China’s National Development and Reform Commission (NDRC), een economisch adviesbureau voor de Staat, labelt het mijnen van cryptomunten als ‘ongewenst’. Het is nog maar een advies in voorlopige vorm (draft). Tot 7 mei 2019 kunnen er nog veranderingen, aanpassingen gebeuren. Maar wat zou dit betekenen voor het cryptomijnen? Zo’n 71 procent van alle business vindt in China plaats vanwege de lage energiekost. De invloed op de koersen van cryptomunten kan héél positief zijn…of net héél negatief.

Crypto’s worden schaarser

Verminderde toevoer van nieuwe munten, op de eerste plaats van bitcoin (BTC) kan de koers fel omhoog stuwen. Chinese mijnoperaties, gigantische warenhuizen vol met dure apparatuur, kunnen niet van ene op de andere dag uitwijken naar elders. Veel minder munten die op de markt komen doet het bestaande aantal in principe in waarde toenemen. Cryptomijnen staat op een lijst met meer dan 450 andere ‘activiteiten’ die niet ‘adhere to relevant laws and regulations, were unsafe, wasted resources or polluted the environment.’ Hoewel de regering de blockchain technologie op zich volop omarmt, blijft haar standpunt tweeslachtig. Cryptomunten zijn gedecentraliseerd, worden reeds in tientallen andere landen gebruikt. Controlefreak China kan er geen greep op krijgen en vreest voor implicaties voor de eigen nationale munt, de renminbi. Slimme Chinezen die wel in bitcoin willen handelen, doen dit ondertussen via de OTC. Ondanks het strenge verbod.

Potentiële ramp

Het glas is halfvol of het is halfleeg. Dat is maar hoe je het bekijkt. De cryptogemeenschap (zo’n 30 tot 50 miljoen gebruikers en fans, handelaars en speculanten) maakt of breekt de business. Zij kan dergelijk bericht uit China ook als heel negatief interpreteren. Het kan een emotionele klap betekenen.

Wall of worry

Dit gezegd zijnde, het zou de zoveelste moeilijkheid zijn die de cryptobusiness moet overwinnen. Eerst, sinds het ontstaan in 2009, genegeerd worden. Daarna met dédain behandeld. Vervolgens werd door the powers that be (oei, een serieuze concurrent!) gewaarschuwd voor de vele ‘gevaren.’ Tenslotte leek het tijdens de berenmarkt van 2018 alsof de sector dood en begraven was. Om vervolgens uit haar as op te staan. En een voorzichtige maar gestage groei te laten zien. De onderliggende technologie, de blockchain, heeft eveneens officiële erkenning gekregen. In luttele maanden steeg de BTC koers zo van 3000 naar 5000 dollar tegenwaarde. Het is niet meer of die wordt toegepast, want dat gebeurt al in tal van landen. Maar wààr allemaal de blockchain nog voor gebruikt zal worden. De toepassingsmogelijkheden lijken inderdaad haast eindeloos.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: