Brusselse rechter veroordeelt overheid alle Coronamaatregelen op te heffen!

Als dat geen groot nieuws is, vooral voor wie altijd al tegen de (toch noodzakelijke) voorzorgsmaatregelen was om de Corona verspreiding tegen te gaan. Maar de Liga voor de Mensenrechten spande een kortgeding tegen de Staat in, en dit is het resultaat. ´De Brusselse rechter in kortgeding heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat en vraagt de overheid om alle maatregelen binnen de dertig dagen in te trekken.´ Een woordvoerster van de Liga:‘ De rechter oordeelt dat het legaliteitsbeginsel is geschonden omdat de huidige manier van werken niet voorzienbaar genoeg is’. Er is zelfs een dwangsom voorzien van 5000 euro per dag als die 30 dagen overschreden worden! Wat als dit een gerechtelijk precedent zou scheppen – krijgen we dan in méér landen dergelijke processen?

Daarmee is de spreekwoordelijke kous nog niet af echter. De Belgische staat kan in beroep gaan. Of inderdaad die ´wettelijke basis´ zoeken, aanpassen. De huidige wetten waarop de Coronamaatregelen stoelen, dateren van 2007. De Wet op de Civiele veiligheid en nog twee andere wetten. Onvoldoende basis oordeelt een Brusselse rechtbank dus. Maar is een rechter uit weliswaar de hoofdstad van België wel bevoegd, vragen we ons af? Er zijn immers méér rechtsgebieden in ons buurland. Even in het kort: vijf regeringen, vijf rechtsgebieden ook. Dat zijn dan Vlaanderen, Brussel, Wallonië (het Franstalige deel van België), de Duitse regering en die van Brussel. Ik zie u nu grijnzen, op dit moment, beste lezer! Tja… Wordt vast en zeker nog vervolgd…!

23 reacties

 1. België beschikt niet over een pandemiewet en wordt nu veroordeeld om daarmee binnen de 30 kalenderdagen op de proppen te komen. https://mensenrechten.be/nieuwsberichten/kortgedingrechter-stelt-ligas-in-het-gelijk-de-pandemiewet-moet-er-liggen-b In zake veiligheid is de federale overheid over het hele Belgische grondgebied bevoegd https://www.vlaanderen.be/organisatie-en-bevoegdheden-van-de-federale-overheid-van-belgie Bijzonder aan het kort geding is dat de beschikking van de Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg uitvoerbaar is bij voorraad niettegenstaande verzet of hoger beroep. https://www.advocatenkantoor-mattijs.be/nl/nieuws/rechtsinfo/64-het-kortgeding Er zou dus wel eens vaart in kunnen komen.

  1. Aaah vriendje Ivo komt jEUst meteen troosten, wat liet!!

   deze truuk is in nollant ook gebruikt om de (grond)wet aan te kunnen passen. wat een toeval toch weer he!?
   t was binnen een week geregeld.

 2. Oei jEUst! Vlug om een spuit hoor!
  AstraZenca is de beste , volgens je baasjes in Brussel, dus pak die maar, dan zit je gebakken.

  Zo blijf je mooi coronagriepvrij en kun je je lekker verder rijkrekenen aan je buttcoins!

  Succes, hoor!
  En bedankt voor je meesterlijke (kuch) bijdrage !

    1. Love You To
     Nummer van:
     The Beatles
     Van het album:
     Revolver
     Uitgebracht 5 augustus 1966
     Opname Abbey Road: 11, 13 april 1966
     Genre Rock, Indiaas
     Duur 3:01
     Label Parlophone, Capitol
     Schrijver(s) Harrison
     Producent(en) George Martin

 3. Dachten ze in NL ook al: “Rechter verbiedt avondklok”. Niet dus. Want het ging niet om het beleid, maar om de juriidische onderbouwing. Wat dat betreft doet de ‘Brusselse Kliek’ niet onder voor de Haagse naamgenoten.
  Met terugwerkende kracht passend wetje maken dus. Wat Den Haag binnen 24 uur lukte moet in Brussel toch ook binnen 30 dagen geregeld kunnen worden?
  Het zijn niet meer dan de laatste symbolische stuiptrekkingen van een schijndemocratie.

  1. Er is een verschilleke, al zal dat alleen in de verwerkingstijd te merken zijn.
   Terwijl de politiek in Nederland de slager is die zijn eigen (beleids-) vlees zelf keurt, moet formele wetgeving in België door de onafhankelijke rechter (Constitutioneel Hof) eerst aan de Grondwet worden getoetst en goedgekeurd.
   Zoals gezegd: het zal de buik waarschijnlijk niet doen rimpelen.

   1. T valt me alleen een beetje tegen dat onzen alwetende jEUst nog niet op de hoogte was van deze overeenkomst.

    Ik had m toch wat hoger ingeschat vanwege de lovende woorden over zichzelf. Teeeheee!

    Wees niet bevreesd, jEUst, uw overheid zal over uw veiligheid waken! All Hail!

    https://youtu.be/QWt65qRG8kg

     1. leer nou eens engels man, als je intressant wil doen.

      met je 20.000 boeken.
      hahaha wat een farce!

     1. dan moet u bij uw geliefde vriend jEUst zijn, die zichzelf roemt om zijn letterkundige perfectie.

      niet bij mij, ik heb dat nooit beweerd. succes!

     2. Wat doet een schizofreen met drie persoonlijkheden, zes schuilnamen en tien verschillende emailadressen hier eigenlijk? Moet u niet op tijd terug in de inrichting zijn? Ik zal de hoofdpsychiater moeten bellen hoor…!

   2. Vergist u zich niet? Zowel in België als in Nederland wordt nieuwe wetgeving eerst voor advies voorgelegd aan de Raad van State. https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_State_(Belgi%C3%AB) https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_State_(Nederland)#:~:text=De%20Raad%20van%20State%20(RvS,geschil%20tussen%20burger%20en%20overheid. Na de inwerkingtreding van de wet is er in België wel een grondwettelijk toetsingsrecht mogelijk door het Grondwettelijk Hof. In Nederland ontbreekt een dergelijke toetsing. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooggerechtshof

  2. Stijn, ik ben heel goed bekend met België, en dat land is in niéts te vergelijken met Nederland hoor! Wanneer wij in Nederland klagen over iets, en dat tonen ook? Dan hebben ze in België vijf keer méér te klagen…maar je hoort ´t niet. Niemand of misschien twee man en een paardenkop (gezegde in Vlaanderen) komt op straat. Begrijp je? 24 u? 30 dagen? U bent al te optimistisch hoor? Wordt vast vervolgd… Dank voor uw bijdrage!

   1. Nee Jopie, ik moet bij u zijn. Ik geef even uw niveau aan. Uw taalgebruik is erbarmelijk en daar wijs ik u even op. Heeft u de lagere school nooit afgemaakt?

   2. ? Waar slaat dit op?
    Uiteraard over de politiek schreef ik o.a.: “Wat dat betreft doet de ‘Brusselse Kliek’ niet onder voor de Haagse naamgenoten.”
    Lijkt me niet echt ‘optimistisch’, wel?
    Mochten ze er in Brussel desondanks geen punt aan kunnen zuigen: effe Rutte belle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: