China zet de dollar onder druk

12

Vanaf heden zal Ronald Hendrickx van Fininfo-be wekelijks een artikel gaan schrijven hier op Biflatie.nl. Het eerste artikel van Ronald gaat over de dollarreserves van China. | In 2011 had Amerika een handelstekort van $272 miljard met China waardoor de Chinese dollarreserves stegen tot $1,7 biljoen. De rente op de Chinese dollarinvesteringen brengt nauwelijks nog iets op. En nu de rente stilaan aan het stijgen is, daalt de waarde van de dollarportefeuille. Wat moet China nu doen?

De portefeuille snel afbouwen is geen optie omdat het de waarde van de obligaties decimeert en Amerika in een depressie duwt. Obligaties blijven kopen is ook geen oplossing omdat het nog meer ‘waardeloze’ obligaties in bezit zou krijgen. Een oplossing is de ontvangen dollar diversifiëren naar andere activa. En dat is precies wat China nu doet.

De hoeveelheid dollars in de Chinese buitenlandse valutaportefeuille is gezakt naar 54 % ten opzichte van 65 % in 2010. De dollarinvesteringen stegen met $ 115 miljard tussen 1/7/2010 en 1/7/2011, maar investeringen in andere activa stegen met $ 743 miljard over dezelfde periode. In de 2e helft van 2011 ging China op dit elan verder en daalde de blootstelling aan de dollar met $ 156 miljard.

China zou zo vorig jaar al 14 % tot 24 % van de EFSF obligatieverkopen voor zijn rekening hebben genomen, goed voor € 13 miljard. Het land wil niet rechtstreeks obligaties kopen van Europese landen, maar via het EFSF kan het zijn portefeuille verder diversifiëren met euro’s. Er kunnen vragen gesteld worden bij de diversificatie van de dollar naar de euro, want zijn de twee grootste valuta ter wereld momenteel niet allebei erg zwak? Er zijn twee mogelijkheden:

1.) China begrijpt de ernst van de situatie in Europa niet. 2) China is zo hopeloos om uit de Amerikaanse dollar te gaan dat het bereid is te diversifiëren naar iets anders dat even slecht is. Maar China koopt niet alleen euro’s met hun valutareserves. Ze kopen ook goud, landbouwgronden, mijnen in Afrika en Latijns Amerika om de kwaliteit van hun immense portefeuille te verhogen.

De dollar heeft zich nog staande gehouden ondanks het terugtrekken van China. Op dinsdagochtend staat de koers van de euro/dollar op $1,32. Dit komt voornamelijk omdat de rest van de Westerse wereld het het momenteel slecht doet waardoor de dollar een veilige haven blijft. Indien andere Westerse landen hun boekhouding eerder in orde krijgen dan de Amerikanen, zal deze dollarstroom opdrogen en zullen de obligaties beginnen te dalen. Dit kan een trigger zijn voor de Chinezen om zich sneller te ontdoen van hun Amerikaanse dollars waardoor de munt nog sneller in de afgrond zinkt.

Ronald Hendrickx van Fininfo-be