Centrale banken: waar de waanzin kind aan huis is/Corona als perfecte excuus

Fed Voorzitter Powell waarschuwt dat de economische schade, als fall out van het Coronavirus, misschien permanent is. Alzo wordt de openbare opinie gekneed. De burger mak gemaakt en zachtjes voorbereid op dat het eerst erger gaat worden… Alvorens het nog erger wordt. Hij kan beter in eigen boezem kijken want wie op de eerste plaats heeft de wereldeconomie naar dit doodlopende pad gevoerd? Toch de Federal Reserve zelf en haar collega centrale banken. Blame it on Corona? We don’t think so. Het was simpelweg de spreekwoordelijke druppel die een reeds overvolle emmer deed overlopen. Maar Powell en alle andere incompetente besturen, ook regeringen, hebben vandaag het perfecte excuus. Blame it on Corona? Ja, toch dus.

Remedie die geen remedie is

‘Powell maakte woensdag duidelijk dat hij bezorgd is over de economische toestand en de vooruitzichten. “Bijna 40 procent van de werkenden in gezinnen met een jaarinkomen van minder dan 40.000 dollar (37.000 euro) hebben in maart hun job verloren. Diepe en lange recessies kunnen blijvende schade veroorzaken aan de productiecapaciteit. Liquiditeitsproblemen kunnen solvabiliteitsproblemen worden en vermijdbare faillissementen kunnen jaren op de groei wegen.”‘ Aldus De Tijd. De remedie van de Voorzitter luidt aldus: nog méér stimuleren! Begrijpe wie begrijpen kan… De definitie van waanzin is: steeds hetzelfde doen maar een andere uitkomst verwachten. Is dit niet perfect van toepassing op deze denk en doen trant?

’t Mag wat kosten

Economen zien nu reeds, we schrijven donderdag 14 mei 2020, het Amerikaanse begrotingstekort oplopen tot 4000 miljard dollar. Oftewel 20 procent van het BNP. Tja, ’t is duur maar het mag wat kosten. ‘Bijkomende budgettaire steun kan duur zijn maar is het waard als dat helpt om economische schade op lange termijn te voorkomen.’ Zo zit dat. Als dat helpt. Het hielp niet in het verleden, het helpt vandaag niet, maar ‘op lange termijn’ zal het vàst helpen! Ja toch? Het is wishfull thinking, dus hopen en zeggen en denken tegen beter weten in. Of prietpraat, praat voor de vaak. Of ronduit pure waanzin. Kiest u maar, beste lezer. Wie het weet mag het zeggen. Joost mag het weten…

Eigen lof stinkt

Het Amerikaanse Congres heeft reeds 2.900 miljard dollar (2.700 miljard euro) oftewel 14 procent van het bruto binnenlands product (BBP) vrijgemaakt om gezinnen, bedrijven, de gezondheidszorg en overheden te ondersteunen. Ja, nù wil men de schade in 2018 door president Trump aangericht (het opdoeken van de nationale virusbestrijdingsdienst) proberen te herstellen? Powell klopt zichzelf op de borst; dat zien we wel meer Amerikaanse officials doen. ’t Is al bluf en branie. Zoals een Hollywood filmset. Een facade, met niks er achter. Wie gelooft deze mensen nog? Want de VS hebben ‘bijzonder snel en krachtig gereageerd’ zegt hij. Dat Donald Trump in januari 2020 het Coronavirus nog een lichte griep (“a mild flu”) noemde, is alweer vergeten en vergeven dus? Maar ja, wie durft zijn baas tegenspreken, als je nog aan je baan houdt tenminste…

‘Stimulus and the damage done’

Grappige annekdote, of eigenlijk meer om groen te lachen dan. Ben Bernanke (‘Helicopter Ben’, u weet nog wel) was ook Voorzitter van de Federal Reserve. Van 2006 tot 2014. Toen hij zijn post verliet, trachtte hij zijn hypotheek te vernieuwen. Hij kreeg ‘no’ op het rekwest vanwege de bank!According to Bloomberg News, Mr Bernanke told a conference in Chicago: “I recently tried to refinance my mortgage and I was unsuccessful in doing so.” “I’m not making that up,” he added, as the audience laughed. He went on to suggest that banks “may have gone a little bit too far on mortgage credit conditions”.’ Dàt is nog eens wat je een eufemisme noemt! Zal binnen een aantal jaar over de Amerikaanse centrale bank ook gezegd worden: “Powell may have gone a little bit too far on monetary stimulus”? Maar ja, dat zal dan zijn nadat de onherstelbare schade reeds is aangericht. Aan het ‘prestige’ van het instituut. Aan de munt, de dollar. En aan de nationale economie… The Pomp Letter: ‘Wall Street Is Addicted To Stimulus And The ‘Capitalists’ Are Begging For Bailouts’. Addicted, verslaafd. Waar hebben we dat nog eerder gehoord?

8 reacties

 1. Die uitspraak van de EU klopt toch ook niet, over dat geld terug?. Ja, dat willen we allemaal wel natuurlijk maar de reis en vliegmaatschappijen maak je zo helemaal kapot. Waar staat die EU eigenlijk voor vraag ik me af….

  1. Niet voor bedrijven, niet voor ondernemers, maar ook niet voor het volk. De EU-wetten gaan boven alles. Volgens Europese regelgeving moet een gedupeerde kunnen kiezen tussen het terugkrijgen van het ticketbedrag of een omboeking. Verder wordt niet gekeken of er zware belangen wegen die buiten werking stellen van de regelgeving mogelijk moeten maken. De grote Brusselse burelen denken alleen eurocratisch, niet democratisch.

   1. “Verder wordt niet gekeken of er zware belangen wegen die buiten werking stellen van de regelgeving mogelijk moeten maken”

    Dat is triest… Zo maken we meer kapot dan ons lief is…
    Ik dacht overigens, dat ze wel wat op hadden met bedrijven maar dat is dus niet zo. Bedankt voor je toelichting.

   2. “Verder wordt niet gekeken of er zware belangen wegen die buiten werking stellen van de regelgeving mogelijk moeten maken”

    Dat is triest… Zo maken we meer kapot dan ons lief is…
    Ik dacht overigens, dat ze wel wat op hadden met bedrijven maar dat is dus niet zo. Bedankt voor je toelichting.

   1. Klopt Gerrit, veel is op overmatig krediet gebaseerd en dat komt nu jammerlijk boven water.
    Joost zou zeggen: de grote kuis is begonnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.