China´s wereldwijde beleggingen en de digitale yuan

0

Help, de Chinezen komen! Of moeten we schrijven: ´Help, de Chinezen…zijn al hier´? In onderstaande tweet wordt de Chinese global investment footprint visueel voorgesteld. Het oogt indrukwekkend waar en hoe de investeringen (en invloed) van het land over heel de wereld verspreid zijn. Alvast 1,4 miljard mensen – alle Chinezen in het eigen land, plus nog een deel wonend in het buitenland – zullen eerder vroeg dan laat de eigen CBDC gebruiken. Moeten gebruiken? De werknaam van China´s digitale yuan is DC/EP, digital currency, electronic payment. De praktische testen onder een select publiek van consumenten en bedrijven verlopen naar verluid heel positief.

 

 

 

Wanneer China nummer één wordt

 

Het zal interessant zijn om de invloed op de – voorlopig nog wereldreservemunt – Amerikaanse dollar te zien. Wanneer te zijner tijd 20 procent van de wereldbevolking (7,8 miljard zielen) overstapt naar een digitale versie van de Yuan. De status van wereldreservemunt verliezen zou de totale ondergang van de Amerikaanse economie kunnen betekenen. Omdat het buitenland in de praktijk niet meer verplicht zal worden om de dollar te gebruiken. Het betekent ook dat er niet of nauwelijks nog geleend kan worden door de VS. Een reusachtig probleem voor een natie die nog slechts drijvend blijft op een oceaan van schulden. Tenzij de natie eveneens met een digitale dollar komt misschien, maar dan wel heel vlug. Biflatie schreef reeds dat naargelang de studies, in 2024 of 2028 de Chinese economie de VS van de eerste plaats zal verstoten.

 

Killing the golden goose, chicken, egg…

Maar voorlopig hebben de VS het te druk met navelstaren. Want wordt het nu 600 dollar Corona steun voor de Amerikaanse burgers of 2000? Wel vinden ze toch nog tijd om de Californische kip-met-de-digitale-eieren de nek om te wringen. Ripple Inc. met haar cryptocurrency XRP dus.

Allez allez – XRP

Beleggers in deze munt moeten toch niet helemaal wanhopen. Hoewel meer en meer cryptobeurzen XRP schrappen (14 op moment van schrijven), moet het volgende niet vergeten worden. De SEC, Securities and Exchange Commission, die XRP ´a security´ noemde, heeft een nieuwe Voorzitter die pro crypto en blockchain is. Plus het IMF toont zich al lang een grote fan van Ripple Inc., dus wie weet wordt XRP toch nog een belangrijke (wereld)munt?

´Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.´

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.