Cyprus was een ‘uniek geval’ volgens de Nederlandse minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, maar niet iedereen is het hiermee eens. Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, roemt de gekozen aanpak van Europa en ziet dit als een nieuwe start voor het opruimen van de verrotte Europese bankensector. Buiter geeft in een uitstekend interview met het Financieel Dagblad aan dat de bail-in, waarbij aandeelhouders, obligatiehouders en ook wellicht grote spaarders zullen bloeden om de bank weer gezond operationeel te maken, de juiste manier is om de sector te hervormen. De kosten hiervan zijn echter niet gering. Buiter schat zelf dat het “ontzombiën” van de bankensector tussen de 1.000 en 3.000 miljard euro gaat kosten.

Willem BuiterCiti

Na het akkoord kreeg Diesel-Boom er flink van langs van Angelsaksische media, maar volgens de hoofdeconoom van Citi is dit onterecht. Cyprus is inderdaad een uniek geval in de zin dat de hoeveelheid deposito’s tegenover andere schulden relatief groot was, waardoor het aanpakken van spaarders een must was geworden, aldus Buiter. Deze nieuwe aanpak vergt echter grote coördinatie en die is nog niet aanwezig. “Een puinhoop”, zo omschrijft hij de aanpak van de Europese leiders waarbij nauwelijks geleerd lijkt te worden van eerdere fouten. Als men de crisis goed het hoofd wil bieden zou men het beste na de Paasdagen al moeten beginnen met het oplossen van de structurele onevenwichtigheden in het bancaire systeem.

Elk euroland heeft een zombiebank

Het zijn echter niet alleen Zuid-Europese landen die te maken hebben met zombiebanken. Buiter ziet geen enkel land in de eurozone die kan ontkomen aan een herstructurering en herkapitalisering van ten minste een deel van zijn bankensector. Ook Nederland zal niet kunnen ontsnappen aan die problemen. Met eerdere reddingsacties bij onder meer ABN Amro, ING en SNS Reaal is het niet uitgesloten dat er nog meer in het vat zit voor de waterhoofdige (zie afbeelding onder via @FGoria) Nederlandse bankensector. Zo ziet Buiter voornamelijk de nationale hypotheekschuld als groot gevaar. Een nationale hypotheekschuld van €600 miljard, even hoog als Spanje, is krankzinnig en kan bij een afschrijving van 10% zomaar een verlies van 60 miljard euro betekenen. Tel daarbij de ongerealiseerde verliezen op vastgoedportefeuilles en men realiseert zich al snel dat ook Nederlandse banken op termijn in de problemen kan geraken.

eurozone bankensector

Tussen de 1000 en 3000 miljard

Veel tijd heeft de politiek echter niet meer om bij de pakken neer te zitten. Met zombiebanken die gezonde banken opeten stokt de kredietverlening naar het bedrijfsleven en huishoudens, waardoor ook de reële economie slachtoffer wordt van de bankensector. Op dat gebied zou Europa eerder een voorbeeld kunnen nemen aan de VS waar veel banken direct na de financiele crisis flinke kapitaalinjecties krijgen en waar de bankensector slechts een omvang kent van 80% van het Bruto Nationaal Product. In Europa is de bancaire sector echter bijna drie keer zo groot en schat Buiter dat men nog een bedrag nodig heeft “tussen de €1000 mrd en €3000 mrd om die banken te ontzombiën”.

Cyprus de facto buiten euro

Tenslotte verwacht Buiter dat de economie van Cyprus meer dan 10 procent zal slinken, veel meer dan tot nu toe officieel wordt aangenomen. Ook de verstrekte lening van €10 miljard euro namens het ESM zal geherstructureerd moeten worden door middel van langere looptijden en een renteverlaging naar nul procent. Een paar jaar geleden noemde Buiter dit ook al (zero coupon perpetual) de enige manier om Griekenland binnen de euro te houden. Maar met capital controls in het land staat Cyprus de facto buiten de eurozone. Een muntunie waarbij sommige landen beperkingen kent op kapitaalstromen en waarin opname van spaargeld en handel in valuta limieten kent functioneert namelijk niet. Als dit dan ook te lang (enkele maanden) duurt zal dit een enkele reis uit de euro zijn met informele wisselkoersen tussen de euro en de Cypriotische euro.

30 Responses

 1. De beste man vergeet de trljoenen aan derivaten en verzekeringsroducten van de amerikaanse banken. dit meegerekend zitten de amerkaanse banken ook niet goed.

 2. In nederland is men inderdaad voor E 600 miljard aan hypotheek schulden aangegaan,daar staan echter wel een hoop huizen van goede kwaliteit tegenover.Bovendien staan er pensioenreserves van ong. E 900 miljard op de aardbol geparkeerd,waaarvan we hopen dat ze eens teruggegeven worden.Dus per saldo kan je concluderen dat er door huizenbezitters doordachtig geinvesteerd is,ook nb door gekwalificeerde arbeid.Ik vind het wel aanmatigend om te concluderen dat de hypotheekschuld te hoog zou zijn.Vele malen erger is dat nederland garant staat voor niet meer te innen leningen aan de knoflookperiferie,lees vak zuid in europa.De waterhoofd banken in nederland staan hier ook erg veel meer bloot aan.Dat heeft niets te maken met ons huisje ,boompje beestje hypotheek.

  1. En daar komt bij dat men terdege rekening dient te houden met de hra, dat een onlosmakelijk onderdeel is van de fiscaal economische structuur in Nederland. Bovendien wordt in het artikel geen melding gemaakt van de wereldwijde derivatenballon van meer dan $1.000.000.000.000.000, meer dan 20x wereld gdp.

   Die ballon loopt niet leeg hoor, bij een geforceerde sanering van het bankensysteem. Bank Monte dei Paschi in Italie maakt reeds melding van ‘cash withdrawels’ van meerdere miljarden euro’s.

   Or should i say ‘crash withdrawels’

 3. Wij van wc eend. Buiter gaat ervan uit dat het volk de gaten in de bankbalansen mag gaan opvullen. Cyprus was het voorprogramma van de grootste diefstal aller tijden; spaartegoeden.

  Het inpikken van bezit van burgers om het schuldslavensysteem overeind te houden. Laffe volksvertegenwoordigers die het smerige werk laten doen door een troika, terwijl ze zelf de schaapjes op het droge hebben.

  En de schaapjes vinden dat goed omdat ze het systeem niet begrijpen.

  1. Datzelfde argument kun je eigenlijk ook maken voor de extra belasting die we nu betalen om de reddingsoperaties van de overheid te financieren. Met dat verschil dat belasting iedereen treft, en niet alleen de spaarzame burger.

 4. Een keer trek je de conclusie,
  geld dat is een illusie.
  Geld dat is een droom,
  Papier of nikkel, met een dun laagje chroom.

  1. In hoeverre kan je de bronnen van Xandernieuws vertrouwen?
   heb hier zeer slechte ervaringen mee,heb altijd het gevoel met stemmingmakerij van doen te hebben.

 5. Zo wordt de eu burger en het MKB voorbereid op nog meer geld van burger naar Banken.
  Zombie banken wat een woord…

  Banken liggen dubbel van t lachen. Ze zijn z.g. zombies geworden en lenen voor geld voor 0,25 % aan rente. Vervolgens zet je dit uit tegen zeg 4 a 5 %.

  Hoe rijk wil je worden zonder enig risisco.

  Ze krijgen via ESM en Ela bedragen om van hun slechte staatspapieren af te komen in alle zuid europese landen dus ook gratis geld.

  Er gaat gemiddeld 100 en miljard en up naar Spaanse, italiaanse, Ierse Griekse, Portugese banken en niemand neemt de verantwoordiong. Ze zijn onschendbaar en staan boven de wet.

  Dat de schrijver dit niet begrijpt is..
  Banken zijn voor eu-ropa 2002 nooit zo een probleem geweest.
  Na 2002 was ING – Fortis- Abn – Sns in de problemen.

  Het is een verkapte boodschap.
  Bereid je voor op 30-40% verlies van spaargeld.

  Zo breng je dit aan de man en een ieder knikt…..
  Zo bereid je dat voor.

  Je houd de griekse bank binnen de euro niet om dit feit doch omdat dit de mogelijkeheid is voor meer free geld naar Bnaken zekler ook Citibank Deutsche bank GSachs en de 7 grootse banken ter wereld.

  Nu zijn banken buiten deze 7 grootste op eens haast allen zombie banken.
  Hoe zijn ze dan zombie geworden legt hij fijntjes niet uit en waarom blijven ze zombie legt hij ook niet uit.

  Zombie = cash. Zie Schauble schep een crisis chaos en je balans is clean. d.w.z. je bereikt het doel welke je ermee bestemd hebt.

  Er zijn geen zombie banken.

 6. De crisis is een gevolg van hebzucht.

  Geld is uiteindelijk een ruilmiddel… een hulpmiddel in ruilhandel. Maar een kleine groep die hier op een psychopatische manier hebzuchtig gebruik van maakten ,heeft dit ruilmiddel via rente en leverage en loskoppeling werkelijke waarde (PM) omgezet in illusionaire gedrukte papiertjes en muntjes van waardeloos metaal en digitale cijfertjes. Allemaal illusie…en wij de mensen trapten erin.
  Zo kon dit eliteclubje zijn gang lekker gaan….
  Zodanig zelfs dat ze er nu uiteindelijk , door hun eigen hebzucht in de knoei zijn komen te zitten. Verdwaalt in eigen hebzucht.
  Dat is de crisis. En die problemen worden nu afgewend op de gewone mensen die in alle vertrouwen dacht dat het clubje elitairen handelden in het algemeen belang.

  1. Dat klinkt me heel bekend in de oren dat geld uiteindelijk een hulpmiddel is in de ruilhandel. Het zou daarom wel eens interessant zijn om te horen wat bijv. Jeroen Dijsselbloem denkt dat geld is en wat het eigenlijk zou moeten zijn volgens hem. (Of geld een intrinsieke waarde zou moeten hebben).
   De manier waarop op regeringsniveau nu gedacht wordt, geeft alle aanleiding te denken dat het gaat om eigendomsrecht. En dat is een wereldwijd proces, vooral in de hogeschuldenlanden zonder grote reserves. Bij geld met een intrinsieke waarde speelt dit niet.

 7. Het feit is wel dat om een verandering te kunnen hebben ALLES van dit illusionaire systeem herzien zal moeten worden.

  En geloof me , dat kleine clubje psychopaten zit door eerder behaalde resultaten heel diep verstopt en ingedekt.

  Dus je kunt 2 dingen doen.
  Ze opsporen en ter verantwoording roepen, maar dat is heel lastig , omdat dat zou moeten gaan via het gerechtelijk systeem waar zij uiteindelijk de wetten zelf van gecreerd hebben.
  Of je totaal afkeren van hen en terugkeren naar het zo weinig mogelijk nodig hebben van het door hen gecreerde illusionaire geldsysteem.
  En dus op elke mogelijke manier die je kunt bedenken jezelf in je levensbehoefte te gaan voorzien.

 8. In Duitsland wil het parlement een eventuele bankrun meteen in de kiem smoren en wordt vandaag een nieuwe wet aangenomen die telecomproviders verplicht om de pin- en pukcodes van hun klanten ter beschikking te stellen aan de overheid.

  Straks kan de overheid van iedere burgen een bedrag overboeken om ons financiele stelstel te redden.

  Kontant geld wordt steeds belangrijker.

 9. De tekst:
  ´Een nationale hypotheekschuld van €600 miljard, even hoog als Spanje, is krankzinnig en kan bij een afschrijving van 10% zomaar een verlies van 60 miljard euro betekenen´.

  Zegt genoeg. Japan 1990 en VS 2008 begon met een onroerend goed crisis.
  In Nederland is de onroerendgoed-zeepbel aan het leeglopen.
  Wellicht dat er toch weer een hoop mensen in bakstenen gaan beleggen om wat voor reden dan ook echter ik denk van niet.
  Als ik Nederland was, zou ik nu echt maar eens een pro-actief plan gaan maken. Tenzij dit plan al gemaakt is en men ervanuit gaat dat pensioengeld belegt gaan worden in hypotheken. Iedereen blij toch? Als je de media zo moet geloven.
  Maar ja als de pensioenen de hypotheek-leningen moeten gaan overnemen van de bankbalansen dan moeten pensioenfondsen dus gaan afschrijven op hypotheken die niet meer terugbetaald worden.
  Hypotheken kunnen afbetalen en dan ook nog eens de rentelasten dat is een gevolg van het hebben van een baan.
  Die baan was altijd een gevolg van de hoeveelheid leningen die de banken in de economie uitzetten aan particulieren, bedrijven en overheden.
  Helaas hebben de banken de komende 20 jaar nodig om hun balansen weer op orde te krijgen. De nederlandse economie daar zal siginificant minder geld naar toevloeien vanuit de bankensector in de vorm van leningen.
  Minder geld in een economie is minder productie, minder consumptie en minder werkgelegenheid. En dit zal een een zelfversterkend effect hebben naar nog minder economische groei.

  Kijk als de pensioenfondsen geld gaan uitlenen (en dus de rol overnemen van banken die dat echt niet meer kunnen omdat ze blut zijn of moet ik zeggen technisch failliet?) aan kleine levensvatbare mkb-bedrijven, particulieren waarvan verwacht mag worden dat ze een lening gaan terugbetalen en lokale overheden die hiermee lokale infrastructurele projecten naar voren kunnen halen en waar verwacht van mag worden dat ze de lening ook gaan terugbetalen.
  Dan mogen wat mij betreft de pensioenfondsen de rol van de nederlandse banken overnemen in nederland maar dan wel tegen rente percentages die normaal zijn. Dus roodstaan op een bankrekening bij een pensioenfonds voor maximaal 4 % in plaats van 14 % bij een bank.
  Een hypotheek voor 4 % etc etc.

  Maar ik denk dat de belangen te groot zijn en dat de bankenlobby er alles maar dan ook alles aan zal doen dit soort ideeen tegen te houden met het argument dat hun inkomstenbron dan gaat opdrogen en dat de gevolgen dan nog dramatischer zullen zijn.

  Zodoende blijft de padstelling. Pensioenfondsen mogen hypotheken overnemen van banken maar meer niet.

 10. Hé Madman, wacht maar eens totdat jij je huis verpatst hebt en je geld op de bank staat en er een maand later een ‘afroming’ van 40% plaatsvindt, dan praten we wel verder over jou vredelievende Jon Lennon-standpunten-gn-gnn…

 11. Alleen wanneer je deel wilt blijven uitmaken van de illusie moet je vooral veel energie steken in het overtuigen van de oneerlijkheid ervan.

  Maar echte slimme mensen maken er gebruik van om het uit het oude systeem gewonnen nepgeld nu het nog kan te benutten op een manier die na de instorting hen tot nut zal zijn.

 12. Het zàt er aan te komen natuurlijk :

  http://silverdoctors.com/fdic-bank-of-england-create-resolution-authority-for-unlimited-cyprus-style-bail-ins-for-tbtf-banks/

  Het kenmerkende van schapen is dat ze pas inzien dat er iets grondig mis is, wanneer ze aan de twee achterpoten zijn opgehangen en ze een ‘hete streep’ over hun keel voelen trekken en het bloed er plotseling uit gutst.

  Als het rijkelijk te laat is dus.

  Ik meen dan ook een overeenkomst te bespeuren met Nederlanders…

 13. Naast het gebouw van de EU in Straatsburg staan een beeld van een stier met op de rug een meisje. Dit beeld komt uit de Griekse mythologie. De stier is z(EU)s in vermomming. De naam van het meisje is EUROPA. Het verhaal is dat z(EU)s het meisje ontvoerd en verkracht. Kortom de EU is de verkrachting van Europa.

  Het staat ook op de 2 euro munt!!!!!!! De euro is het middel voor de verkrachting van Europa!!!

  https://www.google.co.th/search?q=zeus%20stier%20europa&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JAVYUemyGYKPrQeCroDYBw&biw=1280&bih=703&sei=KgVYUcXgIcaUrgfIpoGgCQ#imgrc=scp9Vc4F6__oZM%3A%3BfFK6Aq366D2ClM%3Bhttp%253A%252F%252Feplc.ecml.at%252FPortals%252F10%252Fimages%252Feuro.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Feplc.ecml.at%252FModules%252F2Moietlesautres%252F1supresups%2525C3%2525A9quence%252Ftabid%252F2438%252Flanguage%252Fde-DE%252FDefault.aspx%3B280%3B280

  Waarom hoor ik nog steeds geen enkele politicus!!!!!!!! of econoom!!!!!!!! de simpele oplossing voor deze crisis aandragen:

  Oja 1 Beppe Grillo!!!!!

  Een volksbank die een schuldvrije, rentevrije, inflatievrije munt uitgeeft.

  Een aantal wereldleiders die ervoor werden vermoord!!!!

  Julius Ceasar
  Abraham Lincoln (Greenbacks)
  JF Kennedy (executive order 11110)
  Zelfs Hitler!!!!!!! De eigenaren van de FED hebben Hitler gefinancierd. Pas toen Hitler een eigen rentevrij geldsysteem op had gezet werd hem de oorlog verklaard. Hitler heeft daardoor binnen een paar jaar Duitsland tot de machtigste natie ter wereld kunnen maken!!!!!!!

 14. Normaal gesproken toch een slimme man, maar ik snap niet dat hij denkt, dat spaarders zich nog kaal laten plukken.
  Waarom zouden mensen hun geld in godsnaam op de bank houden als ze nu allemaal weten, dat ze het haasje zijn als hun bank wankelt.
  Naast dat het al heel slim is om een deel van je gespaarde euro’s om te zetten in op dit moment spotgoedkoop zilver (en nog steeds betaalbaar goud), is het in ieder geval erg verstandig om je geld buiten de grijpgrage vingers van overheid en banken te “bewaren”.
  Vooral in de noordelijke EU landen krijg je vrijwel geen rendement op de bank. Dus waarom zou je het risico lopen ?

 15. Ik kan me in de reacties nooit goed ontrekken aan de gedachte dat we er een handje van hebben om anderen de schuld te geven. Ik reken mezelf daar ook bij (voordat u begint te joelen).
  Een beetje het “zullie hebben het gedaan” effect. Calimerosyndroompje erbij en zie daar: wij zijn de slachtoffers van de fouten van een ander.

  Heren, we laten het gebeuren. We spelen het spel mee. We gaan naar de stembus, we zetten onze centjes op de bank, laten ons door derden adviseren, we laten ons allerlei regels opleggen, kopen een huis en aandelen, willen een pensioenfonds, we willen meer geld om nog meer rommel te kopen, kijken elk uur dat we voor de televisie zitten drie kwartier reclame en ach we klagen wat over het gegeven dat we het eigenlijk allemaal niet leuk vinden maar blijven ondertussen passief langs de zijlijn staan gapen.
  Misschien is een recessie/ depressie wel het mooiste dat ons kan overkomen. Een systeemreset. Worden we weeer teruggeworpen naar de basis(behoeften). Misschien kijken we dan ineens weer om naar ons bejaarde buurvrouwtje, omdat we er ineens tijd voor hebben en ons realiseren dat we zonder elkaar niet verder komen. Stoppen we eindelijk met te proberen onze innerlijke leegte te vullen met het aanschaffen van nog meer spullen. Zeg s eerlijk, welke halve zool wil nu echt graag op koopzondag als een pakezel en sardientjes in een blik tussen een shoppende menigte schuifelen? Niemand toch?
  Waarom zouden we ons dan druk maken over een zombiebank, we weten toch dat dit fiatsysteem ten einde loopt? Ik denk dat de schuldigen, wanneer de grote massa ontwaakt, worden gelyncht of achter de tralies belanden omdat hun bestaansrecht tegelijk ten einde loopt met het systeem. Daarmee zal ook hun macht verdwijnen, want we hebben ze straks niet meer nodig en kunnen ze gewoon achter de tralies worden gezet. Kunnen wij op zondag samen een biertje gaan drinken ipv shoppen.
  Tegelijkertijd zullen We The People er voor moeten zorgen dat we betrokken blijven bij onze wereld en als we het goed hebben niet achterover gaan hangen. Een samenleving is net als een relatie, je moet er aan blijven werken, anders verlies je grip en valt het zaakje uit elkaar. Je vraagt toch ook niet aan een bekende of hij misschien met je vrouw naar bed wil omdat je het vandaag een beetje druk bent. Of na een ruzie met je vrouw aan je beste vriend of hij misschien met je vrouw wil praten omdat jij haar niet begrijpt? Dat is wel wat we doen met het kiezen van onze polititci en financiele tussenpersoon. Waarom laten we belangrijke zaken die direct invloed op ons hebben over aan een ander? Dat is eigenlijk wat we vandaag de dag zien. De vruchten van onze eigen luiheid, lafheid en passiviteit. We hebben het gewoon te lang goed gehad en het word tijd dat we de handen ineen slaan. Laten we alle kennis die we hebben in praktijk brengen en het maken zoals wij vinden dat het wel moet ipv klagen over hoe het niet moet. Proactief ipv passief…

 16. zit nu even te luisteren naar een of andere hoogleraar die bij Buitenhof was vanmorgen: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1334989

  Deze kerel heeft het over zombiebanken in europa en zegt als die zombibanken hun slechte kredieten niet gaan aanmelden bij de centrale bank van hun land dat we dan een Japanse situatie gaan krijgen.
  Ofwel dan is er de hele tijd toekomstig te innen belastinggeld nodig voor die banken zodat diezelfde banken weer kunnen afschrijven op leningen die niet terugbetaald worden.

  Nu is het nederlandse bankwezen feitelijk collectief failliet gegaan in 2008 door amerikaanse hypotheken die niet terugbetaald werden.
  Ofwel de amerikaanse vastgoed-crisis.
  Inmiddels onderkennen hoogleraren in de economie ook dat er in nederland sprake is van een vastgoedcrisis.
  Wellicht dat we binnen 3 tot 5 jaar ook in nederland een bankenholiday gaan krijgen van een weekje zoals cyprus dat onlangs gehad heeft.

  Zolang de 2e kamer het zombiebanken probleem niet onderkend, veranderd er niks en gaan we gewoon weer twee stapjes terug nadat we een heel klein stapje voorwaarts hebben gedaan.

  ik hou mn hart vast voor de economische ellende die nederland nog staat te wachten…

 17. Om de bankensector op deze manier aan te kunnen pakken is een Europese bankenunie onontbeerlijk, …aldus Jacobs.

  “Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken.
  Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt.”

  Zo wordt de Bankenunie de nederlander verkocht en aangesmeerd.

  “Schep opzettelijk crises chaos en bied dan de oplossing, die je doelstelling dient.”
  Illuminaat Kolonel Mandell House over scheppen van crisis.
  Daar het scheppen van crisis niet alleen een joods bankiers principe is doch dankbaar overgenomen door de Jezuïet en vrij metselaar. Nu in hun Eu-ropa vol vooruit.

  “Schep opzettelijk crises chaos en bied dan de oplossing, die je doelstelling dient.” Het Geheimenis der Wetteloze.

  De huidige crisis afgewend worden of opgelost. Daar is ze niet voor geschapen.
  Waarom omdat ze nog met de oplossing komen …d.w.z .de oplossing voor nu…. de z.g. Bankenunie.

  Wat houdt een Banken Unie dan wel niet in….?

  Als je het amateuristische idee van een bankenUnie beziet blijkt dat ongeveer 7 a 10 banken zullen overleven in hun Eu-ropa.

  Centralisatie is de beweging.

  Uit eindelijk is het plan om zo tot Global Governane te komen en daarbij met een mondiale centrale bank .De Fed.

  Wat je ziet is alleen om kleinere banken pootje te lichten en alleen enkel grote banken over te houden.
  Je bestempeld de kleinere banken als zombie banken -idee City bank een van de 7 grootse banken ter wereld.-

  Zo heb je natuurlijk elk recht om deze op te slokken .
  Alle kleinere europese banken moeten worden opgeslokt.en de economen bevestigen de koers door Citigroep.

  Meer eu-ropa Politische Union …Schauble.. is uitgezet doch blijkt niet te werken.
  Tot ze met ‘… de nieuwe oplossing…’ voor de eu-ropa en euro komen..Welke is de nieuwe oplossing voor euro en eu-ropa..
  Illuminaat Kolonel Mandell House over scheppen van crisis.
  Daar het scheppen van crisis niet alleen een joods bankiers principe is doch dankbaar overgenomen door de Jezuïet en vrij metselaar. Nu in hun Eu-ropa vol vooruit.

  “Schep opzettelijk crises chaos en bied dan de oplossing, die je doelstelling dient.”
  Het Geheimenis der Wetteloze.

  Schauble is om:
  ‘Bei einem Interview in New York sagte er schließlich: „Wir können die politische Union nur erreichen, wenn wir Krisen haben.“

  Goed om het plan- de blauwdruk achter huidige banken en crisis te zien.

  Dat ze t doen is een. Hoe ze t doen zegt nog veel meer.
  Komt er na de Bankenunie een andere en nieuwe crisis…..

  Bezie het principe en weet.

 18. Goed gezien:

  Citeer: Wat momenteel gaande is is de grootste witwas operatie ooit.

  Al het ongedekte geld wordt momenteel door de elite verzilverd door landen via de troijka onbetaalbare leningen aan te smeren om vervolgens deze leningen terug te vragen.

  Daar er geen geld is moeten landen:
  – grondstoffen,gas, goud vastgoed en andere waardevolle zaken inleveren. Zie Cyprus Griekenland beiden zeker 50 jaar terug in ontwikkeling.

  Cyprus heeft de “redding” betaald met het inleveren aan gas goud e.a.

  Het bedrag voor de redding overstijgt vele malen het gegeven bedrag.

  De vraag is niet of ze dit met nederland doen doch wanneer .
  Dat kan best nog wel eens 10 jaar duren…

 19. Machtsgreep elite nadert voltooiïng

  Nadat hij ook al de hand had gehad in de financiële paniek van 1893 en 1901 verspreidde JP Morgan in 1907 het gerucht dat vele kleine private banken in de problemen waren.
  De rekeninghouders raakten in paniek en begonnen hun geld van de banken te halen. De banken moesten, om overeind te blijven, enorme hoeveelheden geld lenen.
  Eerst van mensen als Morgan en JD Rockefeller, en na 1913 van de in dat jaar opgerichte Federal Reserve.
  In 1920 nam de Federal Reserve het ‘wijze’ besluit om alle gegeven leningen in één keer terug te vorderen. De meerderheid van de kleine en middelgrote banken in de VS en in West-Europa ging daardoor failliet, vele productiebedrijven met zich meesleurend.

  In de puinhopen werden vele noodlijdende banken en bedrijven en de bijbehorende goederen opgekocht door de grotere banken.

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/04/machtsgreep-elite-nadert-voltooiing/#.UVqKPVIkrDM
  Klasse artikel.\

  Herken nu Citi Bank methodiek..?

  Bestempel kleinere banken als zombie banken en neem ze over.
  Alsof Citibank wel geld uitleent aan Midden en klein bedrijf.
  GEEN CENT …..

  Op zich is dit een herhaling van begin 1900..doch dat een econoom als Jacobs dit zo overneemt wijst op,….

  Het is nu wachten op een 2de Bank van de grootse 10 bijv. GSachs om met soortgelijk bericht te komen.

  Zie je hoe het scheppen van een chaos crisis dus op bankensector zelf toegepast worden .
  Crisis brengt op en heeft een doel en funktie.

  G.Sachs Citibank lenen alleen nog geld uit aan multinationals.
  Zeker niet aan MKB in eu-ropa…!.
  De gevolgen voor MKB en de Nederlander zijn goed vergelijkbaar als periode 1900-1930.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: