Interessant om weten en nieuw voor ondergetekende ook, is dat Iran de nummer drie in de wereld is wat bitcoin mijnen betreft. Het zijn dan nog vaak Chinese mijners die aangetrokken worden door de lage electriciteitskost in dat land. De stelselmatige stijging van de bitcoin koers trekt nog meer Chinese activiteiten aan in deze, echter tot het punt dat in 11 van de 31 Iraanse provincies stroompannes veroorzaakt werden. Alle bitcoin mijnactiviteit is dan ook tijdelijk (?) gestopt sinds 14 januari jl. Dat is: degene door Chinezen uitgeoefend. Maar het is niet alleen de lage kosten die Chinese mijners deels doen uitwijken naar Iran. Naarstig op zoek naar zwart geld dat digitaal kan worden witgewassen en zeker ook om de koers van de yuan niet in gevaar te brengen, maakt China het bitcoin mijners erg moeilijk. 

Besturen op lange termijn

Door het blokkeren van rekeningen en kredietkaarten, het moeilijker maken om bitcoin om te wisselen naar yuan – de Chinese overheid heeft ontzettend veel macht, ook in deze. Biflatie waarschuwde eerder reeds voor het feit dat bitcoin mijnen in China slechts geduld wordt en louter bij gratie van die overheid nog bestaat. En dat eens de digitale yuan officieel gelanceerd wordt (wanneer?) bitcoin wel eens een geduchte en mogelijk niét meer gedulde concurrent kan worden. Want China heeft grote plannen met haar DC/EP, digital currency/electronic payment. Het testen van haar digitale yuan gaat rustig maar gestaag verder, bij burgers, handelszaken, grotere bedrijven, betaalplatformen en in landsdelen (Hongkong). De officiële lancering en de toepassing nationaal zal precies dan plaatsvinden wanneer de administratie daar honderd procent klaar voor is. Zij heeft ook de technologische voorsprong die in haar voordeel werkt. De beslissingkracht en eenheid van bestuur en zeggenschap. Het land denkt ook niet in maanden of zelfs jaren, maar stelt vijfjaren-plannen op die het dan ook nog eens haalt. De regeringsleden zitten hoog bovenaan, in de top van ´s lands bestuur, en zitten daar ook om te blijven. 

Communisme, fascisme en kapitalisme

Geen heisa van zich verkiesbaar moeten stellen, kiezers naar de mond dienen te praten of campagnes voeren. Aangesteld moeten worden, zich dienen in te werken en bij fouten desgevallend te moeten aftreden (!) Het is het prerogatief van een verlichte dictatuur. Alle 1,4 miljard inwoners mogen rustig verder werken, heel hard werken zelfs en zo rijk trachten worden als ze maar willen en kunnen. Onder bescherming van de overheid, die echter een zo goed als totale controle uitoefent. Eens het sociale controlesysteem met punten voor goed gedrag/verlies van punten voor slecht gedrag, gekoppeld zal worden aan de controle over alle geldzaken van die burgers, zal Big Brother alvast in China een bittere realiteit zijn. George Orwell (1903-1950) was een genie en ver zijn tijd zeer vooruit. Al zag hij het gevaar voor een overheid met totale controle over de burgers, politiek uit de hoek van het fascisme komen. Zelfs zijn genialiteit kon niet bevroeden dat het gevaar loert vanuit het kapitalisme. Want vergissen we ons niet: China is al lang nog slechts in naam communistisch. 

Nationale en internationale digitale munten

Bij een nationale digitale yuan wil het land het ook niet houden. China werkt aan een blockchain om de verbinding te maken met andere, nationale CBDC´s, central bank digital currencies. Dat is dan China’s Blockchain Service Network. Terwijl die nog bij centrale banken over heel de wereld in diverse stadia van oprichting zijn! Ze bestaan zelfs nog niet. Alweer een teken van genoemde Chinese vooruitziendheid en plannen op de zeer lange termijn. Niet alleen wordt het land verwacht economisch de nummer één te worden, waarschijnlijk in 2024 of 2028 reeds. En daarmee de VS voorbij te streven. Het zal zelfs de dollar, waarin het internationale vertrouwen al lang tanend is, in belang willen voorbijstreven. Zeg dat Joost het gezegd heeft! Maar andere landen zien het Chinese mijnen ook in belang toenemen, ondanks de ambivalente houding van de overheid in deze. Na China zijn de VS de grootste mijners van bitcoin (Iran staat dus op nummer drie). Daar wordt met lede ogen of noem het een scheef oog gekeken naar die ontwikkeling en realiteit. En zelfs actie ondernomen om iets aan die situatie te doen. Zo wordt in februari 2021 reeds de Foundry USA Group een feit en realiteit. De ambitie is om alvast de grootste bitcoin mijner van de VS te worden.

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

 

2 reacties

  1. ”Want vergissen we ons niet: China is al lang nog slechts in naam communistisch. ” Tja en ‘het westen’ zijn slechts in naam nog democratieen.

  2. Het zal moeilijk zijn de activiteiten van de Chinese Bitcoin miners te evenaren. Laat staan stop te zetten. Als het je onder het communisme lukt, het voor mekaar te krijgen, lukt het nog beter buiten het communisme, denk ik. Hun voorsprong is inderdaad te groot vergeleken met de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: