China en Rusland samen voor cryptocentrum op de grens?

Waar twee deels communistische, deels kapitalistische grootmachten zich kunnen in vinden. De plannen voor een offshore (letterlijk: buiten de kust) zogenaamd cryptocentrum zijn reëel. Het zou een soort hub voor cryptotrading worden en op de grens tussen de twee naties komen. We noemen beide landen voor een zeer klein deel communistisch, en een overgroot deel kapitalistisch, omdat beide nog niet met hun idealistische verleden willen breken. Het mausoleum met Lenin blijft in stand gehouden. Over Stalin mag weinig kwaad gesproken worden. En Poetin mag dan gelukkig lang geen nieuwe Man Van Staal zijn, maar hij heeft er wel de dictatoriale trekken van over geërfd. Net als de president van China beslist geen reïncarnatie van Mao is. Maar China blijft een zeer strak centraal geleide staat die ook geen interne oppositie duldt.

Autonoom

Het is Leonid Petukhov die in juni 2019 het nieuws uitbrengt. Hij is het hoofd van ‘the Agency of the Far East for Investments and Exports (IPA).’A proposal is being considered to create an offshore financial centre on Bolshoy Ussuriysky Island. Dat eiland ligt op de grens tussen Rusland en China. En wordt dan ‘a kind of hub for crypto trading.’ Het is des te opmerkelijk wanneer het plan realiteit wordt. Want beide landen staan ambigu tegenover cryptomunten in het algemeen, handelen erin, of het mijnen van munten. Maar het is au fond wel een oplossing in de zin van: we nemen er afstand van, maar blijven toch betrokken. Dubbelzinnig nog steeds? Jawel, maar ondertussen kan de crypto en blockchain wereld er wel zijn gang gaan. Offshore centra zoals op tal van plaatsen in de wereld opgezet, zijn eigenlijk kleine wereldjes die zowat autonoom zijn.

Uniek

Hoewel bijvoorbeeld Rusland reeds twee offshores bezit, voor financiële handel, zou dit crypto eiland uniek in de wereld zijn. Het zou zeker wel de samenwerking tussen beide landen op dit gebied bevorderen. ‘Russia is seemingly looking to learn from these experiments and craft their own economic ‘zones’ specialising in cryptocurrency trading and foreign exchange markets.’ Rusland is duidelijk de initiatiefnemer in deze. Het is nog wachten op officieel commentaar en reacties van de Chinese overheid. Die is tot noch toe gretig afnemer van alles wat naar blockchain ruikt, maar staat huiverig tegenover de digitale munten zelf. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.