Brexit: Theresa May vraagt uitstel tot 30 juni

3

Net binnen: De Britse premier Theresa May vraagt de EU opnieuw om uitstel van de Brexit. Deze keer willen ze in Londen wachten tot 30 juni. Ook zal het VK mee gaan doen aan de Europese parlementsverkiezingen in mei van dit jaar.

Of toch uitstel van een jaar?

Eerder liet een hooggeplaatste bron binnen de EU weten dat het VK een jaar uitstel zou worden verleend. Dit om te vermijden dat telkens weer korte perioden van uitstel zouden verlangd worden. Het zou Donald Tusk zijn, president van de Europese Raad, die dit bepleit. Indien het voorstel van Tusk aangenomen wordt door alle partijen, neemt dit de druk voorlopig wel van de ketel.

‘Tweede uitstel in de maak’

Een eerste uitstel om met een deal tot een Brexit te komen was reeds verleend tot 12 april 2019. Maar het Britse Lagerhuis kon tot nog toe over geen enkele soort deal overeenstemming verkrijgen. Het enige wat de parlementariërs bereikten was het absoluut verhinderen van een harde Brexit. Eén zonder werkende afspraken tussen de EU en Groot-Brittannië dus. Premier May wordt zo opnieuw naar Brussel gestuurd om een tweede maal uitstel te vragen.

En de alternatieven?

Het lijkt typisch voor politieke milieu’s om hete kwesties voor zich uit te schuiven. Maar met afspraken (een deal) uit de EU stappen zou voor iedereen beter zijn dan zonder (no deal). Het afblazen van een Brexit zowiezo, ligt eveneens ter tafel. Maar daar hoor je weinig reactie op. Wij persoonlijk vragen ons af waarom geen tweede referendum houden onder de Britten? Want die lijken zeer van idee veranderd te zijn. Waren ze in 2016 nog voor uittreden, dan zijn die anno 2019 eerder voor binnen de EU blijven.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.