Ergste cashcrisis in tien jaar bij de Verenigde Naties

De multilaterale organisatie meldt op 8 oktober 2019 dat ze voor de “worst cash crisis” in bijna tien jaar staat. Stéphane Dujarric, Spokesman for the Secretary-General aan het woord, in de dagelijkst briefing vanwege de United Nations. De secretarisgeneraal António Guterreszelf heeft zulks al meegedeeld aan de lidstaten. Zowat een derde van hen moet zijn verschuldigde bijdrage voor 2019 immers nog betalen…

Nooit meer oorlog

De VN of UN werd vlak na Wereldoorlog II opgericht. Wikipedia: the UN ‘is an intergovernmental organization tasked with maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, achieving international co-operation, and being a centre for harmonizing the actions of nations.’ In de eerste plaats opdat er nooit meer oorlog zou komen. In dat opzicht dus niet bepaald een succes te noemen. 193 Staten zijn ondertussen anno 2019 lid geworden, oftewel zo goed als alle landen ter wereld.

Pay up!

129 Landen hebben hun bijdrage reeds betaald in oktober 2019. Maar dat betekent dat de andere dat nog niet hebben gedaan. Vandaar dat er een hoogdringend liquiditeitsprobleem bij de organisatie is. Er zijn nog middelen tot het einde van deze maand. Maar in november 2019 zal de kas leeg zijn. Grootste schuldenaars zijn de VS met een achterstal van 1 miljard dollar. Terwijl de VN in totaal 2,3 miljard dollar openstaan heeft aan tegoeden. Het antwoord van president Trump volgde alras:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181891356274413570

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.