Boek van de Maand: Bitcoin en andere Cryptovaluta (u kunt dit boek winnen!)

9

We hebben het boek Bitcoin en andere Cryptovaluta gelezen. ‘Hoe je dacht te laat in crypto te stappen maar succesvoller werd dan mensen die dit boek niet lazen’ door Gert-Jan Lasterie. Eerste druk 2018. Wilt u dit boek winnen? Doe dan mee aan de Biflatie Prijsvraag. Onderaan dit artikel meer over hoe u mee kunt doen.

Beginners

“We’re absolute beginners”, zong wijlen David Bowie al in 1986. Al bedoelde hij dat niet op het gebied van de blockchain/cryptomunten, want die zouden pas dik twintig jaar later het licht zien. Maar BITCOIN EN ANDERE CRYPTOVALUTA’ van Gert-Jan Lasterie is wel bedoeld voor absolute beginners in de Wondere Wereld der Digitale Munten. Een initiatie, een inwijding, heel geschikt voor wie qua kennis helemaal van nul start. De ondertitel van dit 264 pagina’s tellende boek luidt wervend: ‘Hoe je dacht te laat in crypto te stappen maar succesvoller werd dan mensen die dit boek niet lazen’. In ieder geval kan – en dat maakt het boek ook meer dan duidelijk – van te laat zijn geen sprake zijn. Zoals uit een omvangrijk onderzoek onder financial executives bleek: ‘Cryptos are here to stay’…

bitcoin cryptovaluta

To the point

Lasterie besteedt aandacht aan zowat alle facetten van cryptomunten, zonder teveel uit te wijden of te zeer in detail te treden. Dat is voor de meesten van ons, gebruikers, beleggers, speculanten, ook niet nodig om goed te kunnen… gebruiken, beleggen, speculeren. Neen je hoeft geen cryptograaf of IT-Master of raketgeleerde te zijn om deel te nemen aan deze fascinerende wereld. Erin te beleggen of misschien zelfs daytrader te worden. Het is wel zo dat – en misschien ligt dit wel in de natuur van mensen die geïnteresseerd, geïntrigeerd raken zelfs – je méér zult willen weten, na het lezen van dit werkje. Werkje zeggen we, maar dat is absoluut niet pejoratief bedoeld, wel integendeel. Het is verwonderlijk hoeveel nuttige informatie de auteur in relatief weinig ruimte weet te stouwen. Dat komt door zijn no-nonsense stijl, het to-the-point schrijven, alle franjes weg laten.

Enthousiasme

Het enthousiasme waarmee de schrijver in korte zinnen en in door iedereen begrijpbare taal toch in se geen makkelijke materie uit de doeken doet voor de lezer, is inderdaad aanstekelijk. Zonder dat dit opwindende gevoel, die opgewektheid en levendigheid en dat enthousiasme ergens met hem (en de geïnteresseerde lezer) op de loop gaat. Want tegelijkertijd blijft hij steeds oer-Hollands-nuchter, want wijzend op pro en contra, op winstkansen maar ook op gevaren en risico’s. Wie ‘BITCOIN…’ leest zal achteraf niet kunnen beweren dat hij “es nicht gewusst hat”. Slim is zeker ook om meteen maar te beginnen met de kritiek, al dan niet terecht, die cryptomunten krijgen. Elke cruciale vraag, uiting van ongeloof, afkeuren of tegenstand, beantwoordt Lasterie op een rustige, evenwichtige en doeltreffende manier.

Socrates

Ooit was ook de schrijver een ‘absolute beginner’, maakte hij een flink aantal fouten en dat is zeker niets om voor beschaamd te zijn. Het siert de auteur van al zijn beginnersfouten te tonen, dat wat hij aanvankelijk allemaal mis deed. De wijze lessen die hij voor ons daaruit trekt, zijn echt leerrijk. We zijn allemaal wel ooit beginners geweest, op uiteenlopende vlakken, en nog doen we zoveel jaren later bepaalde zaken verkeerd, toch? Een mens raakt nooit uitgeleerd, nooit volmaakt, en qua kennis is er maar één echte wijsheid, menen we. Was het niet Socrates die ooit zei: “Ik weet maar één ding zeker, en dat is…dat ik absoluut niets weet”? Wat die beginnersfouten betreft: ook daarvoor wil en kan de auteur ons behoeden.

