Brazilië wint WK volgens Goldman Sachs

1

Banken en financiële instellingen proberen dagelijks de toekomst van de koersen op de financiële markten te voorspellen. Maar zou je met deze kunde ook een WK-winnaar kunnen aanwijzen? De beruchte bank Goldman Sachs (bekend als de bank die de hoogste bonussen ter wereld uitkeert en tevens een rol heeft gespeeld in de ondergang van Griekenland) doet een poging om de winnaar van het WK in 2010 te voorspellen. Goldman heeft aan de hand van officiële FIFA-rankingen en statistieken van verschillende bookmakers berekend hoeveel kans een land maakt om het WK te winnen.

Tevens wordt rekening gehouden met de tegenstanders. Het gaat hier om een berekening van  de ‘objective probabilities’. Brazilië heeft volgens de Amerikaanse bank de grootste kans om het WK te winnen. Spanje staat op de tweede plaats (10,46% kans om het WK te winnen) en Duitsland is derde (9,40%). De kans dat Nederland wereldkampioen wordt, is 7,07%.

In 2006 deed Goldman Sachs ook een poging om te raden wie de wereldbeker zou winnen. Vier jaar geleden kwam Brasil ook als nummer één uit de bus, Engeland stond toen op de tweede plaats. Waar Goldman geen rekening mee heeft gehouden zijn de historische statistieken. In elk gespeelde WK-finale stond minsten 1 van de deze 4 landen: Brazilië, Argentinië, Duitsland en Italië. Veel succes heeft Goldman Sachs in het verleden niet gehad met de voorspellingen. In 2002, toen Brasil wereldkampioen werd, ging Goldman ervan uit dat Brazilië de halve finale niet zou halen.