Brexit: uitstel tot 31 oktober 2019

9

De leiders van de 27 EU landen hebben het Verenigd Koninkrijk langer uitstel verleend dan gevraagd werd. Premier May wilde tot 30 juni tijd om een Brexit met deal te onderhandelen in het Britse parlement. Ze kreeg nog vier maanden meer. Of dit lange(re) uitstel, het tweede reeds, veel gaat uitmaken, valt te bekijken. Of uitstel ook afstel wordt? Zoals weer eens bewezen wordt, is in de (internationale) politiek werkelijk àlles mogelijk. President van de Europese Raad Tusk: “Maybe we can avoid the UK leaving the EU – this is obviously not my role, but it’s my personal, quiet dream”.

Onzekerheid troef

Op 30 juni aanstaande wordt de overeenkomst tussen Groot-Brittannië en de rest van de Europese Unie nogmaals bekeken. Of het land wel aan de Europese verkiezingen van 23 mei 2019 heeft deelgenomen, wat een voorwaarde is voor het lange uitstel. Of zoveel maanden méér tijd om tot een Brexit met deal te komen binnen het Britse parlement, ook resultaat zal opleveren? De toekomst zal het uitwijzen. Onder tijdsdruk slaagde het daar in ieder geval niet in. Nu tijd veel minder belangrijk is…? In ieder geval betekent het een nog langere periode van onzekerheid. Niemand van het bedrijfsleven, zowel op het eiland als het vasteland, weer waar hij aan toe is. Niemand weet nog waarop zich voor te bereiden.

Nog langer uitstel dan zes maanden mogelijk

De gepinde einddatum voor een overeenkomst tussen de Britse parlementariërs onderling, en tussen het VK en de EU onderhandelaars is niet écht 31 oktober 2019! Dat suggereerde Donald Tusk heel duidelijk. En dat werd ook goed begrepen op Twitter: ’31 Oct is not a final, final Brexit date (not least because its All Souls Day). There’s a scheduled #EUCO on 17 Oct that could extend. 31 Mar 2020 is still the default end date – as before an expected April #EUCO to thrash out 2021-2027 EU budgets.’ Een deadline die geen deadline is dus. Want 29 maart werd 12 april wordt 31 oktober wordt…? Oh my dear…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.