Wat veel mensen vreesden gaat waarschijnlijk toch gebeuren. Een No Deal Brexit: de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie op 29 maart 2019 zonder dat de EU en het VK eruit zijn gekomen tijden de onderhandelingen. Een keiharde Brexit dus. De kans hierop is volgens een prominente Britse minister toegenomen tot 60%. Geen duidelijke afspraken. De kans op maatschappelijke onrust wordt dus steeds groter. Inmiddels heeft  de Brexit divisie van Persagentschap Bloomberg  laten weten dat premier May in september 2018 de nodige voorbereidingen gaat treffen voor de No Deal Brexit.

No Deal Brexit is funest voor Nederland

De protagonisten – hoofdrolspelers – in deze zijn voor Europa hoofdonderhandelaar Michel Barnier en voor het VK  brexit-minister Dominic Raab. Hoewel zeker ook minister May aanzienlijke invloed heeft op de hele situatie natuurlijk, maar haar positie is minder sterk dan voorheen. Zij samen hebben de beslissingsmacht over hoe de onderhandelingen verlopen en wat de uitkomst uiteindelijk wordt. Het kan in theorie natuurlijk nog alle kanten op. Het blijft politiek. Wie de Britse en Europese berichtgeving van nabij volgt, vangt nog steeds tegenstrijdige signalen op. Enerzijds een koppig Brits bestuur dat voet bij stuk houdt en no matter what volhoudt aan zo’n harde, dus No Deal Brexit.

Economische gezien gaat Nederland onder anere letterlijk en figuurlijk de boot. Wist u beijvoorbeeld dan een kleine 60% van de handel over zee naar London betrekking heeft op Nederland en Beglië? Het gros van de containerschepen ter wereld aanmeert in Rotterdam, alvorens verder de goederen naar Engeland te vervoeren? Door een no Deal Brexit zullen havens in beide landen te kampen krijgen met een enorme stapel aan douane- en importwerk. Hieronder een overzicht:

Vrij verkeer van personen blijft knelpunt

Het meest heikele punt dat deze laatste maakt is het afschaffen van het vrij verkeer van mensen. De ongebreidelde toevloed van migranten, asielzoekers en vluchtelingen naar het VK was immers de aanzet tot de geplande afscheiding. Anderzijds een Europees bestuur dat probeert de stukken te lijmen. Het vrij verkeer van personen afschaffen is echter een no go voor Europa. Dat maakt immers deel uit van de vier vrijheden die in de Unie gebeiteld staan: ‘personen, goederen, diensten en kapitaal’. Het oogt ook slecht voor haar imago wanneer staten de EU willen verlaten. En zeker niet een prominent (zij het immer recalcitrant) lid als het Verenigd Koninkrijk. Wordt vervolgd…

10 reacties

    1. Wanneer Italiaanse banken omvallen, of dreigen dat te doen, hebben we direct een nieuwe Eurocrisis te pakken waarbij misschien banktegoeden geblokkeerd en je maar mondjesmaat kunt pinnen. Zou daarom Klaas Dijkhoff geopperd hebben om de Bijstandsuitkering te verlagen bij gebruik aan wederkerigheid (tegenprestatie, solliciteren, Nederlands spreken)?

      1. Waar het momenteel vooral om draait is de besmetting van Italiaanse en andere EU-banken met Turkse leningen. Er is al vaker geopperd dat een evt. volgende crisis begint in de eurozone. Erdogan is gevaarlijk wat betreft zijn econ. beleid. Als een staatshoofd zich gaat bemoeien met beleid van de centrale bank dan loopt zoiets meestal verkeerd af. Kon wel eens spannend worden.

        1. Zie ook https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/ing-met-gebakken-peren-door-erdogan “ING met gebakken peren door Erdogan” en https://www.rtlz.nl/algemeen/buitenland/rampzalige-val-turkse-lira-dit-is-er-aan-de-hand “‘Rampzalige val’ Turkse lira: dit is er aan de hand”.

          Banken die besmet raken door de financiële onrust in Turkije, dat kan gemakkelijk tot omvallen leiden wanneer beleggers en het publiek massaal hun vertrouwen in de bankensector opzeggen.

          Kan het huidige kabinet een nieuwe Eurocrisis wel aan, af valt het kabinet voortijdig en komen populisten als Wilders en Baudet aan de macht?

  1. Stel je eens voor: ook in Nederland breekt het licht door… en we kopen ons vrij uit de “EU-gevangenis” . En we zouden stevige overeenkomsten sluiten met de UK. Dan kan dat een win-win situatie worden. Zeker als enkele jaren later de EU aan haar zieltogende einde komt en enkele landen alle andere staten meesleuren in hun val.
    De prijs om ons vrij te kopen zal hoog zijn, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik ben bereid mijn bijdrage te leveren om van de Brusselse graaiers en dronkaards bevrijdt te worden. Wie in de gevangenis wil blijven heeft in maart keuze uit 22 partijen, wie vrijheid verkiest heeft hooguit de keus uit 2 …..

      1. Nee joh, centrale banken gaan naar rente negatief en pompen zo weer paar duizend miljard in de obligaties hoor. Die gaan echt niet folden. Keynes tot de dood. Daar zweren ze echt wel bij. Op naar stagflatie (hoge inflatie en geen groei)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: