Het gaat allemaal niet van een leien dakje tijdens de eurotop. Jan-Kees heeft al laten weten dat ‘een crisis die in 15 jaar is opgebouwd, niet tijdens één top is op te lossen’. Hier maakt onze minister van Financiën echter een denkfout, want het gaat niet alleen over deze euro bijeenkomst, dit is namelijk al de zoveelste eurotop van dit jaar. De korte termijn opluchting kennen de markten nu onderhand wel. De beurzen zijn nerveus, hoop heeft plaatsgemaakt voor vrees. Men verwacht deze keer alles omvattende oplossingen. De AEX-index is inmiddels weer gedaald tot onder de 300 punten en de rente van de Italiaanse en Spaanse staatsobligaties zitten in de lift, terwijl het afgelopen week juist de goede kant op ging met de pigbonds.

De ECB verlaagde de rente donderdag met 25 basispunten naar 1,0%, om de economie te stimuleren. Dit terwijl de inflatie in de eurozone nog steeds op 3,0% staat en volgens de ECB ook nog een aantal maanden boven het vastgestelde EU-target van 2,0% zal blijven. Het was voor de tweede keer op rij dat Draghi, de nieuwe ECB president, de rente naar beneden heeft bijgesteld. Meer informatie over de nieuwe stimuleringsmaatregelen (leningen voor europese banken in twee rondes waarin leningen van drie jaar worden verstrekt, het is zoiets als gratis geld) en de M3-geldhoeveelheid in de eurozone, is hier terug te vinden in de speech van de vervanger van Trichet.

Zoals eerder op Biflatie.nl was te lezen: Falen is geen optie meer en de druk is groter dan ooit, gezien de volatiliteit op zowel de aandelen-, de obligatie- en de valutamarkten. Dat het serious business is deze keer bevestigd de Franse president Sarkozy ook nog maar even: ‘Risico desintegratie van de eurozone, is niet eerder zo groot geweest’, aldus de Fransman. Veel analisten verwachten dat deze eurotop niet de beoogde resulaten brengt, die nodig zijn voor de huidige schuldencrisis. De kans is namelijk aanzienlijk dat er landen zijn die dwars gaan liggen, waardoor het moeilijk wordt om tot een definitieve oplossing te komen.

Bovenstaande redenen zijn genoeg voor centrale banken om zich voor te bereiden op het ergste. Een opvallend artikel op de website van de Wall Street Journal op de eerste dag van o zo belangrijke eurotop. WSJ kopt namelijk : ‘Banks prep for life after Euro‘. Een quote uit het artikel: ‘The first signs are surfacing that central banks are thinking about how to resuscitate currencies based on bank notes that haven’t been printed since the first euros went into circulation in January 2002.’

Het is goed dat centrale banken ook rekening houden met plan B, want indien de euro zal verdwijnen moet er toch nieuw geld worden geprint en geslagen. Maar het zegt natuurlijk ook wel veel over het vertrouwen in de huidige staat van Europa. Er wordt veel gezegd, maar vooralsnog weinig gedaan. Alle scenario’s liggen daarom nog open.

Lees ook: Euro zone will survive but EU summit will fail

13 reacties

  1. Kan de crisis door de politiek opgelost worden?
    Naar mijn mening niet.
    Ze bedenken alleen variaties op vorige oplossingen die ook niet werkten.
    Wat ze ook bedenken: het zal nooit werken.
    Ik vind dat regeringen en banken geen zeggenschap horen te hebben over het geld.
    Iedereen hoort 100% de baas te zijn over zijn eigen geld.
    dan hadden we deze problemen niet.

  2. @fin: Dat ben ik niet helemaal met je eens. Door een ineenstorting komt alles tot stilstand, in een klap. Op dat moment zal de economie tot stilstand komen, de vraag neemt dan enorm af, wat prijsdalingen tot gevolg zal hebben, totdat natuurlijk de geldpersen op volle kracht worden aangezet, maar dan moeten die euro’s die worden geprint ook wel de burger weten te bereiken.

    Ik geloof wel in voedselinflatie, naar eten blijft altijd vraag.

  3. Ik denk dat er een aantal landen uit de Eurozone gaan en dat die verder zich gaat consolideren tot een 10-staten confederatie met Mr. 666 als dé sterke man aan top!

  4. @M
    Nou, nou… 7 landen die er uit stappen ? Toe maar !
    Ennehh…

    Goh !… 666 Ik vroeg me al af wanneer die weer ’s voorbij zou komen.

  5. De reactie van M is verkeerd neergezet. Het had moeten zijn: Zullen er een aantal landen uit de eurozone gaan en gaan die zich dan verder consolideren tot een 10-staten confederatie met mr. 666 als sterkste man aan de top??

  6. Beste M,

    Je zou best weleens gelijk kunnen krijgen. Dat oude Boek heeft het al vaker bij het rechte eind gehad!
    We zullen toch een keer terug moeten naar tien, nietwaar?

  7. Klamme Nout krijgt in de toekomst ‘het volk’ nog wel eens op privé-bezoek vrees ik … kan onze Trilateral CoNmissioner nog wat extra peentjes zweten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: