Bizar: Griekse 1 jarige rente stijgt naar 1000%

Even een update over Griekenland, want aan de Griekse crisis lijkt maar geen einde te komen. Middels twee bailouts is er nu 240 miljard euro in Griekenland gepompt, maar ondanks het tweede noodpakket zitten de Grieken nog steeds in een zeer moeilijke situatie. Ondanks dat het IIF (Institute of International Finance) heeft laten weten dat 12 grote banken meedoen met de Griekse ‘bond swap‘ en ‘vrijwillig’ fors gaan afschrijven op de Griekse schulden is het vertouwen nog steeds ver te zoeken. Er wordt reeds gespeculeerd over een derde bailout (lees dit artikel op de website van The Telegraph: Greece bubbles towards a third bailout and boiling point) en om nog maar even een bizar beeld te schetsen: vanaf heden moet Griekenland meer dan 1000% rente betalen op de één jarige staatsobligaties.

Een rente van meer dan 1000%, dat is een mijlpaal. Ook de rentes van de twee-jarige, de vijf-jarige en de tien-jarige Griekse staatsobligaties zijn inmiddels naar nieuwe recordniveaus gestegen. Evangelos Venizelos, de Griekse minister van Financiën sprak maandag dreigende taal: ‘Whoever thinks that they will hold out and be paid in full, is mistaken‘, aldus de Griekse financiële vetklep. En anders treed gewoon de CAC (Collective Action Clause) in werking. Griekenland is al lang failliet, maar niemand wil het hardop zeggen.

16 reacties

 1. Natuurlijk moet je er wel 29% kansspelbelasting over betalen als je na een jaar het geld uitgekeerd krijgt. Aan de andere kant is, is de kans ook heel reeel dat Griekenland binnen een jaar toch gaat defaulten (tenminste als het mag van de EU…) Sorry dit is een loterij en geen belegging meer.

 2. [quote name=”S7P”]Natuurlijk moet je er wel 29% kansspelbelasting over betalen als je na een jaar het geld uitgekeerd krijgt. Aan de andere kant is, is de kans ook heel reeel dat Griekenland binnen een jaar toch gaat defaulten (tenminste als het mag van de EU…) Sorry dit is een loterij en geen belegging meer.[/quote]
  Ik schat de kans nog vrij groot in dat Griekenland nog wel een jaar weer wordt ‘gered’ met nog meer leningen, tot uiteindelijk de klap alleen maar harder is voor de rest van europa… Maar goed dan heb jij wel mooi 1000% winst 😛

 3. Weet iemand hoe je aan zulke griekse staatsobligaties komt eigenlijk? :p wil best wel gokje wagen voor een eurootje of 100 😛

 4. Hoe kunnen de politici nu nog zoner blikken of blozen beweren dat het wel goed komt met Griekenland? Dit is toch nooit meer te financieren? Heel Europa valt in de Griekse put. Wanneer worden ze eens écht wakker? Wanneer komt er nu iemand met een plan om Griekenland zonder messy default uit de eurozone te krijgen in plaats van ons belastinggeld over te maken?

 5. Een schuldenaar, die failliet is, belooft je het 11-voudige terug te betalen. Dat kan toch niet. Als die dat kon, had hij geen hulp nodig.

 6. Als Griekenland (of nog meer) instort waarom dan volgende bericht te lezen van 1/2 uur terug?
  Europese beurzen gaan hard onderuit dinsdag door dreiging Grieks default. Ook goud (-2%) en zilver (-3%) dalen fors.
  Nu geen manipulatie toch, dus je zou zeggen men wantrouwt en vlucht in edelmetaal?

 7. @3 – Ik heb al van verschillende economische bronnen vernomen dat de Griekse economie binnen 6 maanden gaat imploderen. Maar ja of Griekenland dan van de EU mag defaulten betwijfel ik omdat de belangen tegen een default steeds groter worden. Is het niet de schulden van het ESM, dan is het wel de schulden aan de ECB of de Credit Default Swaps.

  Al met al is het gewoon moeilijk te zeggen wat er gaat gebeuren, maar ze zullen wel alles aan proberen om in 2012 de boel koest te houden met de verziekingen. (nutteloze gang naar de stembus).

  @8 Is dat soms om de eigenschap dat men goud en zilver NIET direct kan eten? Dan ziet het er idd lelijk uit. – Of hebben partijen nu belang bij lage goudprijzen en brengen ze grotere voorraden op de markt? Ik kan het anders echt niet verklaren dat er geen vlucht in Goud en Zilver is als Griekenland mocht gaan defaulten.

 8. @8: Als er paniek is gaat alles in de verkoop en willen ze de greenback. Petrodollars blijven het doen, vind Amerika niet leuk overigens zo’n sterke dollar, dus die zullen wel met QE3 komen binnenkort.

  Dan gaan PM de lucht wel weer in.

 9. The Story Continues: Extraordinary meeting underway between Greek bankers and Venizelos, PSI target not met according to bankingnews.gr

  Alles gaat fout, als het zo doorgaat winnen hedgefunds en verliezen banken en politici… Net goed. Komt deze week nog genoeg hierover, net als over manipulatie PM’s, zie laatste artikel.

 10. Er moet wel meer aan de hand zijn. Anders hadden ze Griekenland allang laten vallen. Er is meer dan wat wij weten.
  Of er is zoveel schuld (geld creatie) dat ze het zolang mogelijk verborgen willen houden.

