Braziliaanse economie groeit 9% in 1e kwartaal

0

Brazilië maakt momenteel de sterkste economische groei door van de afgelopen 15 jaar. Op jaarbasis groeide de economie in Brasil met 9%. Op kwartaalbasis groeide het Gross Domestic Product (GDP, bbp) met 2,7%. Dit blijkt uit gegevens van de Braziliaanse overheid. De nationale productie van goederen en diensten steeg naar 826 miljard Reais (zo’n 372 miljard euro). Uit de cijfers van het IBGE (Brazilian Institute of Geography and Statistics) blijkt dat de investeringen in de Braziliaanse economie op hetzelfde niveau liggen als voor de financiële crisis. De autoproductie doet het met name goed. In mei steeg de productie van auto’s met 6,6% ten opzichte van de vorige maand. In 2010 zijn er al meer dan 1,25 miljoen auto’s verkocht in Brazilië. De meerderheid van de nieuwe auto’s zijn de zogenaamde flex-auto’s. Deze auto’s rijden op benzine, maar ook op ethanol (alcohol).

Volgens de Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega, is de groei van de economie in Brazilié gebalanceerd, zonder grote bubbles. Ook zijn de schulden relatief laag in vergelijking met het westen. Tot de wereldkampioenschappen in 2014 wordt er bijna een biljoen Reais geinvesteerd in grote projecten zoals infrastructuur en huizenbouw. In het begin van 2010 is een grootschalig project gestart om een miljoen huizen te bouwen voor de Brazilianen in de laagste inkomensgroep. In de afgelopen 5 jaar is het contrast tussen arm en rijk in Brazilië flink afgenomen. Dit komt deels voor rekening van president Lula, die momenteel bijna 8 jaar aan de macht is. ‘In de komende 5 jaar zullen de emerging markets de  wereldeconomie laten groeien. Twee derde van de wereldeconomie bestaat momenteel uit Brazilië, China en India. Brazilië zal in de komende 5 jaar een aardig steentje aan de groei gaan bijdragen’, aldus de voorspelling van Mantega.

Mantega verwacht dat de Braziliaanse economie in 2010 met 6% tot 6,5% zal groeien. Eind 2009 werd nog uitgegaan van een gemiddelde economische groei van 5%. In april werd de rente in Brazilië voor het eerste sinds 2 jaar verhoogd met 75 basispunten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze week de rente met nog eens 0,75% verhoogd. In 2009 begroeg de inflatie in Brasil 4,31%. Over de afgelopen 12 maanden kwam de Braziliaanse inflatie uit op 5,22%.

De Braziliaanse industrie droeg het meest bij aan de economische groei van 9% op jaarbasis. De industrie steeg met 14,6% ten opzichte van vorig jaar. De service sector steeg 5,9% en de landbouw steeg met 5,1%. Tevens steeg de hoeveelheid spaargelden in Brazilië naar 15,8% van het bbp.