China op weg naar een goudstandaard ?

7

goudstandaardRegelmatig lezen we in de diverse commentaren van de mainstream media dat de Chinezen zichzelf in de voet geschoten hebben, omdat zij hun munt maar niet willen revalueren. Dit komt hen te staan op hel en verdoemenis, want de wereld zal zich wreken door het opleggen van hoge importtarieven, die hoge werkloosheid en sociale onrust in China zullen veroorzaken.

De mainstream media moeten voorzichtig zijn met dat soort gedachten, want het kon wel eens zijn dat ze precies gaan krijgen wat ze wensen, maar op een net andere manier. China zou wel eens kunnen overgaan op goud en zilver, waarbij de rest van Azië, de Moslim wereld, en misschien ook nog wel Zuid Amerika zullen volgen. Daarna zullen meerdere landen ertoe overgaan. En dat zal de ultieme hervaluatie worden die de handelsbetrekkingen weer naar normale proporties zal terug brengen, tenminste in dat deel van de wereld dat terug zal keren naar de goudstandaard.

Er was ooit een tijd dat een werkloosheidsuitkering en andere vormen van uitkeringen onbekend waren in de VS. Dat was in de tijd dat het land nog de goudstandaard hanteerde en deflatie nog betekende, een toename van de waarde (koopkracht) van goud. En als zich dit toch voordeed en mensen hun baan verloren gingen ze op zoek naar goud. Goudzoeken gaf hen altijd wel een inkomen en een kans een kapitaaltje bij elkaar te sparen. In die tijden kon het blijkbaar wel, met deze ‘natuurlijke werkloosheidsuitkering’. Uiteindelijk kwam het erop neer dat er meer goud voor de economie beschikbaar kwam. Dat meerdere goud genas de deflatieziekte en al snel hernamen de zaken weer hun gewone gang. Werkloosheid kreeg niet de kans om ‘structureel’ te worden.

Lees verder op Goud Portal