BNP Paribas speculeert op honger

13

Dewereldmorgen.be | BNP Paribas richtte op het hoogtepunt van de voedselcrisis in 2010 een hedgefonds op om te speculeren op de voedselprijzen. Twee jaar later kunnen de rijke aandeelhouders van Opti Hedge dromen van grote winsten tijdens de nieuwe voedselcrisis die er zit aan te komen. Uit interne documenten blijkt ook dat BNP Paribas het fonds tegen alle regels in commercialiseerde.

In 40 landen is ondervoeding en alle ziektes die daar uit voortvloeien nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Een miljard mensen lijden honger. Het grootste deel van hun inkomen gaat naar voedsel en een stijging van de voedselprijzen (zoals we die in 2008, 2010 en nu opnieuw kennen) kan voor hen dodelijk zijn.

In het voorjaar van 2008 trok de Belg Olivier De Schutter, de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel een eerste keer aan de alarmbel. In verschillende landen braken toen opstanden uit nadat de voedselprijzen gestegen waren tot recordhoogtes. De Schutter schatte dat die stijgingen voor 30 procent het gevolg waren van speculatie. Twee jaar later had de Belg een rapport klaar over het fenomeen van de voedselspeculatie. Schop de speculanten er uit, luidde zijn noodkreet. “Zij vertroebelen de hele handel. Ze zorgen voor zeepbellen en veroorzaken hoge prijsschommelingen. Hen uitsluiten is wenselijk”, zo liet De Schutter optekenen in de Belgische media.

Net op dat moment besliste BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, om een nieuw hedgefund op te richten – Opti Hedge – dat zich bezighoudt met het speculeren op de prijs van basisproducten als graan en maïs. Lees verder op DeWereldMorgen.be.