BP – Schade Deepwater 87 miljard dollar

9

De Britse oliemaatschappij BP kreeg vorig jaar te maken kreeg met een groot olielek in de Golf van Mexico. Ruim een jaar later duikt de GoldenGecko in de cijfers. Geschreven door Edwin Res.

Hoeveel miljarden gaat het kosten? Dat was de vraag; er vind een explosie plaats. Men communiceert niet, ontkent het probleem, probeert van alles en nog wat zelf uit, terwijl er hordes met ideeën vanuit de crowd komen. BP probeert het nog af te schuiven maar nee. Zij zijn verantwoordelijk. Zij zijn diegene die moeten betalen en uit zullen moeten keren. BP moet uiteindelijk schoon schip maken en CEO Tony Hayward moet uiteindelijk het veld ruimen. Er valt op duizenden manieren naar het ontploffende platform en de olielek die daarop volgt te kijken; milieu, crisis communicatie, PR, managementniveau, etcetera. Ik duik puur in de cijfers.

En die zijn niet heilig maar ik vind het wel interessant om te zien hoe goed markten werken. Nog beter wordt het als er uit gefilterd kan worden of er winst is te behalen in paniek. Meestal wordt dan rationaliteit opzij gegooid. Omstandigheden waar vaak winst behaald kan worden. (Zo hard zijn markten, en beleggers; BP oil spill crisis, twin towers, oorlog zijn kansen… tsja, ethiek is een totaal andere discussie). Eerst wat cijfers, het is uitgerekend dat er ongeveer 4,9 mln vaten olie verloren zijn gegaan. Bij huidige prijs van circa 100 dollar per vat zijn dat niet de grootste verliezen. ‘Enkel’ zo’n 500 mln dollar gemis. BP heeft een fonds opgericht om alle schadeclaims mee uit te betalen. Dit fonds is:

  • $20 miljard dollar groot
  • heeft momenteel $4,7 mld uitbetaald
  • De advocaat verwacht maximaal $6 miljard uit te keren
  • verwacht augustus 2013 $14  miljard terug te storten aan BP


Hieronder de grafiek van BP afgezet tegen XOM (Exxon Mobil) en RDSA (Royal Dutch Shell) gedurende eind maart 2010 tot nu.

Het eerste wat opvalt is het bizar gelijke rendement in Exxon Mobil en RDS over de looptijd. Opvallend maar verder niet heel interessant. De underperformance van BP valt hiermee wel duidelijk aan te geven. Hoewel de N erg laag is, maar andere oliemaatschappijen  zijn niet zo overeenkomstig zijn als deze drie partijen. Dus valt zeker op af te dingen maar als we hier mee gaan rekenen dan kunnen we laten zien hoeveel beurswaarde nu echt ‘verbrand’ is tijdens de oliecrisis.Tijdens de drie maanden dat er olie de oceaan in stroomde is de beurswaarde uiteindelijk met meer dan gehalveerd. Van een koers van 651 liep het terug naar als laagste punt 305. Momenteel staat het aandeel op 451. De beurswaarden die bij deze getallen horen zijn;

  • $190 miljard (april 2010)
  • $89  miljard (juni 2010)
  • $132 miljard (december 2011)

Er valt dus zeker winst te behalen voor de belegger die een vallend mes kan vangen, dit aangezien het aandeel weer bijna 50% hoger staat dan zijn laagste punt ten tijde van de crisis. Maar daarbij heeft de crisis zeker ook zijn impact gehad want het staat nu nog steeds meer dan 25% lager dan vorig jaar toen de oil spill begon. Oftwel in harde (hoewel, welke valuta is tegenwoordig nog hard?) dollars is dat 58 miljard.

Als ik nu weer terugpak op de vergelijking met de andere oliemaatschappijen; deze zijn 15% gestegen in dezelfde periode. Oliemaatschappijen hebben redelijk hoge correlatie en dus zou je in normale omstandigheden eenzelfde rendement verwachten van BP. Zou BP daaderkelijk eenzelfde rendement hebben laten zien, dan zou het nu een beurswaarde van 219 miljard dollar. Hiermee kost de ramp BP dus 87.000.000.000 dollar in marktwaarde.

Interessant dus om te zien dat de marktwaarde een veel grotere uitslag geeft dan enkel de financiële kwesties. Vertrouwen gaat te paard en komt te voet in dit geval. De echte kosten die BP moet uitkeren zijn te overzien maar de aandacht heeft lange tijd niet bij de toekomst gezeten maar bij het hier & nu. Vertrouwen is opgezegd door consumenten en andere partijen. Een stuk bedrijfscultuur die niet hoort is blootgelegd. De branding is zwaar beschadigd gedurende deze periode en noem maar op welke factoren er nu nog een rol spelen. En toch: Is er echt 87.000.000.000 dollars aan waarde vernietigd die paar maanden in 2010? Disclaimer: geen positie in genoemde aandelen

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie