Vandaag, 25 april 2020, lanceert de Chinese regering ’s lands eerste officiële blockchain. Het wordt een try out voor haar CBDC. Central Bank Digital Currency. Selectief want slechts een klein aantal bedrijven en instellingen is uitverkoren. ‘On 25 April, an alliance of Chinese government groups, banks and tech companies is set to launch to the Blockchain-based Service Network (BSN).’

The world as we don’t know it

Het belang van de blockchain kan niet overschat worden. Het technologische principe heeft zoveel facetten en gevolgen allerlei dat het een ware revolutie genoemd mag worden. De invloed op ’the world as we know it’ zal gigantisch zijn. En dat is allemaal in motion, aan het gebeuren as we speak, of terwijl we dit neerschrijven. Zou die wereld weten, kunnen achterhalen wie of wat Satoshi Nakamoto is? Zelfs een Nobelprijs voor Economie zou een understatement zijn van wat nu allemaal mogelijk is. Het vond allemaal zijn oorsprong in diens white paper (bekijk in pdf) van 2009. Met de creatie van bitcoin en diens blockchain. We vernoemen de twee belangrijkste soorten van impact. Totstandkomingen die vandaag, anno 2020 reeds realiteit zijn in ontelbare toepassingen.

Vertrouwen

Vertrouwen. Trust. Partijen kunnen dankzij de blockchain elkaar vertrouwen, zelfs al kennen ze mekaar niet. Dat hoeft ook niet meer. De digital ledger, het digitale grootboek of logboek legt immers alles onherroepelijk vast. Contracten bijvoorbeeld, de fundamenten van onze samenleving. Onmisbaar voor de overheid, de zakenwereld en particulieren. Omdat immers niets beweegt, niets kan zonder contracten. Dermate gecompliceerd is de moderne samenleving geworden. Daar kan niet meer mee geknoeid worden, niets kan onduidelijk blijken, niets kan ooit nog verloren gaan. Er kan slechts uitgebreid, aangevuld worden in de blockchain. En dat nog louter mits akkoord van alle betrokkenen.

Geld

Geld. Dankzij de blockchain is er digitaal geld ontstaan. Dat gaat veel verder dan louter de Bitcoin. Al het geld ter wereld zal hoogstwaarschijnlijk digitaal worden. Vroeg of laat. De beweging internationaal van overheidswege om uit cash te gaan is trouwens al jaren geleden ingezet. Overheden en hun centrale banken (meer dan 80 procent reeds) experimenteren met een eigen CBDC. Ondertussen groeit de private digitale wereld rustig verder en doet haar eigen ding. Cryptomunten en tokens? Er bestaan er letterlijk duizenden en er komen er nog steeds bij. De overgrote meerderheid is lang geen eeuwig leven beschoren, daar niet van. Maar de belangrijkste, de meest invloedrijke wel. De nuttigste vooral, die hun bestaan bewezen hebben en nog zullen bewijzen. Deze opkomst van digitale munten en tokens heeft drie belangrijke voordelen. Voor alle partijen wat wils: 1. overheden en organisaties; 2. bedrijven, de zakenwereld en 3. particulieren, burgers.

Controle

Overheden, 1, zullen dolblij zijn eens ze hun eigen digitale munt gerealiseerd hebben en bezitten. Ze kunnen de twee andere partijen, 2 en 3, desgevallend zelfs verplichten deze CBDC te gebruiken. Overheden zullen dan pas totale controle over hun handel en wandel, hun gaan en staan verkrijgen. Het is hun natte droom! Het belang van de controle over het geld kan eveneens niet overschat worden. Het kan tevens een manier zijn om grip te krijgen op de onderwereld en haar financiën. Denk aan de drugswereld en het terrorisme. Drugsgeld start immers altijd met straathandel, altijd in contanten op gebruikersniveau. Hoewel de overheid daarover niet teveel illusies moet koesteren; lean and mean als de onderwereld is, wordt daar op moment van schrijven reeds aan gewerkt. Ook in deze zal waarschijnlijk wel blijken dat de misdaad politie en justitie altijd een stap voor is…

“Give me control over a nation’s currency and I care not who makes its laws.” – Baron Mayor Amscher Rothschild. (Paulchong.net)

