Bloedbad op obligatiemarkt: Rente Italiaanse 10 jarige staatsobligatie naar 6,66%

Berlusconi heeft in tegenstelling tot Papandreou het weekend overleefd. Toch heeft Berlusconi grote problemen. De BTP-Bund spread, het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse 10 jarige staatsobligatie, loopt flink op. Sinds deze week werd het verschil tussen beiden alleen maar groter tot het gerucht kwam dat Berlusconi op zou stappen, het enige wat tijdelijk voor een bepaalde opluchting zorgde. Toen Berlusconi dit persoonlijk ontkrachtte, en er in plaats daarvan dinsdag 8 november om half 4 een stemming in het Italiaanse parlement komt over het vertrouwen van de coalitie in de premier, steeg de rente weer verder.

Maar liefst vijf keer heeft de Europese Centrale Bank moeten ingrijpen in de tweedehands markt van Italiaanse staatsobligaties. Hiermee maakte de ECB eens en te meer duidelijk dat het dreigement van Draghi en de zijne dat, indien Italië geen hervormingen zou invoeren op korte termijn, het zou ophouden met het opkopen van Italiaanse obligaties niets meer dan een staaltje blufpoker die duidelijk maakt hoeveel er op het spel staat. De interventies zorgen ervoor dat de ECB sinds zijn entree in mei 2010 maar liefst €188 miljard euro heeft opgekocht. Hiervan is maar liefst €110 miljard opgegaan in de laatste 3 maanden aan Italië en Spanje.

De rente op de BTP, afkorting van de Italiaanse 10 jarige staatsobligatie, sloot maandagavond op een historische 6,66%. Dit is de hoogste stand sinds Italië is toegetreden tot de euro. Daarnaast steeg de rente van kortere obligaties zoals de 5 jarige obligaties naar 6,7% tot boven het niveau van de 10 jarige. Deze ontwikkeling laat al zien dat elke belegger vlucht uit ook maar iets wat met Italiaans staatspapier te maken heeft en in Griekenland staat de rente op een één jarige staatsobligatie al geruime tijd boven de 200%.


De ECB is echter niet de enige die zijn geloofwaardigheid in gevaar ziet komen. In een uitstekend artikel van Simon Nixon, reporter van de Wall Street Journal, herinnert hij ons maar weer eens dat hoewel Merkel en Sarkozy gezamenlijk begin september iedereen nog probeerde gerust te stellen dat de crisis binnen 6 weken zou zijn opgelost, dat de eurocrisis nog in volle gang is. Zijn conclusie is keihard: een kleine 2 maanden later is de interbancaire markt op slot en lenen banken niets meer aan elkaar uit, verder lopen de rentes op staatsobligaties alleen maar verder op, is een tweede Griekse herstructurering een feit en wordt zelfs een exit van verschillende landen al niet meer uitgesloten. Leiders die elke dag worden ingehaald door de realiteit en de snelheid van de financiele markten worden steeds minder geloofwaardig.

Nu de rente op de Italiaanse 10y waarschijnlijk binnen enkele weken, of mogelijk zelfs dagen, officieel boven de dodelijke grens van 7% komt te zitten, weten we dat er nog veel meer problemen gaan komen. Reggie Middleton, befaamd om zijn Boom-BustBlog, lijkt zeker van zijn zaak: Frankrijk staat er ook belabberd voor. De Franse banken en het land zelf zitten in grote problemen zoals wij al eerder hebben aangegeven en daarom lijkt het ook logisch dat de spread tussen de Duitse Bund (1,78%) en de Franse OAT (3,08%) 10 jarige staatsobligatie steeds verder zal divergeren. Het verschil bedraagt op dit moment al 1,3% en kijk er niet van op als dit percentage verder zal oplopen zodra de problemen in Italië escaleren. Voor deze week lijkt er voor obligatiehandelaren echter maar 1 motto te gelden: Keep Calm and Short Italy.

@RubenvdGun

26 reacties

 1. http://w3.newsmax.com/a/aftershockb/videonc.cfm?PROMO_CODE=CACB-1

  Goede video voor hier Ruben….

  Bob Wiedemayer gebruikt gezond verstand in combinatie met voldoende studie , ervaring .

  Wat gebeurt er met je spaargeld vermogen aandelen pensioen en werkgelegenheid….

  Money from heaven is the road to hell.
  Zie de ECB nu …

  Zie en houd in achterhoofd hoe deze crisis wordt gecreeerd en waarom deze voor de Eu gelijke is aan dollar en VS.
  Herinner je aan wie en waarom crisis wordt geschapen.

  Besef dat de weinige weten Hoe en Waarom en door Wie dit geschapen wordt.

  En oplossingen voor de burger.

 2. 6,66% Zal het gehele Europees financieel-economisch systeem binnen enkele weken omvallen en zal de E.U. vervallen tot chaos, anarchie en massale volksopstanden, terwijl de rest van de wereld vrolijk verder gaat?

 3. De grote verliezer is de ecb. Die dacht het wel even op te lossen, maar zit nu met tientallen miljarden aan waardeloze beleggingen in de maag. Ondanks dat ze maar blijven kopen, daalt de waarde van de obligatie. Waar zou de rente zijn geweest als de ecb geen enkele obligatie had gekocht? 10? 15?

 4. Zo maar even een ander emailadres gebruikt.
  Erg irritant dat ik niet meer anoniem kan posten sinds ik heb geregistreerd.
  Effin,
  @M
  Met alle respect maar het is hier geen xandernieuws toch?
  Er zou al jaren van alles vergaan en wij zitten nog steeds in goede gezondheid achter onze toetsenborden.
  Slecht nieuws verkoopt en mensen zonder echt levensdoel hebben weer even een kick. Dat spannende jongensboek weet je wel…
  Ja toch?
  Kom anders maar met een goede onderbouwing.
  Ik ben al dat slechte nieuws een beetje zat.
  Vandaar ook de radiostilte hier.

 5. 666, dat is het Nummer van het Beest Mr. 666! Tevens dé toekomstige leider van de E.U. Toevallig hè dat de Italiaanse rente op 6,66 stond!

 6. Oh God, haalt er iemand dat Bijbelse 666 er weer bij…
  Het gaat hier steeds meer op Xandernieuws lijken.
  Moet je daar de reacties eens zien…
  Je zou de psychiatrische klinieken het Internet toch willen onthouden of zouden al die schizofrenen zich er buiten ophouden?
  Maar ontopic, zolang de rente niet in de tientallen procenten duikt lijkt er mij weinig aan de hand. Hoeveel rente betalen jullie op leningen? Grofweg ergens rond de 12%, dat is in Brazilië zelfs nog iets hoger. Ik zie het probleem niet.

 7. @moerstaal2

  Het was niet eens mijn bedoeling om per se op het bijbelse op 6,66% te zitten. Heb daar persoonlijk weinig mee… We zitten vandaag alweer op 6,77… Gaat lekker met Berlusconi etc.

  En ik pleit niet voor het einde van de wereld, dat sommige hier over denken mag zo zijn. Zijn wellicht overheersend, maar daar kan ik helaas weinig aan doen. Ik geloof wel in einde euro etc. maar dat pas over een tijd. En schreeuwende koppen verkopen ja 😉 Vraag maar aan de telegraaf, hier is in ieder geval alle info onderbouwd met bronnen.

 8. @Ruben van der Gun
  6,77 ???????
  Dat is toch desastreus ???
  7,00 is toch een omslagpunt ? Daar waar niemand meer een land geld wil lenen ?

 9. @Ruben,
  Ik had het tegen M, dat had ik er even voor moeten zetten. 🙂

  @Snel,
  Dat is wel heel goedkoop!
  Als bijna iedereen deze rente betaalt dan snap ik het probleem niet zo. Stel je hebt een hypotheek van 5 ton, dan betaal je per maand 1167 euro. Huur maar eens iets voor dat bedrag, dan zit je al snel duurder. Maar ho, wacht, je moet de hypotheek ook aflossen. Maar dan nog. Buiten de grote steden en dure dorpen heb je voor 5 ton al gauw een vrijstaand optrekje…

 10. Je betaalt pas die rente op het moment dat je moet herfinancieren en dan uiteraard nog maar alleen over het geherfinancierd bedrag.

  Als je een korte periode tegen 10% zou moeten lenen en de rest van de 10 jaar looptijd heb je gemiddeld 6% betaald, dan is de gemiddelde stijging van de te betalen rente over de gehele schuld niet zo spectaculair. Met bovengenoemde percentages zou het dan gaan om een tiende procent voor elke 3 maanden waarin je nu tegen 10% zou moet herfinancieren.

  Tegen die tijd is Berlusconi al lang in een nieuw te storten funderinkje ondergedompeld met als extra positief effect een verlaging van het rente percentage naar de huidige waarden. Daarna kopen we er als steun nog wat extra schuldpapieren op en Italië kan er weer even een tijdje tegen.

 11. Daarnaast zijn de Italianen heel goed in staat hun eigen boontjes te doppen zonder dat ze onze hulp echt nodig hebben.

  [quote]Spaarders Italië heeft namelijk een lage private schuldenlast en daarnaast een hoog privaat vermogen, mede het gevolg van geringe belastingafdrachten, al dan niet volgens de regels. Het is misschien niet het beeld dat wij Nederlanders van de Italianen hebben, maar het blijken nijvere spaarders.

  Waar Zwitserse huishoudens zich met 120 procent van het nationale inkomen het diepst in de schulden hebben gestoken, zijn de Italiaanse huishoudens met 40 procent het zuinigste jongetje van de klas. Bovendien hebben de Italianen een geschat privaat vermogen van bijna tweemaal het nationaal inkomen en bezitten ze vastgoed (hypotheekvrij!) van meer dan driemaal het nationaal inkomen.

  Waarom als Europa inspringen voor een land dat genoeg geld op de bankrekening heeft om zijn eigen schulden te voldoen? Met een eenmalige belasting op de private vermogens van 10 procent behoort Italië in één klap tot de landen met de laagste staatsschuld.

  Het is mooi dat de Italiaanse zakentop heeft aangeboden meer schuldpapier te kopen (‘Als Italië onze hulp nodig heeft, zijn wij er voor ons land’), maar daarmee komt de overheidsschuld niet uit de gevarenzone. Echte vaderlandsliefde toon je nog altijd door gewoon je belasting te betalen.[/quote]

  Zie hiervoor het artikel “Italianen kunnen hun eigen boontjes doppen” van 3 maanden geleden uit de Volkskrant.

  [url]http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2843231/2011/08/10/Italianen-kunnen-hun-eigen-boontjes-doppen.dhtml[/url]

 12. @Snel : ik heb ’t laatse artikel van Tissen toevallig nèt gelezen.
  Klasse !

  Dat (min of meer) ‘goud-aanbevelende artikel’ van Tissen kan Van Den Akker lekker opsnuiven. Die ongeschoolde lintworm zal persoonlijk wel liever paardenmest ruiken, maar daar wordt inmiddels hard aan gewerkt hahaaa !!!

  Binnen 6-8 maanden : ING-KABOEMMM !!!

 13. @Martin

  Lijkt me toch sterk. Het klopt inderdaad dat ze de rente niet direct hoeft te betalen, maar alleen al het idee dat de rente op 7% staat geeft enorme onrust op alle markten.

  De, al dan niet tijdelijke, gamechanger is natuurlijk dat Berlusconi zojuist is opgestapt. Markten zullen morgen opgelucht reageren en ik gok dat de rente zal dalen naar 6,25-6,5%. Overmorgen zullen ze zich echter realiseren dat Berlusconi dan wel op termijn weggaat (ik geloof over een paar weken), de schuldenberg is nog aanwezig…

 14. Een hogere Italiaanse rente zal zeker ook door de andere landen gevoeld gaan worden. indien je Italië echter apart neemt dan zal dat geen onoverkomelijk probleem voor ze zijn als de rente een korte periode hoger is.

  Maar ik las dat Berlusconi nu inderdaad lijkt te vertrekken zodra het papierwerk geregeld is. Nu moeten alleen die Grieken nog even een handtekening zetten en we kunnen ons gaan opmaken voor een aantal mooie, vredelievende, besneeuwde feestdagen.

  Daarna gaan we ons weer bezig houden met onze nieuwe favoriete Europese volksport, nl het Griek-bashen. De schulden moeten natuurlijk wel door de Griekse bevolking worden terugbetaald….

 15. @VanZaken : Ho-ho !
  Dat ‘einde van de euro’ heb ik hier gisteren (bij het broertje zilver-artikel) officieëel herroepen, /bijgesteld, inclusief motivatie, maar alles is weer eens verwijderd door één of andere verdorde ‘small spur-geist’.
  Wellicht dat m’n vergelijking over dat het in kunstmatig in leven houden van de euro gelijkstond aan het beademen van een inmiddels koud geworden lijk, maar nog waarschijnlijker is dat een link naar een Khazaren-artikel hier debet aan was.

  En als ze nou gewoon een gedeelte van een reaktie verwijderden, maar nee, kladderadatsj ! – de héle pennevrucht gelijk geaborteerd – !

  jammer, heel jammer …

 16. @KTM,

  Ten eerste: Zojuist mijn email gecontroleerd en je bericht is prima doorgekomen 😆 Ga je linkje wel op een later moment bekijken.

  Ten tweede: Om te voorkomen dat je gehele bericht wordt verwijderd, kun je ook je bericht opsplitsen. Je bent slim genoeg om te weten waar je de knip moet leggen. 😉

 17. uit KWN 7 nov :
  **********************
  You have no safe currencies that are left, other than gold. There is nothing else that people are comfortable holding. As long as resource scarcity is there, and everything I look at says it’s there and getting worse by the day, you haven’t seen anything yet with regards to gold.

  Before this is over it will be a huge bull market in gold. We will have to add another digit to the gold price. Every day that goes by makes that ever more likely.

  Here’s silver near $35, up from $20, so it’s up 75% in price in just over a year and people are bearish. To me this just means that silver is going dramatically higher. Solar is already taking 11% of silver production. How long before it takes 100%?

  Solar is just on the tarmac, solar hasn’t even taken off. And we are not even talking about silver as a monetary metal. That’s basically silver’s history, that of being a monetary metal. So the question is what drives the price of silver to $100 more rapidly, monetary or industrial use or some combination?….
  ***************************

  Wat betreft ‘Berlusconi’ : kunnen ‘we’ weer terug naar de ‘goede’ oude tijden waarin ze 1,32 keer per jaar van regering verwisselden …

  En de ‘Italiaanse’ rente zal wel even dalen … [u]even[/u] dan, hè ?
  Want hun staatsschuld is natuurlijk niet met hem opgestapt of zo …
  Ktm says : voor de sluiting vrijdagavond ‘gewoon’ weer terug op die 6,7%. Tenzij de ECB weer eens voor 10+ miljard ‘opkoopt’ natuurlijk … logisch …

 18. Er is nog zat vermogen bij de Europeanen te halen om de staatsschuld af te lossen.

  Ik zou wel eens een overzicht willen zien van alle Eurolanden met hun staatsschuld afgezet tegen het netto vermogen van de bevolking en daarna een kolom met de “rest”-schuld uitgedrukt in een % van het BNP.

  Lijkt me een interessant overzichtje.

  *Geeft huiswerk door aan biflatie.nl* :-*

 19. @KTM

  Ik geloof dat er destijds afspraken zijn gemaakt over hoe ver reacties kunnen gaan zodat ook nieuwe lezers niet meteen afgeschrikt worden en wellicht op natuurlijke wijze in jouw gedachtestroom terecht kunnen raken. Ik heb de reactie niet verwijderd en weet niet waarover het gaat maar als je nou eens doet wat je altijd hebt beloofd, door op het aparte forum zulke posts te doen. Als je daar naar verwijst dan kan iedereen die geïnteresseerd is daar op je reageren. Maar als je dat niet doet en je reactie wordt verwijderd, moet je niet gaan zeiken op Biflatie. Niemand gaat hier zomaar mensen bannen, ook al worden we zelfs verzocht dat te doen…

  @Martin

  De totale schuld van landen en corporaties is hoger als nooit te voren. Ik weet niet precies op welke mogelijke statistiek jij doelt maar ik ken er zat die aangeven dat de schuldenlasten on en off balance nog nooit zo hoog zijn geweest.
  Het Griekenland bashen houdt volgens mij op termijn op, alles wat onder Nederland zit gaat volgens op termijn steeds slechter economisch functioneren met de stijgende rentestanden als gevolg.

 20. @KTM,
  Het bericht waar jij naar refereert staat nog gewoon bij het artikel over de 1 jarige rente van de Griekse staatsobligatie. Tenminste, als je de reactie met de link naar Darkmoon bedoeld.

  Gebruik nou gewoon mijn eerdere suggestie om je berichten aan het eind te voorzien met een link naar het biflatie forum. Als ze daar dan ook nog even de mogelijkheid tot het versturen van Personal Messages aanzetten kun je mij nog wat meer deeplinks sturen.

  @Mod,
  Hoeveel duimpjes naar beneden moet je op een bericht krijgen om het te verbergen ? Of heeft het alleen maar een cosmetische functie ?

 21. o-shit … ik doelde inderdaad op dat Darkmoon-linkje ja ..

  Oké, ik had ’t dus bij een ander artikel geplaats.. ahum …

  Bij deze dus mijn WELGEMEENDE EXCUSES aan de redactie, ECHT !

  En dat geldt natuurlijk helemaal voor mijn TOTAAL MISPLAATSTE ‘small spur Geist-geleuter. Logisch !

 22. @RO2KY klasse.
  Noodzaak om er aandacht aan te besteden.

  Wat meer geschreven hier over de Hegelian Dialectic is verwijderd door Bilfatie.
  Mag waarschijnlijk niet geplaats worden van de overheid of de Eu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: