Blockchain: nog meer overheden die méé zijn

0

Na de succesvolle lancering en toepassingen van bitcoin, bleek al snel dat de technologie waarop de munt gebaseerd is, een hele nieuwe wereld opende. De blockchain dus oftewel blokketen. Grote, vooruitstrevende bedrijven zijn meestal de eerste om waarde te zien waar die zit. Cf. Microsoft en Amazon en tal van andere grote kleppers. Maar wanneer zelfs overheden, staten, zich achter iets scharen, wordt het pas echt serious business…

Geen kwestie meer van welk land meedoet…

…maar eerder kunnen we de vraag stellen: wie doet nog nièt mee? Inderdaad, van de VS tot Japan en van Kenia tot Oekraïne, alle zijn ‘bezig’ met de blockchain technologie. In verschillende stadia dan wel. Sommige overheden passen die anno 2019 al toe, andere zijn in voorbereiding van. Een aantal zit nog in het stadium van verkennen, exploreren. Bedrijven groot en klein die reeds met blockchain werken of er plannen voor maken, dat is één ding. Maar wanneer overheden meedoen, wordt het pas écht, officieel. Het fenomeen krijgt a.h.w. een stempel van goedkeuring of ‘toegestaan’. Want dit zijn wel de entiteiten die wetten maken! Wetten die industrieën kunnen maken of breken. Die kunnen omarmen en acccomoderen, of radicaal afwijzen. Zelfs een gedecentraliseerde technologie heeft in meer of mindere mate een regelgevend kader nodig.

Spanje

Op deze pagina vindt u een overzicht van welk landen ondertussen waarmee bezig zijn. Het is het recentste maar dateert toch van oktober 2018, drie maanden geleden. Ondertussen zal e.e.a. waarschijnlijk nog geëvolueerd zijn want de toepassingen van blockchain groeien als kool. Zo was de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria de eerste die een lening van $75 miljoen volledig via blockchain liet lopen. En dit tot volle tevredenheid van alle partijen. ‘Optimisme on all levels’, titelt Cointelegraph.com. Eerder al had de Spaanse overheid een wet voorbereid die de blockchain technologie én cryptomunten favoriseert. Zo staat zij onder meer achter de startup Navibration, een sociaal netwerk en platform voor ‘audio guided tours’. Een gepatenteerd navigatiesysteem dat u net als een sprekende gids alle wetenswaardigheden meedeelt over plaatsen, steden, monumenten etc in Spanje.

Verenigde Staten

Hoewel geen voorloper op het gebied van blockchain technologie wil het land toch ook niet achterblijven. De  U.S. Treasury Department heeft een pilootproject lopen om te bekijken of blockchain technologie gebruikt kan worden voor supply chain management (SCM). ‘Integraal Ketenbeheer is het structureel beheren van goederenstromen, informatiestromen en de organisatie die daarvoor instaat.’ Tevens heeft het GSA’s Emerging Citizen Technology office het US Federal Blockchain programma gelanceerd. Dit laat federale agentschappen en Amerikaanse bedrijven toe te onderzoeken in hoeverre blockchain kan toegepast worden binnen de overheid.

De papierloze Emiraten?

De Verenigde Arabische Emiraten lanceerden de Dubai Blockchain Strategy, met als visie om volledig papierloos te werken tegen 2020, gebruik makend van de blockchain technologie. Hier kunt de paper van 22 pagina’s zelf inzien (pdf.) De ondertitel luidt veelzeggend: ‘The world is witnessing rapid adoption of blockchain technology.’ Als landen die mee de blockchain revolutie leiden noemt men op: Zweden, Ghana, de VS, Singapore, het VK en Estland.

Australië

In dit immense land met nochtans relatief weinig inwoners (nog geen 25 miljoen) werd zelfs een gans district opgericht en ingericht, Tonsley. ‘A place to foster creative thinking, innovation, incubation, skills, connections, and conditions needed for new technology like blockchain to thrive.’ Het is het Australische equivalent van het Amerikaanse Silicon Valley. U kunt zich voorstellen dat de nummer één interesse uitgaat naar alles wat blockchain gerelateerd is. Zo wil o.m. de grootste aandelenbeurs van het land tegen 2020 volledig geïntegreerd zijn in de blockchain.

Blockchain for government

Technologiereus IBM heeft zelfs een Blog ingericht dat uitsluitend handelt over blockchaintoepassingen geschikt voor overheden. De ondertitel luidt: ‘Government organizations are using blockchain to build trust through open, transparent and collaborative networks.’ Check it out!