Is chartaal geld schuldvrij geld?

15

Ingezonden artikel | Veel mensen denken nog steeds dat commerciële banken spaargeld van spaarders gebruiken om dit vervolgens uit te kunnen lenen aan anderen en van het renteverschil leven. De realiteit is dat commerciële banken het uitgeleende geld creëren uit het niets:

[youtube id=”7m05ZI6jvxs” align=”center” autoplay=”no”]

Vrijwel al het geld wat circuleert in de economie is op deze manier gecreëerd door commerciële banken. Munten en bankbiljetten vormen slechts een klein gedeelte van de geldhoeveelheid. Deze worden echter niet door commerciële banken gecreëerd, maar door andere partijen:

Bankbiljetten

In Europa heeft de ECB het alleenrecht machtiging te geven tot de uitgifte van bankbiljetten binnen de Gemeenschap. Bankbiljetten worden uitgegeven door nationale centrale banken. De fysieke productie van de biljetten besteden centrale banken uit aan een aantal private partijen. Er zijn in de wereld maar een paar private ondernemingen die bankbiljetten kunnen en mogen produceren.

Munten

In Europa kunnen de lidstaten munten uitgeven, onder voorbehoud van goedkeuring van de ECB met betrekking tot de omvang van de uitgifte. Het produceren en in omloop brengen van munten is geen taak van de Nederlandsche Bank (DNB). De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht slaat de Nederlandse euromunten. Zij doet dit onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën. Banken en particuliere waardevervoerders verzorgen de distributie. DNB houdt wel een nooddepot aan. Tijdelijke overschotten en tekorten kunnen hier worden gestort of opgenomen. Sinds 15 juni 1994 is de Nederlandse Munt zelfstandig, waarbij de Nederlandse Staat 100% aandeelhouder is.

Seigniorage

De hoeveelheid munten en bankbiljetten in circulatie is afhankelijk van de vraag vanuit de commerciële banken. Bij het vergroten van de chartale geldhoeveelheid worden munten en/of bankbiljetten verkocht aan de commerciële banken tegen nominale waarde. Het verschil tussen de kostprijs van munten/bankbiljetten en de nominale waarde wordt in vaktermen seigniorage genoemd. Dit is in Nederland voor de staat. Het maakt niet uit of de maker van het geld in eigendom is van de staat of niet aangezien het niet de maker is maar de staat die het geld in omloop brengt.

Is chartaal geld schuldvrij geld?

Ondanks dat de seigniorage bij chartale geldschepping voor de staat is kun je jezelf afvragen in hoeverre chartaal geld schuldvrij geld is. Chartaal geld kan namelijk enkel in handen komen van de burgers door geldopname. En om geld te kunnen opnemen bij de bank is een bankdeposito noodzakelijk. Echter, bankdeposito’s zij het gevolg van geldschepping en niet andersom!

Bron: monetairehervormingennu.wordpress.com

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie