Buiter: Zombiebanken opruimen kost tussen 1000 en 3000 miljard

30

Cyprus was een ‘uniek geval’ volgens de Nederlandse minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, maar niet iedereen is het hiermee eens. Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, roemt de gekozen aanpak van Europa en ziet dit als een nieuwe start voor het opruimen van de verrotte Europese bankensector. Buiter geeft in een uitstekend interview met het Financieel Dagblad aan dat de bail-in, waarbij aandeelhouders, obligatiehouders en ook wellicht grote spaarders zullen bloeden om de bank weer gezond operationeel te maken, de juiste manier is om de sector te hervormen. De kosten hiervan zijn echter niet gering. Buiter schat zelf dat het “ontzombiën” van de bankensector tussen de 1.000 en 3.000 miljard euro gaat kosten.

Willem BuiterCiti

Na het akkoord kreeg Diesel-Boom er flink van langs van Angelsaksische media, maar volgens de hoofdeconoom van Citi is dit onterecht. Cyprus is inderdaad een uniek geval in de zin dat de hoeveelheid deposito’s tegenover andere schulden relatief groot was, waardoor het aanpakken van spaarders een must was geworden, aldus Buiter. Deze nieuwe aanpak vergt echter grote coördinatie en die is nog niet aanwezig. “Een puinhoop”, zo omschrijft hij de aanpak van de Europese leiders waarbij nauwelijks geleerd lijkt te worden van eerdere fouten. Als men de crisis goed het hoofd wil bieden zou men het beste na de Paasdagen al moeten beginnen met het oplossen van de structurele onevenwichtigheden in het bancaire systeem.

Elk euroland heeft een zombiebank

Het zijn echter niet alleen Zuid-Europese landen die te maken hebben met zombiebanken. Buiter ziet geen enkel land in de eurozone die kan ontkomen aan een herstructurering en herkapitalisering van ten minste een deel van zijn bankensector. Ook Nederland zal niet kunnen ontsnappen aan die problemen. Met eerdere reddingsacties bij onder meer ABN Amro, ING en SNS Reaal is het niet uitgesloten dat er nog meer in het vat zit voor de waterhoofdige (zie afbeelding onder via @FGoria) Nederlandse bankensector. Zo ziet Buiter voornamelijk de nationale hypotheekschuld als groot gevaar. Een nationale hypotheekschuld van €600 miljard, even hoog als Spanje, is krankzinnig en kan bij een afschrijving van 10% zomaar een verlies van 60 miljard euro betekenen. Tel daarbij de ongerealiseerde verliezen op vastgoedportefeuilles en men realiseert zich al snel dat ook Nederlandse banken op termijn in de problemen kan geraken.

eurozone bankensector

Tussen de 1000 en 3000 miljard

Veel tijd heeft de politiek echter niet meer om bij de pakken neer te zitten. Met zombiebanken die gezonde banken opeten stokt de kredietverlening naar het bedrijfsleven en huishoudens, waardoor ook de reële economie slachtoffer wordt van de bankensector. Op dat gebied zou Europa eerder een voorbeeld kunnen nemen aan de VS waar veel banken direct na de financiele crisis flinke kapitaalinjecties krijgen en waar de bankensector slechts een omvang kent van 80% van het Bruto Nationaal Product. In Europa is de bancaire sector echter bijna drie keer zo groot en schat Buiter dat men nog een bedrag nodig heeft “tussen de €1000 mrd en €3000 mrd om die banken te ontzombiën”.

Cyprus de facto buiten euro

Tenslotte verwacht Buiter dat de economie van Cyprus meer dan 10 procent zal slinken, veel meer dan tot nu toe officieel wordt aangenomen. Ook de verstrekte lening van €10 miljard euro namens het ESM zal geherstructureerd moeten worden door middel van langere looptijden en een renteverlaging naar nul procent. Een paar jaar geleden noemde Buiter dit ook al (zero coupon perpetual) de enige manier om Griekenland binnen de euro te houden. Maar met capital controls in het land staat Cyprus de facto buiten de eurozone. Een muntunie waarbij sommige landen beperkingen kent op kapitaalstromen en waarin opname van spaargeld en handel in valuta limieten kent functioneert namelijk niet. Als dit dan ook te lang (enkele maanden) duurt zal dit een enkele reis uit de euro zijn met informele wisselkoersen tussen de euro en de Cypriotische euro.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie