Blockchain smartphones in opkomst

1

Er bestaan reeds smartphones met een digitale wallet voor cryptomunten. Zoals de recentst aangekondigde en meest prominente, de Samsung Galaxy  S10. We schreven er onlangs reeds over. Hij is voorzien om zowel bitcoin als ether (ethereum, ETH) te ontvangen. Hopelijk raken ze in trek bij de consument want er zijn reeds een vijftal op de markt. ‘This may just be the year of the blockchain smartphone,’ schrijft Coindesk.com. Maar startup Electroneum gaat nog een stapje verder. Een smartphone die munten mijnt, zelfs wanneer hij af staat. Tokens in feite, ETN genoemd. En hij zal maximum 80 dollar kosten!

Crypto calling

We vernoemde reeds HTC’s EXODUS 1, Samsungs Galaxy S10, PundiX’s XPhone en Sirin Labs’ Finney. Alleen deze laatste is vandaag begin maart 2019 reeds te koop. De andere worden de komende maanden pas verwacht. Electroneums toestel heet de M1 en is specifiek gericht op ontwikkelingslanden. Hij draait in ieder geval op Android. Deze moet pas later in 2019 voor het eerst het licht zien in Zuid-Afrika (Of dit land nu als ontwikkelingsland benoemd kan worden laten we in het midden.) Stichter en CEO van Electroneum heeft er dit over te zeggen: “South Africa was an obvious choice for us. We carried out a large survey in the country and found that 97 percent of those who responded said they would like to use ETN to pay for mobile airtime and data.” Vandaar de zeer lage prijs, die in sommige landen zelfs maar 60 dollar zal bedragen. Een leuk weetje is nog dat voor de beveiliging beroep is gedaan op dezelfde firma die voor het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt, ‘cybersecurity firm HackerOne’.

De EXODUS 1

Van de HTC en Samsung modellen wordt initieel wel het meest verwacht, omdat deze merken reeds een miljoenenpubliek bedienen. In het beginstadium van ontwikkeling konden klanten de Exodus slechts kopen, in voorbestelling, met bitcoin of ether. Dat wordt nu breder opengetrokken naar alle fiatmunten. Wat een beetje jammer is o.i. want niet consequent. Maar de commerciële redenen zullen waarschijnlijk prevaleren op het principe. Hij zal een aantal integraties bevatten geschikt om onder meer microbetalingen te verrichten. Specifiek zullen gebruikers fondsen kunnen sturen naar de op het apparaat geladen Dapps (gedecentraliseerde applicaties). En ook naar websites met de Opera browser. (Laat ons hopen dat je geen ingenieurstudies achter de rug moet hebben om hem te gebruiken?)

S10

‘The S10 will be partnering with crypto startups to support dapps as well. While specifics are scarce, it appears that Samsung is partnering with Cosmochain (a startup focused on content review and rewards) and Enjin (a crypto gaming platform) at launch.’ Leest u ten slotte, zo u wilt, nogmaals wat hier boven zonet geschreven is. ‘(…) omdat deze merken reeds een miljoenenpubliek bedienen’. Een miljoenenpubliek betekent miljoenen, waarschijnlijk ook nieuwe mensen, die voor het eerst kennis maken met cryptomunten en blockchain technologie…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.