Centrale banken komen opnieuw met stimulantia; is het feestje dan nog niet afgelopen?

11

De koersen op de beurzen lijken weer wat op te leven. Beleggers zijn weer aan de koopzijde vanwege uitspraken van centrale banken de FED en de ECB. Fed-president Jerome Powell staat open voor eventuele renteverlagingen en de ECB hinkt ook op nieuwe geldverruimingsmaatregelen.

geld lenen

Hoera, opnieuws gratis geld

Misschien weer een korte opleving van de beurzen. Beleggers zijn verslaafd geraakt aan de stimulerende middelen van centrale banken met hun ‘gratis-geld-schepping’. Een wereld vol tegenstellingen, in de sportwereld verboden, maar beleggers snakken er naar en het is zelfs gratis. In de VS kan de rente wat naar beneden, de FED hanteert een centrale rente in de bandbreedte 2,25 tot 2,50 procent. In Europa staat de centrale rente van de ECB op nul en zelfs negatief (- 0,4 %) voor overtollig kasgeld van de banken. Misschien dan maar wat slechte leningen opkopen van de banken die daarmee dreigen om te vallen? Mario Draghi is een Italiaan en kan het dicht bij huis zoeken. Italiaanse banken stikken er in.

Goedkoop geld is cadeautje voor elite

Hoe dan ook, een nieuwe periode lijkt aan te breken van kwantitatieve geldverruiming (QE). Een vorm van directe geldschepping door centrale banken. Gratis geld, maar voor wie? We kennen de effecten daarvan in de nasleep van de kredietcrisis en de eurocrisis. Het stimuleert onrendabele bedrijven om met goedkoop geld risicovol te investeren. En wat te denken van de opgeblazen vastgoedbubbel? Door de lage hypotheekrente zijn vastgoedprijzen de lucht ingevlogen. En wat te denken van de aandelenbubbel? Met goedkoop geleend geld kochten beursgenoteerde bedrijven hun eigen aandelen in. Een cadeautje voor aandeelhouders. De winst per aandeel stijgt, zodat de totale winst over minder aandeelhouders verdeeld hoeft te worden. Kassa dus! Maar wacht even, is dat de bedoeling van de kunstmatige inseminatie van onze centrale banken? Het grote geld wordt op deze wijze verdeeld onder de elite. Ik dacht dat centrale banken een beleid horen te voeren ten dienste van de samenleving. Niet verwonderlijk dat de middenklasse ontevreden is en de slapende massa meeneemt de straat op.

Ten hele gedwaald

Maar hoe zouden beleggers straks reageren als de onlangs ingezette handelsoorlog zijn zure vruchten gaat afwerpen en de motivatie om te investeren drastisch afneemt? De export naar besmette landen zakt in en de productie valt terug. Een nieuwe periode van kunstmatig opverende beurzen door middel van stimulantia zou wel eens van korte duur kunnen zijn als de geldschepping weer niet in de reële economie terecht komt. Het inmiddels bekende spelletje van de centrale banken zou door de ontevreden middenklasse en de slapende massa al snel worden doorzien. Vooral als in Europa de rentetarieven nog eens door het ijs gaan en onze banktegoeden gaan bevriezen. De oudere generatie was gewend een vergoeding te ontvangen voor uitgeleend geld aan de bank. We noemden dat RENTE! De jongere generatie spaart niet meer. Ze laten hun overtollige saldo op de lopende rekening staan waarop elke maand de bankkosten worden afgeschreven. Ze weten niet beter dat het aanhouden van overtollig geld op hun rekening geld kost. Hoe gevaarlijk is dat? Ach ja, geld lenen kost geen drol toch, en wordt misschien nog goedkoper. Tenzij de nerveuze banken het niet meer aandurven hun verdienmodel naar de knoppen te helpen.                                   

Hoogmoed komt voor de val

Als de ECB binnen de EU met hun geldschepping ook de rente gaat verlagen zou dat wel eens heel riskant kunnen worden. Het is in de oude Europese monetaire geschiedenis nooit eerder vertoond. Een negatieve rente binnen de EU zal niet lang gedoogd worden als daarmee de deur wordt geopend naar pensioenkortingen en vooral de rekeninghouders met spaartegoeden nerveus worden. Ook het verdienmodel van de banken in Europa gaat er aan. Alle ellende die daar op termijn achter weg komt kunnen centrale banken niet meer compenseren met weer een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling. De vraag is hoe lang de opleving van de beurzen zal doorzetten met de verwachte nieuwe stimulantia. Het gezegde, “hoogmoed komt voor de val,” is anno 2019 volop van toepassing.  Centrale banken die denken met hun waanzinnige beleid het monetaire stelsel te kunnen besturen. De VS, die met hun repressieve maatregelen heeft afgedaan als wereldmacht. En de arrogantie van de beleggers die leven in een bubbel en zijn vergeten om tijdig af te kicken.