83 miljard pond of 94 miljard euro. Dat enorme bedrag wil de Britse regering de komende vier jaar wegsnijden om de etterende staatsfinanciën weer gezond te maken. Het gaat om de grootste besparing van de Britse overheid sinds de Tweede Wereldoorlog. In het overheidsapparaat verdwijnen de komende vier jaar 490.000 van de bijna 6 miljoen banen. De pensioenleeftijd voor man en vrouw wordt vanaf 2018 tot 2020 gradueel opgetrokken tot 66 jaar.

Margaret Thatcher werd vorige week 85, voor de Britse premier David Cameron de aanleiding om op Downing Street 10 een verjaardagsfeestje te organiseren voor zijn illustere voorgangster en partijgenote. Zelf zegde Thatcher op het laatste moment af. De IJzeren Dame was grieperig en lijdt bovendien al jaren aan dementie. Niettemin is de herinnering aan haar even roemruchte als hardvochtige neoliberale bewind in de jaren 80 levendiger dan ooit. In hun besparingswoede gaan de Conservatieven van Cameron en Osborne en hun Liberaal-Democratische coalitiepartners echter verder dan Thatcher, en sneller ook, luidt de consensus.


George Osborne, de Britse minister van Financiën, stelde zijn langverwachte ‘Spending Review’ voor, een overzicht van wat de overheidsdepartementen kunnen uitgeven. ‘Vandaag is de dag dat de Britten van de afgrond wegstappen (de crisis hebben afgewend, red.), de dag waarop een decennium van schulden het hoofd wordt geboden.’ En nog: ‘Het is een moeilijke weg, maar hij leidt naar een betere toekomst.’ Osborne verzekerde dat de besparingen ‘rechtvaardig’ gebeuren: ‘zij die er het warmst inzitten, zullen het meest betalen’. De minister benadrukte dat economische groei en hervorming het centrale thema vormen van de besparingen. Waar wordt de 83 miljard pond gehaald? Niet bij de gezondheidszorg en de ontwikkelingssamenwerking, die zijn beschermd. Osborne beloofde ook centen voor grote infrastructuurprojecten zoals de spoorwegen in Londen.

  • In de overheid verdwijnen de komende vier jaar 490.000 van de zowat 6 miljoen jobs. Dat moet grotendeels via natuurlijke afvloeiingen gebeuren. Osborne gaf niet aan waar de jobs precies zullen sneuvelen. Hoe dan ook gaat het om ‘een onvermijdelijke inkrimping, aangezien het geld op is’, aldus de minister.

  • De departementen moeten tegen 2015 gemiddeld 19 procent besparen.
  1. Binnenlandse Zaken moet het met 6 procent minder middelen doen. De politie moet elk jaar 4 procent minder uitgeven.
  2. Buitenlandse Zaken en Cultuur kijken aan tegen een besparing met 24 procent. Het aantal diplomaten en de back-officekosten worden verminderd.
  3. Schatkist en Milieu krijgen respectievelijk 33 en 29 procent minder middelen.
  4. De fiscus (HM Revenue and Customs) moet 15 procent besparen door efficiënter te werken door middel van nieuwe technologie.
  5. Het Britse leger moeten het met 8 procent minder stellen. Er sneuvelen de komende vijf jaar 42.000 jobs en het vlaggenschip Ark Royal, de Harrier-straaljagers en de Nimrod-spionagevliegtuigen worden geschrapt.
  6. De openbare omroep BBC moet de omroepbijdrage zes jaar bevriezen en de kost van de World Service en S4C, het tv-kanaal in het Welsh, op zich nemen.
  • Er komt een permanente heffing op de banken. De details volgen donderdag.
  • De pensioenleeftijd voor man en vrouw wordt vanaf 2018 stelsigmatig opgetrokken tot 66, en dat tegen 2020. Dat moet jaarlijks 5 miljard pond besparingen opleveren en toelaten een genereuzer pensioen uit te keren. De huidige pensioenleeftijd voor vrouwen is 60 jaar, voor mannen 65 jaar.
Het optrekken van de pensioenleeftijd naar 66 in 2020 betekent dat eerdere plannen worden vervroegd. Voormalig premier Gordon Brown plande een pensioenleeftijd van 65 jaar voor de vrouwen in 2020, om dit vervolgens geleidelijk op te trekken tussen 2024 en 2046 tot 68 jaar voor zowel man als vrouw. De aankondiging komt er op een moment dat ook elders in Europa over het optrekken van de pensioenleeftijd wordt gesproken. Zo is er in Frankrijk niet aflatend protest tegen het optrekken van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 in 2018.

