In de reacties van mijn eerdere artikel las ik een paar opmerkingen over technische analyse. Cyclische analyse is echt iets anders dan technische analyse. Laat ik de cyclische analyse nog even kort uitleggen. Kapitaal begint vaak te verschuiven door te anticiperen op nieuws. De beurswijsheid “buy the rumour, sell the news” verwijst daar naar. Op het moment dat het nieuws in de kranten staat, heeft de verschuiving van kapitaal al plaatsgevonden. Het draait bij het voorspellen van beurskoersen niet om het fundamentele verhaal. Het gaat om de vraag wat mensen denken. En wat deze mensen geloven wat er gaat gebeuren. Dit is ook de reden waarom banken omvallen. Mensen halen geld van de bank omdat ze het niet meer vertrouwen en verwachten dat de bank mogelijk zal gaan omvallen. Niemand is zo gek om te wachten tot het moment dat de bank failliet is.

Verder heeft u als individu op de financiële markten geen invloed. Uitzonderingen daargelaten. De markten zijn zo groot en sterk dat ze moeilijk te beïnvloeden zijn.  Een goed voorbeeld zijn valuta-interventies. Deze blijken vaak na een paar uur uitgewerkt. Centrale banken verkopen dan een bepaalde valuta om een bepaalde koers te creëren. Japan doet dat regelmatig.

Omdat u nauwelijks invloed heeft, is het kijken naar koersen vaak voldoende. De massa bepaalt waar de markt naartoe gaat. Nu is het zo dat de massa zich patroonmatig gedraagt. In het oude Midden-Oosten was men daar al mee bezig. Bijvoorbeeld door patronen in graanprijzen te zoeken. De  Rothschild familie liet wetenschappers er ook naar zoeken. Deze familie kon vervolgens gebruik maken van een 40 maanden cyclus in markten om te investeren. Door de komst van de computer gaat dit veel makkelijker.

Ik heb twee plaatjes voor u.  Hieronder ziet u de euro ten opzichte van de de Amerikaanse dollar (EUR/USD). De ene afbeelding geeft een paar cycli weer. Deze cycli zijn gebaseerd op koersdata vanaf 1993 op weekbasis. Een cyclus is een regelmatig terugkerend patroon van toppen en bodems. Het doel is cycli te selecteren die het sterkst zijn. Ik heb deze cyli gebruikt: 82, 38, 24, 17, 14, 11 en 7 wekencycli. De niveaus in de grafiek zijn als volgt weergegeven: 12500 = $1,25, enzovoort.

Samen vormen deze cycli de rode lijn in de grafiek hieronder. In de afbeelding ziet u dat de cyclus bodemt met de laatste koers van 1 juni 2012. Vervolgens gaat de rode lijn omhoog. Dit betekent dat de koers mogelijk omhoog kan richting de $1,3 enzovoort. Rond oktober kan er weer verzwakking optreden. De actuele koers van de euro/dollar schommelt rond de $1,25.

H. Borghuis (@borghuish)

Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen en of andere financiële producten. Auteur heeft geen positie in de euro/usd op het moment van publiceren.

3 reacties

  1. Bedankt voor deze analyse. Het enige wat niet geanalyseerd kan worden zijn de onverwachte gebeurtenissen. Het kan dus zijn, dat op een moment de koers volgens de grafiek rijp is voor een stijging, terwijl dat net spanje een downgrade krijgt en dus zal dan de euro dalen. OF zijn hier ook methodes voor in de cycli?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: