Burgers betalen hoe dan ook de rekening

13

René Tissen, RTLZ | Merkel heeft de geldsluizen geopend richting de redding van alle Europese banken. Het einde van het liedje is dat de rekening betaald zal moeten worden door de bevolking van Europa, hetzij via inflatie hetzij via bezuinigingen. Zelfs in Duitsland begint het besef door te dringen dat bondskanselier Merkel de volledige regie over de Europese schuldencrisis is kwijt geraakt. In feite heeft zij de geldsluizen richting Zuid-Europa wagenwijd opengezet in ruil voor een aantal vage regels, naïeve voornemens en schimmige beloften die Spanje en Italië bereid waren af te geven op voorwaarde dat hun banken spoorslags gered zouden worden.

Franse meesterzet ten koste van Duitsland

Erger nog, mevrouw Merkel heeft de geldsluizen geopend richting de redding van alle Europese banken, dus ook de Franse. Niet voor niets koos president Hollande de zijde van Spanje en Italië. Daar had hij alle belang bij. Binnenkort zal duidelijk worden hoe slecht de Franse banken er daadwerkelijk voor staan. Zal de schok net zo groot zijn als destijds met Lehmann Brothers in Amerika het geval was? Nee, want de rekening wordt op voorhand betaald door het goedgelovige Duitsland en –niet te vergeten- door Nederland.

Door de kat of door de hond gebeten, maakt dat uit?

Duitsland heeft de bankensector gered. Wij in Nederland zijn echter een schijnoplossing in gerommeld en laten de consequenties daarvan gelaten over ons heen komen. Veel keus was er trouwens niet. Wij zijn namelijk ofwel ons geld kwijt aan deze dure – maar gemiddelde – oplossing om de Europese bankensector overeind te houden. Ofwel zijn wij net zoveel (en misschien zelfs meer) geld kwijt aan de redding van onze eigen bankensector als en zodra deze omvalt naar aanleiding van de implosie van Zuid-Europa. Of je nu door de kat of door de hond gebeten wordt, betalen zullen we. Zonder de capitulatie van Duitsland was Zuid-Europa geïmplodeerd en wel onmiddellijk na de crisistop. In Nederland was het direct daarna gedaan met ING. Dat zou zo maar 40-100 miljard hebben gekost en dan was het ook voor Nederland einde oefening geweest. Zo angstaanjagend dicht is men het eindspel van de schuldencrisis genaderd. Zo spannend is het. Er moest een doorbraak komen. Lees het hele artikel van René Tissen op RTL Z.