China hervormt met het oog op 2020

china vlagDe tweede economie ter wereld – en eerder vroeg dan laat de eerste – zal ingrijpend veranderd worden tot 2020. Dat is de grote boodschap naar de buitenwereld toe na 4 dagen conclaaf van de Communistische Partij.  Het zal betekenen: minder overheidsingrijpen en meer de markt haar werk laten doen. Er zal een centraal comité opgericht worden dat moet zorgen voor en toezicht houden op “diepgaande hervormingen”.  De details blijven nogal vaag, het lijkt hier en daar wel een beetje op een toespraak van de FED.  Volgens een econoom van Credit Suisse in Hong Kong betekent het de markt redelijk vrij spel geven dus minder overheidsinterventies. Dit is nu niet echt revolutionair te noemen?

Grote uitdagingen

Het nieuwe leiderschap van China profileert zich hiermee maar de weg was reeds eerder ingeslagen: het land langzaam en op zijn eigen merites omvormen tot een echte kapitalistische staat.  Wat het op veel vlakken eigenlijk al is.  China maakt het gebruik van haar munt al losser, werkt aan een social security en de beurs is ook al lang volwassen.  Maar de uitdagingen zijn natuurlijk ook enorm : China “must unleash new sources of growth as the economy, after three decades of breakneck expansion, begins to sputter, burdened by industrial overcapacity, piles of debt and eroding competitiveness“.  We zien het onze westerse politici nog niet direct doen.

To get rich is glorious

De voormalige leider van de Communistische Partij van China, Deng Xiaoping (1904-1997) heeft indertijd de deur naar de buitenwereld geopend, de levensstandaard van honderden miljoenen burgers verbeterd en het land tot de snelst groeiende economie ter wereld omgevormd.  Van hem komen de woorden die de wereld zouden rondgaan : “To get rich is glorious“.  En die deur wordt dus almaar wijder opengezet…

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.