Rijkste man van China: “Blockchain is geen bubbel, Bitcoin wel een bubbel”

0

De rijkste man van China is Jack Ma. Miljardair en één van de meest invloedrijke Chinese ondernemers. Van AliExpress tot Hollywood: Ma’s invloed reikt steeds verder. In 1999 richtte hij de Alibaba groep op en de rest is geschiedenis. Veel mensen, vooral Chinezen, luisteren naar zijn ideeën. Op de tweede World Intelligence Conference in Tianjin toonde hij zich een groot voorstander van blockchain, als gedecentraliseerde technologie. Hij is er trouwens al jaren praktisch mee bezig met zijn bedrijven en doet ook intensief onderzoek naar blockchain. Maar: “We don’t care about Bitcoin”, aldus Ma.

jack ma

Potentie is enorm

De potentie van blockchain is enorm, aldus Ma. Vooral om problemen rondom privacy, supply chain en veiligheid op alle niveau’s te verhelpen. Zijn Alibaba – ‘de Chinese e-commerce gigant’ – boekte in het laatstee kwartaal van vorig jaar bijna 40 miljard dollar omzet. Wat cryptocurrencies betreft zei Jack Ma vroeger al dat hij vooral verbaasd was over het succes, maar ook de volatiliteit van onder andere bitcoin. Volgens Ma investeert het gros enkel uit winstbejag en zijn de cryptomunten een speculatief handelsproduct geworden. Ma is eerder geïnteresseerd in de technologie achter de cryptocurrencies. De technologie van de toekomst, aldus de miljardair.

Blockchain: technologie van de toekomst

De eerste 40 jaar van het internet bracht e-mail, sociale media, mobiele applicaties, online winkelen, Big Data, Open Data, cloud computing en Internet of Things (IoT). Inmiddels draaien steeds meer dingen in ons leven om Informatietechnologie. Blockchain kan voor eens en altijd verandering brengen in huidige struvturen en processen. De toepassingen van blockchain zijn niet alleen voor bitcoin en cryptocurrencies bruikbaar, waar de meeste mensen het van kennen. De mogelijkheden zijn eindeloos, al blijft het een enigszins technische verhaal. Kijkt u hieronder de documentaire ‘The blockchain and us’.

Potentiële concurrent?

Zelf focust de miljardair en super-ondernemer (de rijkste man van Azië!) zich voor transacties voornamelijk op Alipay. Deze betaaldienst kent ondertussen meer dan 450 miljoen gebruikers. Alipay is de betalingsprovider van Alibaba en neemt inmiddels meer dan 80% van het online betalingsverkeer in China voor zijn rekening. In die zin zouden cryptocurrencies ooit nog wel eens grote concurrent van Jack Ma kunnen worden. Is hij daarom sceptisch over bitcoin en crypto?  Voorlopig lijkt Ma zich geen zorgen te maken en negeert hij de cryptocurrencies an sich dus en richt hij zich alleen op de technologie erachter. Een verstandige keuze? De tijd zal het leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.