Sparen op kosten, tijd en tussenpersonen

Bedrijven en de hele zakenwereld, 2. Niet alleen zullen zij dolblij zijn eens ze alle het nut van digital currencies (D.C.) ervaren en inzien. Alvast omdat elkaar vertrouwen niet meer hoeft. Maar D.C. bieden ook instant payments, real time payments. Betalingen die slechts seconden duren om uitgevoerd, gecontroleerd te worden ook. Wat voorheen en nog, wel dagen kon en kan duren. Ze gebeuren immers zoals dat heet in escrow. De tegenpartij wordt slechts vergoed wanneer goederen en diensten effectief geleverd worden. Het betekent het vrijmaken van de tig miljarden die dagelijks van eigenaar verwisselen. Maar in het pre blockchain tijdperk soms wel dagen vast zaten. Hoeft niet meer! Eén van die munten is XRP van Ripple Inc. Stel u voor: gigantische bedragen kunnen meteen, binnen seconden weer gebruikt worden. Aan het werk gezet worden. En er is meer. Dankzij een andere blockchain, zoals VeChain, kunnen alle goederen ter wereld getraceerd worden. Van de allereerste oorsprong, denk aan druiven ingeval van wijn, tot het eindproduct op zijn bestemming, de fles wijn op uw tafel. Een revolutie binnen het SCM, het supply chain management. Het betekent alles meer snelheid, grote besparingen en ook het principe van ’to cut the middlemen’. Tussenpersonen en tussenstadia elimineren.

Vertrouwen en kostenbesparing

3 Dan tenslotte, de particulieren, de burgers. Welke voordelen bieden blockchain en digitaal geld voor ons. Eerst maar eens het nadeel van verlies aan privacy. (Alsof dit sowieso nog bestaat?) Wanneer de overheid tot op de acht cijfers na de komma weet hoeveel we verdienen en op welke manier? Waaraan we ons geld uitgeven ook? Hmm, dat is voor sommigen uiterst nefast. Uit principe, of omdat ze zwart geld bezitten of verdienen. Voor de rest zien wij slechts voordelen. Dat vertrouwen dan, want bijvoorbeeld ook wij burgers kunnen niet zonder contracten. Plus genoemde kostenbesparingen omdat er zoveel tussenpersonen kunnen en zullen verdwijnen. Wat in principe goederen en diensten goedkoper kan, zal maken. Twee voorbeelden, A en B. A wat het vertrouwen betreft. B wat kostenbesparing aangaat. A. We kopen een tweedehands auto. Dan staat heel de voorgeschiedenis in de blockchain. Gereden kilometers, vorige eigenaars, onderhoudsbeurten en eventuele vastgestelde mankementen. En vastgoed dan, B. We kopen een bestaande woning. Dan staan eveneens alle vorige eigenaars in de blockchain, plus alle details en specificaties van dat eigendom, en eventuele gebreken. Ook de conformiteit met plaatselijke regels en wetten is meteen geweten. En wat de mogelijke eliminatie van tussenpersonen betreft, eens ‘alles’ en ‘iedereen’ digitaal gaat? Wie heeft dan nog een notaris nodig om vastgoedtransacties vast te leggen?!

King of the World

Een apart hoofdstukje tenslotte over en voor beleggers, investeerders. Zowel professionelen als particuliere beleggers. Beleggers zijn ook mensen! (Zij het misschien een soort apart, maar dat zou ons te ver leiden). Alles van beleggingen wordt te zijner tijd ook digitaal. Tokenized zoals dat in het Engels heet. Omgezet in een token, een bewijs, een ticket, een recht; het is moeilijk te vertalen. Vastgoed, obligaties, aandelen, maar ook olie, goud en andere commodities. Ze zullen een digitale vorm krijgen waardoor ze à la seconde kunnen verhandeld worden. Meer eenvoud, meer kostenbesparing en meer snelheid van roulatie, van verhandeling. Maar dat niet alleen, en het volgende is dan toch een pro voor bezitters van cryptomunten en tokens. Die privacy en onafhankelijkheid van overheden op prijs stellen. Namelijk: we kunnen in principe ons hele hebben en houden over alle grenzen heen met ons mee nemen. Want dat kan allemaal in een plastic of metalen dingetje, de grootte van een usb stick. Het heet: een ledger. Een digital wallet. Noem het een draagbare portefeuille. Met op de smartphone een digitale betaalkaart om eender wat, eender waar te kopen. Zoals van de Amerikaanse cryptomakelaar Coinbase bijvoorbeeld of van Crypto.com (MCO). Nou, voelen we ons dan niet de King of the World? Helemaal het heertje? (En laat dàt nu de natte droom van ondergetekende wezen). Nou u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: