Een brief aan een bankdirecteur

25

letterGeert Kimpen is een succesvol Vlaams theatermaker en schrijver die naar Nederland verhuisde. Op zijn sitestaat onder veel meer een markante “Brief aan mijn bankdirecteur”.  Kimpen voelt zich belazerd en dat is nog eufemistisch uitgedrukt. Wie herkent zich hier niet in…?

Aanklacht

“Beste Bankdirecteur, Wij kennen uw naam niet. Degene met wie wij destijds onze hypotheekpolis afsloten, is al lang verdwenen. We waren hem toen erg dankbaar dat hij het mogelijk maakte dat wij ons droomhuis konden kopen. Vol overtuiging gingen wij in op zijn voorstel, en zoals u weet, zijn wij tot op de dag van vandaag onze verplichtingen en afspraken netjes nagekomen.

Maar een mens wordt ouder en wijzer. Voortschrijdend inzicht heet dat. En vandaag zijn we eigenlijk helemaal niet zo blij met wat wij destijds afspraken. Sterker zelfs, we voelen ons… we kunnen het niet anders zeggen, belazerd. Het was misschien naïef van ons om te denken dat het geld dat u ons leende, daadwerkelijk in uw bezit was. Pas sinds kort weten we dat u als bank nauwelijks geld bezit. En dat u ons geld uit het niets creëerde op het moment dat wij onze handtekening plaatsten, eenvoudigweg door het bedrag in te toetsen. Neemt u ons niet kwalijk dat we dit vreemd vinden. U vroeg er immers ons huis voor in pand, iets dat wél bestond in de werkelijke wereld. U gaf ons eigenlijk een schuldkwitantie waarbij wij de verplichting op ons namen uw verzonnen geld, reëel te maken door dertig jaar lang voor u te werken. In zekere zin werden we uw lijfeigene (…)”.

De Basta-Beweging

Op Biflatie.nl bewijzen wij dagelijks dat de dingen danig scheef groeien.  Ook Kimpen weet een en ander zeer precies te benoemen.  Kijk bijvoorbeeld naar zijn stuk van 14/9/2013 : “Het is tijd om Basta te zeggen”.  Een willekeurige greep uit dit opvallende epistel : “Waarom zwijgen we?”, “Versuft door brood en spelen”, “Waarom zeggen we niet collectief ‘neen’?”, “Wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze toekomst” en “Onze leiders zijn geen leiders maar boekhouders”.  Het is wel duidelijk: u en wij hebben een medestander gevonden.

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie