De inwoners van de Chinese stad Suzhou kunnen deelnemen aan een bijzondere loterij die het stadsbestuur inricht. 20 Miljoen yuan in de vorm van de digitale cryptomunt (2,5 miljoen euro) zullen zo verdeeld worden onder de winnaars. DC/EP is de werknaam van China´s digitale munt en dat staat voor Digital Currency/Electronic Payment. Het is een volgende pilot van de nationale overheid om ze uit te testen, voor een officiële lancering in 2021.

Grote winstkansen

Het is meer dan een gewone loterij want de winnaars ontvangen allemaal hetzeflde bedrag, 200 digitale yuan. Eigenlijk is het dus een soort van airdrop, waarbij gratis munten verdeeld worden. Wie wil deelnemen kan zich vandaag, 5 december 2020, en morgen registreren. Er wonen zo´n 10,7 miljoen burgers in de Zuid-oostelijke stad, op ongeveer 100 kilometer van Shanghai. Suzhou wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. De winstkansen zijn hoog want 20 miljoen digitale yuan gedeeld door prijzen van 200 maakt dat er 100.000 maal wordt uitgekeerd. In de praktijk betekent dit voor de inwoners van Suzhou een winstkans van 1/100. Wel iets beter dan voor wij westerlingen die Lotto spelen (!) Daarentegen wie de hoofdprijs in de Lotto wint, kan soms wel stil gaan leven, rentenieren. Deze Chinese loterij is dan ook meer een ludieke manier om burgers vertrouwd te maken met werken met de digitale versie van de nationale munt.

Digitale connectie

Enkele maanden geleden werd er letterlijk digitale yuan uitgedeeld aan burgers in Shenzen om te gaan shoppen. ´The announcement follows months after a $1.5 million airdrop in Shenzen, where 50,000 residents received crypto to spend in 3,000 different stores around the city. The digital yuan pilot has so far focused on Chengdu, Suzhou, Shenzhen, and Xiong’An.´ De volgende stap in de testfase van de digitale yuan wordt een digitale connectie maken met Hong Kong. 

Van utopie naar distopie

Voor China betekent een digitale munt introduceren niet alleen voortrekker zijn in wat hoe-dan-ook-komt qua nieuwste technologie: ieder land zal vroeg of laat een eigen CBDC ambiëren en bezitten. Een eigen digitale munt, te ontvangen in je wallet en te besteden zoals je contant geld besteedt. Dat contante geld, cash, zal dan des te sneller verdwijnen. Misschien wel ooit een collectors item worden! Maar het belangrijkst voor de natie is de burgers volledig te kunnen controleren. Wie het geld bezit, bezit de macht, in deze. Beheers wat burgers en bedrijven spenderen en weet waaraan ze dat doen? Het moet de natte droom zijn van elk dictatoriaal regime. Ook andere naties zullen daar wel lessen uit trekken, hen minstens op ideeën brengen. Vast! Want buiten grote kostenbesparing betekent digitaal betalen, ondanks de relatieve anonimiteit, dat alles onveranderlijk in de blockchain komt. Daarmee wordt 2021 als 1984 revisited. We horen George Orwell vanuit zijn graf heel ver weg en vaag roepen. Wat roept deze geweldige visionair, journalist en schrijver? ´´…en ik heb hier nog zo voor gewaarschuwd…!´´

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: