´BTC naar $20.000´, ´BTC naar $13.000´ – wie biedt minder? Wie geschoren zit moet stil blijven zitten

(uit Cryptonieuwsbrief.nl) Het was te verwachten. Van achter hoeken en kanten komen ze naar buiten; van onder stenen gekropen, uit gaten en kieren – waar vandaan je houdt ´t niet voor mogelijk maar daar waren ze weer. De doemdenkers, de nay-sayers, de ontkenners, de grootste pessimisten vooraan. Met hun donkerste voorspellingen dat bitcoin nu écht wel als een baksteen verder weg zal vallen, zakken. Naar $20.000, naar $13.000 en wat al. Toen de bitcoinkoers de psychologische en technische steun van $30.000 gisteren doorbrak. Ja, nu zou het gebeuren, vast! ´Bitcoin? Dat zien we niet meer terug behalve misschien op héél lage niveau´s.´ Hmm. Tja, en wat doet bitcoin op zo´n moment? Raad eens?

Wie geschoren zit moet stil blijven zitten

Jawel, en stil, doodstil haast bleef alvast ondergetekende zitten. Ik haalde het grootste deel van m´n eigen cryptobezit uit de markt. Zette die om in de meest luxe (en overbodige?) artikelen die je maar kunt bedenken; van een nieuwe Jaguar tot schoenen van 2500 euro, een spa (jacuzzi), sauna en zonnebank tot overhemden van 600 euro… Ja, een patsertje is uw Joost wel, en nog wel op een leeftijd dat senioren daguitstapjes boeken met een bus, aan hun pensioen denken, met een pet op lopen en een geruit hemdje langs marktkraampjes struinen… Alle respect hoor, maar de risico´s die ik ervoor gelopen heb; de moeite, het zweet-bloed-en-tranen vergoten…NOT! Beetje gehandeld, dat wel, wat verkocht en teruggekocht ondertussen, maar ´t heeft slechts 2 jaar gekost, al bij al. En deze wijze les indachtig die ik vaak en vroeg genoeg aan de eigen, privé abonnees doorgaf, ruim voor Black Wednesday en de halvering van de bitcoinkoers: ´Van winst nemen is nog niemand armer geworden´

Coco

Nu zitten we nog met een klein deeltje in de markt, omdat er nog enkele pareltjes-in-wording tussen zitten. Dénken we toch. En we zijn gul hoor, daar niet van; naar anderen, naar liefdadigheidsinstellingen, die we door dik en dun altijd zijn blijven steunen, zoals o.m. Animal Rights – animalrights.nl – en GAIA – gaia.be. Vooral voor de dieren, jawel, zeker die in nood, want dieren zien we persoonlijk liever dan (de meeste) mensen. Omdat dieren écht zijn, instinctief, ondoordacht, intuïtief. Dieren doén gewoon, dieren ´zijn´. Dieren zijn net als mensen, wordt weleens gezegd? Waren mensen maar net als dieren. Dat zeg ik. Je kunt onze Coco, dwergpapegaaitje, 1 miljoen euro in BTC geven maar komen bij jou zal ze toch niet. Maar geef haar liefde, onvoorwaardelijke liefde, aandacht, vrijheid en de verzorging als het prinsesje dat ze voor mijn echtgenote en mezelf is? Dan komt Coco uit zichzelf… 

Dwalend 

Maar we zijn aan het afdwalen. Dat soort huiselijke, banale (voor een buitenstaander) interesseert waarschijnlijk niemand. ´Let´s get back to business what is this´, zoals Eminem zegt, zingt: bitcoin dus. Watskeburt?

Lijmen/Het been 

Iedereen op het verkeerde been zetten dus, dat is wat bitcoin deed en doet; die $30.000 herwinnen en opnieuw naar bijna $31.500 stijgen. Twee opmerkingen nog hierover. Ten eerste: we doorbraken die zogenaamd ´heilige´ $30.000 al meermaals sinds de crash van Black Wednesday (19 mei 2021). En het feit dat wat gisteren gebeurde, dat niveau nogmaals doorbreken, samenging met een enorme verhoging van de Fear in de Fear&Greed Index, geeft ons nu net weer hoop. Vinden wij positief. Want kijken we even terug naar de afgelopen maand…

´Historical Values:
Now: Extreme Fear 10

Yesterday: Extreme Fear 19

Last week: Extreme Fear 21

Last month: Extreme Fear 23´

Alternative.me 

…dan daalde die Index van 19 naar 10, nog veel extremere ´angst´ dus. Hij is ook een contra-indicator. Persoonlijk reageren wij toch contrair bij uitgesproken extremen. Wanneer de massa cryptobeleggers extréém angstig is, worden wij blij en hoopvol. Het betekent bijna altijd dat ´iedereen´ al verkocht heeft; nul, nada, niks nog van hoop heeft dat ´t ooit nog iets wordt met bitcoin et al. Dat er in zo´n fase alleen nog maar potentiële kopers overblijven in de markt, want al wie wilde verkopen deed dat immers reeds.  

Sell-off

Waarom de sell-off van gisteren, dinsdag 20 juli 2021? Het was niet alleen de cryptomarkt die fors daalde, maar ze deed dit uit sympathie met de aandelenbeleggers. Hoe lief en vriendelijk, hoe solidair, toch? Nou ja, aandelen kregen ook een opdonder te verduren, omdat de vrees voor de zogenaamde Deltavariant van het Coronavirus opstak. Van overal, uit verschillende landen en werelddelen blijkt deze vierde golf of variant (Delta is de vierde letter uit het Griekse alfabet, vandaar de naam) in sterkte toe te nemen. Wanneer dit doorzet, dan doemen…doemscenario´s ook weer op van nieuwe lockdowns, grenzen die misschien opnieuw gesloten worden, het luchtverkeer dat opnieuw een klap kan krijgen, de horeca, pfff… Heel het scenario waarop we allemaal hopen, van de wereldeconomie die terug herpakt, herwonnen persoonlijke vrijheden etcetera, komt dan op losse schroeven te staan, weet u wel? Not good, not good.  

U en ik zijn brave burgers, toch?

De directe aanleiding voor de nieuwe verkoopgolf van crypto´s was dan het EU plan om anoniem crypto versturen, anonieme wallets, online digitale portefeuilles, nader te monitoren of zelfs misschien te verbieden. ´Under this proposal, service providers conducting transfers must have the name of the originator of the transfer, the account number, where the account exists and where it is used to process the transaction. The originator’s address, official personal document number, customer ID number, or date and place of birth would also be required under the proposal.´ Ach, een storm in een glas water dus; nieuwe striktere maatregelen van overheidswege, om zwart en zeker crimineel geld te counteren, en vooral ook alle belastingen te kunnen heffen waarop zij meent recht te hebben. Been there, seen this, done that, zoals we eergisteren al schreven, en u en ik zijn géén criminelen en betalen netjes alle belastingen die onze overheid oplegt, toch…(ik zou hier eerst een vraagteken zetten, maar laat het maar zo-zo…) 

Delta en ander onfraais

Die Deltavariant is recent opnieuw opgekomen in Azië, en verspreid – opnieuw – naar andere werelddelen. Dit soort berichten krijgen we toch vanuit de media in de VS en in ons eigen Europa. Ik weet niet wat er van aan is, en ik wil niemand schrik aanjagen, maar lees toch – net als u waarschijnlijk – berichten over volledig gevaccineerden die opnieuw besmet zijn geraakt. En dát zou pas een menselijke en economische ramp zijn – dat volledig ingeënt zijn toch geen bescherming zou bieden tegen deze vierde variant?! Zeker omdat die oorspronkelijke nieuwe uitbraak van het virus geweten wordt aan niet of niet volledig gevaccineerd zijn; wat in veel niet-westerse landen nog het geval is…. Nou ja, veel kunnen we er niet aan doen praktisch, dan voorzichtig zijn in de omgang met anderen; hygiënemaatregelen te blijven nemen, mondkapjes te blijven dragen…pfff, en dat met de huidige hitte…en er het beste maar van hopen zeker? Hopen…nou ja, hoop hebben we ook opnieuw voor de cryptomarkt. Dat ´t vanaf nu, gisteren, in de afgelopen 24 uur, weer betert voor wat de koersen betreft. 

Gezond verstand (het bestaat nog!)

Anthony – ´Pomp´ – Pompliano van Morgan Creek Digital Asset, een prominente figuur in de cryptowereld, houdt zoals steeds het hoofd koel en helder. Bottom line is dat de wereld almaar meer financiële en fiscale ´stimuli´ – lees: fiatgeld bij creëren – ziet en zal zien. Het is een beslist akelig scenario dat hij uittekent in The seven potential stages ahead as the new Delta variant clouds recovery hopes. Akelig voor de wereldeconomie dan, maar wat positief moet uitwerken voor bitcoin et al.:

´Pompliano envisioned that the road to more dollar liquidity would like come in seven successive stages, as shown in the snapshot below: klikt u hier zo u wilt, onreproduceerbaar.

Source: Anthony Pompliano Newsletter, Cointelegraph.com´

We overlopen nu met u het belangrijkste crypto/blockchain nieuws van de afgelopen 24 uur: 

Pin eens een bitcoin 

10.500 Nieuwe crypto-pinautomaten werden er geplaatst in deze eerste zeven maanden van 2021, wereldwijd, en dat is al de helft meer dan in heel 2020. 

Mastercard en crypto, een innige vriendschap

Mastercard breidt haar programma voor crypto´s verzenden en ermee betalen uit; vergemakkelijkt dit, en kijk eens met welke partners deze van de twee grootste kredietkaartmaatschappijen ter wereld samenwerkt (de andere is VISA): ´Suite of partners include Circle, Paxos, Evolve Bank & Trust, Metropolitan Commercial Bank, Uphold, BitPay, Apto Payments, i2c Inc. and Galileo Financial Technologies.´ Circle is dan de initiator van de stablecoin USDC, United States Dollar Coin. Stablecoins zijn zogenaamde stabiele (?) munten want gelinkt aan de Amerikaanse dollar (het idee alleen al!), waarmee je makkelijk andere cryptomunten kunt kopen. Net als Tether, BUSD en andere. Oh ja, en net stablecoins wil de Amerikaanse minister van Financiën, oldtimer Janet Yellen, nader wettelijk onderzoeken en regelen. Wat ´de cryptomarkt´ ook niet graag ziet, want weeral officiële, wettelijke bemoeienis. Pfff…

Geld en investeerders genoeg 

FTX.COMa cryptocurrency exchange, vindt zonder enige moeite 900 miljoen dollar van investeerders, wat het bedrijf valueert op – slik – 18 miljard dollar. Je merkt het: dan mogen bitcoin et al. nog dalen in koers of heftig op en neer gaan – zaken-doen gaat verder, business as usual. Wat toch weer het idee geeft: crypto gaat helemaal nergens heen, of toch niet door het gaatje; want crypto en zeker blockchain are here to stay, reken maar!

Mijners verkopen, whales kopen

De mijners hebben verkocht maar de whales kochten de recentste dip. De grootste, de rijksten in crypto, herinner u wat we twee dagen geleden meldden? We herhalen het nog even, omdat het o.i. megabelangrijk is; Cryptonieuwsbrief van maandag 19 juli 2021:

´Een mega-whale, een van de grootste partijen – met 18 adressen die bitcoins bezitten – kocht nog eens 30.000 bitcoins bij afgelopen weekend. Voor bijna 1 miljard dollar. Terwijl er zich al in bezit bevinden: 144.000 bitcoins ter waarde van 4,52 miljard dollar! Wie of wat ook achter deze giga-walvis zit – waarom zou hij, zij of zouden ´ze´ dat nou wel doen…als het allemaal toch niks wordt met dit cryptowereldje, en met bitcoin in het bijzonder? Het wordt nog intrigerender wanneer blijkt dat deze whale slechts één keer eerder kocht, namelijk in december 2018 toen BTC aan 3.970 dollar stond. De rest van het bitcoin fortuin was blijkbaar altijd al in bezit. 

Anders gezegd: iemand – man, vrouw of groep – is reeds multimiljardair door z´n bitcoin-bezit. Vond BTC aan 3.970 dollar de moeite waard om bij te kopen. En vond gisteren en eergisteren BTC aan afgerond 31.000 dollar nog interessanter, want koopt bij voor 950 miljoen dollar, om precies te zijn. Think about it: wat weet deze giga-whale wat wij niet weten…?!´

Tot daar. We trekken conclusies, we leren lessen, we learn, we learn, zoals de Spaanse ober Manuel in Fawlty Towers altijd zei; enfin – ik learn toch. Alle dagen nog, en wanneer we niet meer leren, bijleren, zijn we vast overleden!

Nog meer regeling, reglementering, overheidsbemoeienis – het houdt gewoon niet meer op?! ´French government pushes for one agency to regulate crypto across the EU. The proposal would result in uniform regulations for digital currency across the EU.´ Ach, ´t is maar een voorstel, en de onenigheid binnen de EU, met 28 naties kennende, en het zou maar voor ´tegen 2024´ zijn…

Heel interessant Rapport

Een nieuw rapport van Glassnode komt uit, leverancier van data, statistieken en waardevolle inzichten voor de crypto/blockchainwereld. En het is beslist weer verhelderend. Een heel korte samenvatting ff, maar des te veelzeggender:

´Glassnode released a new report sharing on-chain analytics for Bitcoin.
BTC sales are mostly at a loss, a bearish sign.
Long-term holders have 75% of the circulating supply, a bullish sign
Decrypt.co

Ook hoopgevend en positief is het aantal actieve adressen dat weer fors is toegenomen vandaag, na een enorm dieptepunt. U merkt het (hoewel u het niet méér in detail kunt zien op de grafiek, wij wel als klant van Glassnode): u en ik zijn niet de enigen die crypto niet hebben ´opgegeven´, want we traden, kopen, verkopen, hodlen gewoon voort, toch:

 

Glassnode.com

Alles voor de klant

We eindigen dit overzicht met bullish, hoopvol nieuws, dat iedere cryptobelegger vast een spreekwoordelijk hart onder de digitale riem kan betekenen: de oudste bank van de Verenigde Staten, BNY Mellon, gaat met andere grootheden in de bankenwereld zich nog meer engageren in cryptodiensten. Custody, het verzekerd bijhouden van digitale munten, en actief meewerken via het genaamd ´Pure Digital trading platform.´ Zij doet, zij doen dit voor ´hun klanten´. En dat zijn vast u en ik niet…?! Een doordenkertje.

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 10.000+ munten en tokens tezamen, vergeleken met maandag jl. bedraagt vandaag 1,288 trillion – biljoen – dollar (was 1,291 trillion). BTC noteert (ongewijzigd maar na de dip terug) aan 31.500 dollar (was 31.500). De bitcoin dominantie is momenteel 45,77 procent (was 46).

Binnen twee dagen – op vrijdag 23 juli a.s. – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Collega Harm van Wijk neemt het dan weer van ondergetekende over. Voor nu wensen we u alvast een aangename midweek-dag, woensdag 21 juli 2021. Voor de Belgische lezers van deze Brief een feestdag, nationale feestdag zelfs, al valt er weinig te ´feesten´. Het land werd in decennia niet meer zo zwaar getroffen door noodweer, overstromingen, dijkbreuken, met alle materiële en vooral persoonlijke leed vandien. Tientallen doden, en tientallen vermisten nog. Ook Nederland werd getroffen maar niet in die mate, terwijl het erger tot nog ernstiger is in Duitsland, en Oostenrijk. We leven mee met iedereen die getroffen is door het noodlot (of de klimaatverandering?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: