, vooral voor diegenen die zich in Europa bevinden. Als een van de oudste cryptocurrency exchanges kunt u er zeker van zijn dat het team gerenommeerd en betrouwbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.