Bitcoin en andere cryptovaluta: Gids

‘BITCOIN…’ gidst de lezer steeds verder doorheen gans het cryptolandschap, waarbij hij de blockchain technologie wel vernoemt en beschrijft maar daar niet verder op ingaat. Verantwoord vinden wij, want dit zou een heel nieuw boek vergen (of vijftig boeken). Waarbij Lasterie er – en terecht naar wij menen – van uitgaat dat u van plan was om cryptomunten aan te schaffen. Erin te beleggen of ermee gaat handelen. Daarbij dient u te onder meer te weten: wat zijn crypto’s; hoe zijn ze uit de blockchain ontstaan (en wat is dàt nu weer voor een beest?) Welke zijn de verschillende munten; hoe koop je ze en waar bewaar je ze veilig? Wat zijn de diverse strategieën om te handelen (tot en met een bondige maar toch zeer informatieve uitleg over technische analyse toegepast in deze)? Bij elk van de stappen die almaar dieper, verder in cryptoland gezet worden, onder deskundige begeleiding van deze gids, vertelt hij van zijn eigen wedervaren. Van zijn eerste stappen, van het vallen-en-opstaan, van hoe en waar hij zijn indrukwekkende kennis zelf heeft opgedaan mettertijd. Lasterie doet dit op eenvoudige wijze zonder ooit ‘simplistischl’ te worden. Op meeslepende, enthousiasmerende toon zonder zich of jou te laten ‘verdwijnen’ in dat enthousiasme voor een Wondere maar ook Risicovolle Wereld.

Van start gaan

Wie ‘BITCOIN…’ gelezen heeft, kan inderdaad van start gaan. Die wéét, die weet veel, maar lang niet ‘alles’ natuurlijk. Over elk van die ‘stappen’ die we samen met de auteur zetten, zijn wel tientallen boeken te schrijven. En dat is ook gebeurd ondertussen! Wie ‘gebeten’ is, gefascineerd is (geraakt), wil vanzelf direct of later méér weten. Meer beheersen. En dit boek maakt je ook nieuwsgierig naar méér. Naar ‘starten’, naar ‘beginnen met’. Want een absolute noodzaak daarvoor eerst nog tien andere boeken te moeten lezen is er niet. Met de kennis die in dit boek gestoken is, kun je van start gaan, we zeiden het reeds. Het is een puik, heel geschikt, nuttig en zelfs noodzakelijk boek. Wij zouden zeggen tegen alle ‘absolute beginners’: koop eerst dit boek, bereid je in ieder geval goed voor, alvorens de eerste stappen te zetten in een niet ongevaarlijke, maar oh zo intrigerende wereld. Spread the word! Dat is wat de auteur zelf ook schrijft, letterlijk. Dat we digitale munten ook in het dagelijks leven kunnen en zouden moeten gebruiken; dat we zelf ook kunnen bijdragen aan de verspreiding van het gebruik en de kennis.

Theorie en praktijk

‘BITCOIN…’ is precies geworden wat het bedoelde te zijn: een compacte bundel theoretische en praktische kennis die de lezer toelaat in pakweg enkele dagen lezen op de hoogte te zijn, te weten wat hij (absoluut) moet weten. We zeggen ook ‘praktische’ omdat de auteur daadwerkelijk toont wat hij doet en hoe, wanneer hij bijvoorbeeld bitcoin koopt om er neo mee aan te schaffen. Hij doet dit heel plastisch en makkelijk te volgen door middel van screenshots, foto’s en afbeeldingen. Ook enkele hoofdstukken met een verklaring van gebruikte en gebruikelijke cryptotermen ontbreekt niet, evenals hoe het zit met de belastingen. Het geheel bevat tevens een overzichtelijke verwijzing naar waar de lezer best heen kan om méér te weten, wat boeken en internetsites betreft.

bitcoin boek

Win dit boek! Prijsvraag!

Wilt u dit boek winnen? Doe mee aan de prijsvraag van Biflatie.nl: Op welke koers ( in euro’s) staat bitcoin op 31 oktober 2018? Uw gok, mag u achterlaten in de comments. Degene die er het dichtste bij zit, sturen we dit boek toe!! Succes!