Ook Labour had grote besparingen moeten doorvoeren, mocht het de verkiezingen hebben gewonnen. Maar de plannen van Osborne zijn te agressief en dreigen het land in een dubbele dip recessie te duwen. Zo luidde de boodschap van de oppositie. Ed Miliband, de nieuwe leider van de sociaaldemocraten: ‘De minister van Financiën doet een onverantwoordelijke gok met onze economie’. Een mondiale kredietcrisis, een gedwongen nationalisatie van zijn imposante bankensector, de ergste naoorlogse recessie, een diepe duik van de belastinginkomsten en een sowieso al topzware overheidsstructuur hebben het Verenigd Koninkrijk opgezadeld met een recorddeficit van 155 miljard pond, zowat 11 procent van het bruto binnenlands product. De staatsschuld dreigt op te lopen tot 70 procent, twee keer zoveel als toen de wereldeconomie in 2008 tot puin herleid werd.

Om Griekse tragedies te voorkomen, wil de Britse regering dan ook tegen het einde van haar legislatuur in 2015 86 miljard pond wegwerken. Zoveel bedraagt het structurele deficit, het tekort dat niet zomaar zal verdwijnen, ook niet als de economie volledig hersteld is van de recessie. ‘De besparingsplannen zullen van het VK een meer ongelijk en gemener land maken’, waarschuwde Brendan Barber, de voorzitter van de vakbondskoepel TUC, gisteren. Die betoogde met duizenden aanhangers in Londen. De afgelopen week bleek al dat Cameron en co de Britse sociale welvaartsstaat danig willen ontvetten en de universaliteit ervan op losse schroeven zetten. Zo hebben veelverdieners niet langer recht op kinderbijslag. Voor de armsten komt er een plafond op wat ze van de bijstand krijgen. Ambtenaren moeten dan weer meer bijdragen aan het pensioenstelsel, en hun actieve loopbaan zou verlengd worden. Ruim een vijfde van de semi-gouvernementele organisaties wordt afgeschaft. En erg exemplarisch: de toelage voor universiteiten zou bijna 40 procent dalen. In ruil zou het plafond op het inschrijvingsgeld wegvallen, zodat studenten met zware afbetalingen opgezadeld dreigen te worden.

Cameron misbruikt de noodzaak tot besparen om zijn ultraliberale, bijna thatcheriaanse agenda door te drukken, zeggen critici. Niet waar, aldus de tory, die de mond vol heeft van een ‘big society’, een maatschappij waar burgers meer verantwoordelijkheid krijgen en gestimuleerd worden meer privé-initiatief te nemen. Goedkoper is het in het geval wel.

Massale tegenkanting lijkt Cameron alvast niet te krijgen, in tegenstelling tot Thatcher destijds. In haar hang naar privatiseringen diende zij langdurig te armworstelen met de vakbonden. De syndicale invloed is sindsdien echter flink afgenomen. Telden de bonden in 1979, toen Thatcher aan de macht kwam, nog een recordaantal van 13,2 miljoen leden, dan zijn dat er vandaag nog zowat 7,5 miljoen. Een gisteren gepubliceerde peiling toonde aan dat ruim 60 procent van de Britten de massale besparingen als ‘onvermijdelijk’ ziet. Veelzeggend was dat zelfs oppositieleider Ed Milliband, recent met de steun van de vakbonden verkozen tot de nieuwe Labour-voorman, gisteren niet eens opdaagde voor de betoging in Londen.

Via: De Tijd

2 reacties

  1. Jep!
    Hiermee gaat de grote depressie dus eindelijk beginnen.
    Het 10 jaar voor je uit schuiven (d.m.v. extra schulden creeren) komt aan z’n eind.
    Dit punt was/is onvermijdelijk.

    Het is een keerpunt in deze crisis.
    De VS gaat ook volgen, reken maar! Ook al probeert Obama de bulldozer nogmaals een jaartje verder te schuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: