Black Monday 2.0? Een zwarte dag met dieprode koersen voor aandelen

25

De aandelenbeurzen wereldwijd beleven misschien door het Coronavirus wel een tweede Black Monday. We schrijven maandagochtend 9 maart 2020. Op 19 oktober 1987, voor velen de Middeleeuwen waarschijnlijk, vond de eerste plaats. De indices daalden zelfs meer op één dag dan tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930. Of de Kredietcrisis van 2008. De Amerikaanse indexen gingen wel tot min 23 procent. De toenmalige Fed Voorzitter Alan Greenspan kwam ter hulp met ruime ‘liquiditeit’. Maar of het Coronavirus en de nefaste gevolgen voor de wereldeconomie ditmaal met fiatgeld te bestrijden of redden zijn? Want een ziekte koop je nu eenmaal niet om.

Hoogste tijd

Natuurlijk waren aandelen als beleggersobjecten al heel lang overprijsd. Te duur, en genoteerd voor perfectie. Perfectie, de ideale wereld; ook in beleggersland een witte raaf. Het ging tien jaar lang uitstekend, de bedrijfswinsten stegen aanzienlijk. Maar zoals zo vaak overdrijven beleggers graag. Ze kunnen het niet laten. Biflatie heeft tot in den treure gewaarschuwd voor een Black Swan. Een Zwarte Zwaan. ‘Iets’ dat in de wachtkamer stond, iets dat aan het broeden was. En het zou niet fraai worden. Het optimisme was ook weer ten top gestegen. De Fed, de ECB, de Japanse, Chinese centrale banken en noem maar op: ze zouden de markten ‘eeuwig’ blijven ondersteunen. Naar immer hogere regionen tillen. Dit moest vroeg of laat fout gaan. En inderdaad: daar kwam het Coronavirus. De gevolgen voor de wereldeconomie zijn zelfs nog niet becijferbaar. Het virus zelf nog lang niet onder controle. Hoewel het binnnen China beheersbaar aan het raken is. De impact voor meer dan 100 landen, zelfs de rest van de wereld is nog compleet onduidelijk. Angst, vrees, wanhoop heersen. Dus verkopen beleggers. Op moment van schrijven dalen de indexen tot 8 procent.

Ook dit gaat voorbij

Beursduivel heeft over Black Monday 1987 het volgende ooit geschreven: ‘Dat beleid (geld pompen in de markt door Greenspan, nvdr) heeft een economische crisis afgewend, maar heeft de sector tegelijk roekelozer en zelfgenoegzamer gemaakt. De financiële sector ging er sindsdien van uit dat de Fed bij een crisis uiteindelijk altijd wel te hulp zou schieten. Zo heeft de oplossing van toen, het pad bereid voor de financiële crisis van 2008.’ Dat klopt helemaal. Roekelozer en zelfgenoegzamer. Tot december 2019. Het Coronavirus brak uit. Eerst wilden de markten er nog niet echt aan. De impact zou vast beperkt, klein blijven. Daar komen velen dus van een koude kermis thuis. Cryptomunten dalen eveneens fors in waarde. Wat wel onterecht is, maar soit. Je kunt juist zitten en gelijk hebben (als cryptobezitter) maar het daarom nog niet krijgen. De goudprijs doorbrak wel net de 1700 dollar per troy ounce. Maar gaat ook weer niet torenhoog vandaag. Want in de psyche der beleggers vergaat de wereld. Weer eens dan, voor de zoveelste keer. Laat ons u vezekeren: this too shall pass. Ook dit gaat voorbij. Ondergetekende koopt gewoon cryptomunten bij. En u, hoe reageert ù…?