 11. Als ik de tekst van het frontartikel op bankingnews.gr door google/.translate gooi lijkt het er eerder op dat ze het juist wel halen. Maar goed…die translator doet het ook weer niet feilloos, maar het lijkt er toch verdomd op dat ze reeds op 76% zitten. Dan zou CAC in werking treden om tot 90% te komen. En dan zitten ze ‘safe’….mits natuurlijk de economie implodeert, iets waar ik wel weer bang voor ben.

 12. De internationale toezichthouder ISDA heeft bepaald in twee procedures, aangespannen door cds-houders, dat Griekenland niet in gebreke is gebleven en dat daarom geen sprake is van een credit event die uitbetaling (van de niet terugbetaalde obligatieleningen) door Griekenland rechtvaardigt.
  De cds-houders die deze procedures hebben aangespannen wijzen op nieuwe griekse wetgeving die de mogelijkheid opent een deel van de lopende leningen niet terug te betalen.

  Met terugwerkende kracht zal aan alle staatsobligaties in de kleine lettertjes een clausule worden toegevoegd die obligatiehouders verplicht tot medewerking aan een schuldsanering, mits een bepaald percentage akkoord gaat.

  De ISDA vindt dat Griekenland met deze collective action clauses (cac’s) niet in gebreke blijft.
  Ook de zogenoemde schuldenruil, waarbij de restschuld van de oude obligaties wordt omgezet in nieuwe obligaties is volgens ISDA geen credit event.

  De toezichthouder noemt het een tussenvonnis en sluit niet uit dat nieuwe ontwikkelingen alsnog tot een creditevent leiden.
  Er wordt nog steeds zwaar gegokt op de mogelijkhed dat de hele deal niet doorgaat en dat Griekenland alsnog bankroet gaat, stelde David Zervos van de Amerikaanse zakenbank Jefferies. Er is nog geen creditevent maar die zal er uiteindelijk wel komen.

  De uitspraken van ISDA zouden hedgefondsen moeten bewegen zich alsnog bij het schuldenakkoord van de andere private partijen aan te sluiten.
  De private investeerders hebben 200 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in portefeuille en daarvan moeten ze 107 miljard afschrijven als oninbaar. Voor de resterende 97 miljard krijgen ze nieuwe obligaties met een looptijd van dertig jaar.
  De deal is een voorwaarde voor de nieuwe lening van de EU aan Griekenland van 130 miljard euro.
  (bron: Volkskrant zaterdag 3 maart 2012)

  – helaas geen beschrijving van de belangen van amerikaanse banken die de verzekeringpremies hebben geincasseerd van private partijen. Ofwel amerikaanse banken die de staatsobligaties van griekenland volledig moeten vergoeden zoals lehman garant stond voor al die hypothecaire leningen.
  – en dus nog geen financiele meltdown en of domino-effect want de bedragen zijn hier te klein voor en ook mede LTRO-krediet van de ECB heeft dit ook voorkomen.

  Ofwel eerst weer uitstel van de k-klap mijn inziens.

 13. Dus nog geen k-klap althans als je dit volkskrant-artiekel moet geloven.

  De vraag is dus:

  Wat ziet de volkskrant over het hoofd?
  1. De griekse overheid heeft veel meer geld uitgeleend dan die 200 miljard.
  2. De belasting-inkomsten nemen veel sneller af dan ze nu nog kunnen inschatten en daardoor moet Griekenland straks nog veel meer lenen dan men nu nog kan inschatten.
  3. De volkskrant ziet helemaal niets over het hoofd ze heeft gedegen onderzoek gedaan.
  4. De volkskrant is zich totaal niet bewust van het domino-effect bij een default van Griekenland.
  5. Griekenland is een experiment ten op zichte van landen die groter zijn. Immers als Griekenland “opgelost” kan worden dan kan de blauwdruk van de oplossingen ook gebruikt worden wanneer Spanje en of Italie in een default situatie terecht komen.
  6. De volkskrant ziet over het hoofd hoeveel eigen vermogen de banken wel niet hebben die verzekeringspremies hebben geincasseerd ten opzichte van obligatie-leningen. Immers dat is altijd nog het beste bank-geheim in de wereld.
  7. De volkskrant ziet over het hoofd welke financiele-instelling de zwakste schakel is het pyramide-domino spel.

  De juiste oplossing kun je sturen naar de journalist van het betreffende artiekel in de volkskrant van afgelopen zaterdag.

  De juiste inzender ontvangt 10 % korting op nieuw uit te geven griekse staatsobligaties die een grotere belofte van terugbetaling garanderen…

 14. @10
  Je schrijft:”[i]Als er paniek is gaat alles in de verkoop en willen ze de greenback.[/i] ” Maar dat is nu juist in tegenstelling tot wat ik op dit forum dikwijls lees. Immers, met een dergelijk groot financieringstekort (QE)afgezet tegen de ontwikkelingen in China en anderen die hun best doen zich meer los te maken van dollar als wereld munt?. Als de klap komt wil je dan toch ook niet in de dollar zitten?
  Kortom, mij helpt het nog niet veel verder in m’n vraag. PM blijven een waarde behouden en reden waarom ik er wat in heb belegd. (maar stemmetje vraagt ook steeds waarom Middelkoop dan A’dam Gold heeft verkocht…..)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: