Is burgerlijke ongehoorzaamheid de oplossing? (1)

stopEr wordt niet naar de burger geluisterd. Verkiezingen halen niks uit. The powers that be doen gewoon hun zin. Eerst geld verspillen en dan de bevolking ervoor laten opdraaien. Jongeren, ouderen, werkenden, niet-werkenden – niemand wordt gespaard (behalve de toplaag en de banken natuurlijk).  Wat rest een weldenkend en bewust levend mens nog dan burgerlijke ongehoorzaamheid?

Tref ze waar ze het voelen

Er is de staking als drukkingsmiddel, jawel, maar staken doe je in verbond en er zijn vragen te stellen bij de macht die de vakbonden nog hebben. Daarbij: zelfs zij zijn onderling verdeeld. Een veel effectiever middel om je ongenoegen, frustratie, jouw neen-stem te laten horen is… weigeren nog belastingen te betalen! Het is al eerder gedaan, zie hier enkele voorbeelden van de laatste jaren…

De wanbetalers

 • Advocaat weigert gemeentebelasting te betalen na lening aan voetbalclub Antwerp.
 • Muzikant Billy Bragg weigert inkomstenbelasting te betalen uit protest tegen de bonussen aan Royal Bank of Scotland.
 • Anderlechtse hoteliers weigeren gemeentebelasting te betalen; “als we die moeten betalen gaan we failliet”.
 • N-VA senator weigert belasting te betalen wegens Franstalig adres op envelop en roept alle Brusselse Vlamingen op hetzelfde te doen.
 • Ierland : helft van de gezinnen weigert nieuwe belasting te betalen.

Begin er niet in uw eentje aan

Individuele wanbetalers en zeker tegenover de overheid zijn uiterst kwetsbaar: huis, overige bezit, loon – er kan allemaal beslag op gelegd worden. Iets heel anders is een gemeenschappelijke actie en we halen bovenstaand voorbeeld van Ierland nog eens aan.  Het dateert van begin 2012, er werd een niet-betalingscampagne opgezet en er waren verschillende grote protestacties. De beweging kreeg zelfs de Socialist Party achter zich. Het massaprotest was tegen extra belastingen en zware bezuinigingsmaatregelen van de regering, maar ook tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Uiteindelijk betaalden meer dan één miljoen mensen van de twee miljoen hun belastingen niet.  Het was de grootste campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid in de geschiedenis van Ierland! (wordt vervolgd)

19 reacties

 1. Denkt U dat iemand nog in staat is het tij (ondergang Westese beschaving) te keren?

  Ik weet het zeker…..het schip zinkt, ongeacht de kapitein of de stuurman, laat staan de matroos.

  Droom maar van een mooi verleden, want de toekomst is inktzwart.

  Waar wel een zonnige periode gaat aanbreken is Azie en terecht, daar wordt immers alles gemaakt. Ja, U leest het goed, daar staan de fabrieken die het maken.

  In Nederland staan nagenoeg geen fabrieken meer, die zijn naar het Oosten verhuisd (samen met de welvaart).
  Praat maar over ongehoorzaamheid en droom maar van een ver verleden.

  Het schip zinkt verder ….tot de bodem.

 2. U heeft massaal voor ze gestemd in Nederland. Een studentje geschiedenis en een GreenPeace activist. Wat verwacht u nu eigenlijk, beide kunnen nog geen patatzaak runnen maar u onnozelen stemmen er massaal op.

  1. Haha, inderdaad. En al na een maand zou de helft of meer anders stemmen, ZEKER niet meer op deze oplichters! Hoe komisch wil je het hebben?

   Labiel volkje, die democraten? Nee joh, hoe kom je er bij?

  2. Hoe vlug men vergeet. Hoeveel van die stemmers, denk je, hebben dit rood/blauwe kabinet goedgekeurd? Velen binnen de VVD alswel de PvdA waren tegen zo’n coalitie. Het bewijst eens te meer, dat politici precies doen wat hun van BOVENAF opgedragen wordt en dat het electolaat NIETS te vertellen heeft, ongeacht op welke partij gestemd wordt. We zijn het er allemaal wel over eens, democratie bestaat niet, bestond niet en zal nooit bestaan. Wat de Grieken in 400 BC onder demokratie verstonden was het sturen van hun eigen zonen naar het slagveld. Zoiets, ook is het maar figuurlijk, zal nu zeker nooit meer voorkomen. Brussel, via de banken, bepalen wat er in dit en elk land gebeurd. Burgelijke ongehoorzaamheid door geen belasting te betalen is daarom totaal zinloos. Het niet betalen van de maandelijkse slavenpremeie, de hypotheek, zou een veel groter signaal afgeven aan de bankster-mafia-syndicaten, evenals het afbranden van ELK bankgebouw in de wereld en het opknopen van ALLE graaiers en bonusmelkers uit de bankstercommisariaten.

   Oef, dat moest ik even kwijt….

 3. “Wat je aanricht krijg je terug”, in dit lichaam of in een volgend lichaam. Dat is een natuurwet, de wet van karma/reïncarnatie, die sinds onheuglijke tijden door allerlei personen geaccepteerd wordt.

  De moderne mens bespot deze wet. “Kan niet”, zo vindt de moderne mens.
  Alhoewel de moderne mens slechts een paar jaar in een heel groot universum op slechts één planeetje wat rondsjouwt, kán zo’n wet geen onderdeel uitmaken van dat hele grote, fascinerende eco-systeem. Vindt hij.

  Alles is slechts “toevallig.” ’t Is natuurlijk prima wanneer je dat zo vindt, maar waarom dan zoveel geklaag en gezeur? En waarom dan toch voortdurend de baas willen zijn in die “toevallige” wereld?

  De moderne mens; een verwarde, arrogante, bozige en teleurgestelde persoon. En zichzelf maar geweldig blijven vinden. En anderen minachten, natuurlijk. Triest? Best wel. Maar ja, eigen keuze hé.

   1. Ach Looxcie, iedereen heeft recht op eeuwige, feitelijk kennis, da’s alles. Het is een vorm van welzijnswerk, eeuwige kennis aanbieden aan de onwetenden. En men mag het uiteraard afwijzen. Het is altijd vrijwillig, ’t accepteren van feitelijke, wetenschappelijke kennis.

     1. Je denkt wellicht teveel in stereotiepen Madman. Da’s nooit handig, zeker niet wanneer je er aan gehecht bent.

      Stereotiepen zijn er voor de hondjes van Pavlov, niet voor ontwikkelde mensen.

     2. Alleen al het feit dat je jezelf de oneinige wijsheid toedicht, dat zegt mij al genoeg over je wijsheid.

      Dat is een van de gedragskenmerken van psychose patienten…..

      Maar natuurlijk geld dat niet voor jou…jij bent anders.
      Jij bent zo wijs en uitverkoren. Wij zijn slechts onwetend.

      Veel succes. En bedankt nog he, dat jij je oneindige wijsheid met ons onwetenden wilt delen.

    1. Op de uni in Leiden zeggen de natuurkundewetenschappers: “het bestaan van god, met dat soort onzin houden we ons niet bezig, toch?” Ze hebben wel wat beters te doen.

 4. Nog een beter middel is een kopersstaking: puur het hoognodige kopen, liefst in Duitsland en met name het grootwinkelbedrijf mijden. Zonder agressie kun je dan toch voor een kaalslag zorgen, waar politici wel op moeten reageren. Ook het kopen van goud en zilver helpt, wanneer dat massaal gebeurt. Iedere Nederlander een gouden tientje en er is een 4 miljard aan fiatgeld verdampt.

  Weigeren belasting te betalen zal lastig worden in een systeem met een inhoudingsplichtige werkgever. BTW kun je omzeilen door niet hier te kopen.

  Wanbetalen helpt ook, maar dan moeten tientallen procenten meedoen. Een enkeling kunnen ze er zo uitpikken. Wanneer het verzet breed gedragen wordt, zoals bij de ‘poll tax’, dan lukt het.

 5. Het nadeel van zo’n grote kopersstaking en het massaal weigeren om welke belasting dan ook maar te betalen, is dat de overheid in acuut geldnood komt. Dan krijg je dat aasgierspeculanten daarop inspelen en de rente op staatsleningen explodeert, waardoor de Troika moet ingrijpen en ons land moet redden in ruil voor nog veel hardere austerity-maatregelen!

 6. Als ik belasting weiger te betalen krijg ik eerst aanmaning, daarna dwangbevel, erna deurwaarder en erna een gevangenisstraf…

  Kansloos dus…

 7. Koop geen flessen water
  Koop geen suiker maar stevia
  Koop geen aardappels maar rijst,pasta en bonen
  Koop geen sigaretten en drugs
  Koop geen alcohol
  Mijd advocaten
  Mijd makelaars
  Wie maakt de lijst af ?
  Jhon

 8. Je hebt als burger wel een aantal middelen om de strijd aan te binden met het liberale tuig. Inderdaad in georganiseerd verband- ongehoorzaamheid. Nou zal dit weinig zoden aan de dijk zetten. Op grote schaal het politieke schorem en banktuig op een andere wijze aanpakken zal veel doelmatiger zijn, want voorlopig lachen zij ons nog gewoon uit en kunnen Nederland helemaal naar de afgrond helpen.

 9. In ons (bananen) land wordt allang de uitslagen van de verkiezingen gemanipuleerd. Door de verkiezingspols op websites worden de zogenaamde voorkeurstemmen gemanipuleerd van wie de meeste stemmen zouden krijgen bij de verkiezingen. Zoals de SP van de ene op de andere week 10 zetels erbij kregen, zonder dat deze partij er iets voorgedaan zou hebben. Op het laatste moment zou de PvdA ineens meer dan 15 zetels erbij krijgen van o.a. de SP? en de VVD die naar de 30 zetels toebedeelt krijgen, terwijl deze laatste nog nooit zo hoog aantal heeft gehad voor die tijd. De PVV die het hele jaar bovenaan stond met ruim 30 zetels, krimpt ineens tot 15 zetels. We worden massaal bedondert, met de uitslagen kan er net zo mee gerommeld worden, als het hun uitkomt. Want het is bijna niet mogelijk om dit soort praktijken te controleren door de burgers. Verkiezingen zijn een illusie, de uitkomsten zijn min of meer al bekent voor de verkiezingen, alleen heeft de burger dat nog niet door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: