Centrale Banken strooien met dollars

19

Het was een spannende dag in de politiek en op de financiële markten. Woensdagochtend was het de heer Olli Rehn (Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken) die doodleuk publiekelijk verkondigde dat de komende 9 dagen cruciaal zijn voor de euro. Dat dit opvallend is, komt omdat in de afgelopen crisisjaren het meestal de economen waren die spraken over “5 voor 12”-momenten. Dit keer is het echter een politicus die met een doomsday scenario op de proppen komt.

Ook hebben de Europese politici aan de emerging markets gevraag of ze niet via het IMF de eurocrisis kunnen bekostigen, omdat ze zelf hun eigen problemen niet kunnen oplossen. Uiteindelijk werd al het negatieve nieuws overschaduwd door een algehele gecoördineerde interventie van Centrale Banken. De Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, BoJ, SNB, etc) gaan voor sinterklaas spelen.

Het komt hier op neer: er is besloten dat het gemakkelijker moet worden voor banken om in dollars te handelen en om dollarleningen aan te gaan. Het prijskaartje dat aan de dollar hing is als het ware verlaagd. Dit doen de centrale banken omdat de onderlinge markt van banken volledig is vastgeroest door de crisis en een herhaling van 2008 in de lucht hangt. Het Europees geldsysteem staat op het punt te imploderen.

De snelle denker ziet gelijk al dat deze maatregel symptoombestrijding is. Immers, het probleem van te grote schulden van staten waardoor banken/investeerders/pensioenfondsen geen vertrouwen in het Europees geldsysteem meer hebben, is vandaag niet anders geworden door de nieuwe maatregelen.  Een bekend gezegde is nog altijd; het vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Dus de heer Rehn heeft gelijk. De politici zijn nu aan zet om het vertrouwen terug te brengen. Dit hebben we al vaker gehoord; wederom komt er een Top der Toppen aan, ditmaal over 9 dagen. Dan zullen de politici wel met een oplossing móeten komen. De recente geschiedenis heeft echter uitgewezen dat de uitkomsten van een dergelijke top elke keer halfslachtig zijn vaak tekort schieten.

We zullen over 9 dagen zien of er een algehele oplossing op tafel ligt; dit moet een verhoging van het Europees Noodfonds inhouden met al dan niet een grotere betrokkenheid van het IMF. De oplossing kan voor de politiek wellicht ook nog de invoering van de zogenoemde Eurobonds zijn, hoewel je deze optie praktisch al kunt doorstrepen, om Merkel hier niet aan wil. De beleggers hebben woensdag een feestje gevierd, de AEX sloot ruim 4% hoger, maar het is toch weer heel erg in de waan van de dag. Laurens de Jong