China koopt grootste goudkluis ter wereld

3

china goudEen reusachtige kluis, waar maar liefst 2000 ton goud in bewaard kan worden, is in Shanghai geïnstalleerd. Het is de grootste goudkluis ter wereld. Gekocht op de groei, zoals mijn moeder vroeger altijd zei, wanneer ze een trui voor me kocht die nog wat te groot was. Waarschijnlijk zal deze kluis wel weer vlug gevuld raken, want er is afgelopen tijd veel goud gekocht, het zal voor heel het jaar 2013 rond de 1000 ton uitkomen, aldus de World Gold Council. Dat zou dan een stijging van 29% zijn in vergelijking met vorig jaar. China zal hierdoor India voorbij streven als grootste koper van goud ter wereld.

60% van de vraag naar Goud

De vraag vanuit China tezamen met India, Indonesië en Vietnam zal ongeveer 60 % van de wereldvraag betekenen, aldus HSBC Holdings. Een massieve vote of confidence zegt Philip Klapwijk van Precious Metals Ltd, die de goudstromen al sinds 1988 monitort. Niet alleen de Chinese nieuwe rijken kopen goud maar we geven u toch het potentieel mee: China staat op de 4de plaats in de wereld met burgers die 1 miljoen dollar of meer te investeren hebben, er kwamen in vergelijking met 2012 al 14% meer rijken bij en het BNP was vorig jaar 8400 miljard dollar, tegenover 1500 miljard in 2002. Het volume verhandeld goud op de Shanghai Gold Exchange is laatst tot een nieuw hoogtepunt gestegen.

goud china

Goud: van west naar oost

Het goud blijft maar bewegen en gaat vooral van West naar Oost, zoals vanuit het VK (798 ton t.e.m. de eerste helft van 2013); vanuit goudfondsen zoals GLD ook, richting Hong Kong en China, meestal met een tussenstop in Zwitserland waar raffinaderijen alles in de gewenste maat gieten. Hierboven in de grafiek een ontwikkeling van de Chinese gold trade. Veel meer informatie over China, de Shanghai Gold Exchange en de ‘West To East Gold Distribution’ is te lezen op het weblog van Koos Jansen.

Lees het hele artikel op Goudvergelijken.nl

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie